FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova

Komiksový kolos od Marvelu pokračuje v krasojízdě a letos nám nabídne již v pořadí třetí biják v podobě Spider-Man: Daleko od domova. A opět půjde o něco trochu jiného. Captain Marvel ukázala původ mocné hrdinky, Endgame zakončila osudy řady postav a Spidey se vydá řádit poprvé i do Evropy!

Tipy na film

Dovětek Infinity ságy

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

Marvel se poměrně dlouhou dobu tvářil, že Avengers: Endgame je definitivní završení více než 10 let trvajícího snažení o vybudování vzájemně provázaného vesmíru, jehož vyprávění je rozdělené do třech na sebe navazujících fází. Ve skutečnosti však třetí fázi tzv. Infinity ságy završuje až Spider- Man: Daleko od domova, který poslouží jako jakýsi dovětek za hrdinskými činy Tonyho Starka. Jak totiž víme z trailerů, jedním z motivů filmu je hledání Tonyho hrdinského nástupce, přičemž Peter Parker dostane část Tonyho hraček, s nimiž může i díky svému intelektu řádit v podobě nových kostýmů. Pokud jste tedy měli pocit, že jste se s Tonym skrze jeho pohřeb v Endgame dost nerozloučili, můžete si s Peterem Parkerem projít dalšími fázemi smutku v kinech.

Multiverzum

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

V Marvelu ovšem ví, že jen o nostalgickém vzpomínání na heroismus Iron Mana nový Spider-Man být prostě nemůže. A zároveň nelze jen recyklovat staré zápletky. Proto Marvel pro své MCU využívá lusknutí rukavicí nekonečna k tomu, aby dostal do série další velmi častý prvek z komiksů – Multiverzum. S tím jsme se již setkali skrze Spider-Man: Paralelní světy (jenž do MCU nepatří, ale je nesmírně populární) a ve zkratce jde o to, co jsme slyšeli již v případě třeba Doctora Strange. Naše realita není jedinou a může se snadno prolínat s dalšími, kde se věci dějí trochu jinak. Což do budoucna může znamenat nejen příchod například zesnulých postav, ale i jiných Spider-Manů. Čeká nás příště Andrew Garfield a Tobey Maguire v epickém závěru trilogie?

Spider-Man na vlastních nohách

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

Zatímco ve Spider-Man: Homecoming byl Peter Parker v neustálém područí Tonyho Starka, jenž dodal nový kostým a také řadu příkazů, kdy a co má Peter při svém zachraňování sousedství používat, ve „dvojce“ se musí Parker začít stavět na vlastní nohy. Kromě Tonyho udělátek pro nový kostým to znamená i řadu dospělých rozhodnutí. Nejen v hrdinských sférách, ale i vlastním životě, do něhož nyní ostřeji vlétne pohledná MJ (Zendaya).

Pokračování vztahů na střední škole

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

S tím se ostatně pojí silný trumf Marvelem koučované nová série, jež nechce být velkolepou akční jízdou jako Avengers. Místo toho se hodlá i v pokračování soustředit především na postavy a kromě superhrdinského blbnutí také na Peterovo milostné tokání, vztahy tety May a vůbec komunitu žáků střední školy, kterou předchozí spider-manovské filmy nikdy pořádně nezúročily. A přitom jsou tím, co Petera Parkera činilo ztotožnitelným pro miliony čtenářů komiksových sešitů po celém světě.

Jake Gyllenhaal jako Mysterio

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

Ve Spider-Man: Homecoming se Marvelu povedlo zapracovat i na padouchovi, který nebyl jen povrchním emzákem, co chce na někoho hodit panelák. Vulture (Michael Keaton) byl člověk s jasně danými motivacemi, jež jsme dokonce zvládali lidsky chápat a tudíž mu občas i fandit. A vypadá to, že Mysterio v podání Jakea Gyllenhaala tuhle novou tradici neporuší a opět ukáže komplexnější provedení ikonického zlouna. I když... bude vůbec Mysterio zlý? Spider-Man: Daleko od domova zatím Mysteria představuje jako klaďase, jenž nedokázal zachránit vlastní svět a nese si kvůli tomu na bedrech řadu traumat. První reakce pak mluví o řadě překvapení. Buď jak buď, Jake Gyllenhaal v posledních letech předvádí jeden herecký koncert za druhým, takže by měl cápka s akvárkem místo hlavy zvládnout levou zadní.

Návrat starého Nicka Furyho

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

Ač dal dohromady Avengers a v podstatě pomohl opakovaně zachránit svět, Nick Fury (Samuel L. Jackson) se v posledních filmech od Marvelu příliš nevyskytoval a i ve své výraznější roli v Captain Marvel posloužil spíš jako komediálně laděný šašek. Ve Spider-Manovi však má svůj starý dobrý vážný výraz a zdá se, že je naplno usazen ve svých starých špiónských kanadách a pásce přes oko. A tak ho máme nejraději. Navíc bude zajímavé sledovat novou dynamiku mezi jeho mentorstvím a Peterovým hrdinským učednictvím, neboť jak víme, Nick není žádný idealista, ale vrcholný pragmatik.

Tom Holland je výborný Spider-Man i Peter Parker

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

Představitel Petera Parkera pak také není žádné ořezávátko, když Tom Holland několikrát v jiných filmech prokázal, že zvládá i vážnější polohu než jakou je rozverný teenager, jenž musí kromě lásky řešit i osud města New York. Jak navíc víme z minula, Holland je ve Spideyho kostýmu i mimo něj naprosto suverénní a na rozdíl od Andrew Garfielda a Tobeyho Maguirea zvládá jak emocionální scény (bez Tobeyho pověstné žíly!), tak akční šílenství spojené s humorem, kdy (a Garfield si píše poznámky) nepůsobí jako arogantní trouba, nýbrž jako přirozený vtipálek.

Málo informací o zápletce

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

Už jsme to sice nakousli o kousek výš, ale proč to neříct ještě jednou. O Spider-Man: Daleko od domova se toho ví vlastně dost málo. Trailery sice odhalily, že se bude navazovat na závěr Endgame, prohlubovat milostná linka s MJ a že se bude bojovat proti elementálům za pomoci Mysteria. Jenže první dojmy ze zahraničí mluví o řadě příjemných překvapení a hlavně udržení řady dějových tajemství. A to je moc dobře. Už Endgame jasně připomenul, že je dobré jít do kina tak trochu na blind.

Karlův most a další evropské lokace

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

A ano, nesmíme zapomínat na asi nejvýraznější ozvláštnění ve spider-manovské sérii, které představuje změna lokací. Do New Yorku se totiž podíváme jen v úvodu filmu, který hrdiny nasměruje do Evropy, kde Peter bude nabalovat MJ na Karlově mostě a bude létat mezi historickými památkami. A už z trailerů působí třeba scény z Benátek vysloveně svěžím dojmem. Obzvlášť při srovnání s obligátními newyorskými mrakodrapy.

A snad se dozvíme, proč Ned stále chodí na střední školu!

10 důvodů, proč vyrazit na Spider-Man: Daleko od domova © TMDB

Vraťme se ještě k Endgame. Jedním z největších WTF momentů byl bezpochyby Peterův návrat na střední školu, kde na chodbě potkává svého starého spolužáka Neda. Ten nejenže nezestárl, ale jak víme z trailerů na Daleko od domova, zjevně stále chodí do stejného ročníku jako Peter. A to platí pro všechny Peterovy spolužáky. Opravdu byli všichni Peterovi souputníci také vymazáni Thanosovým lusknutím a následně navráceni, když se lusknutí podařilo Avengers zvrátit? Anebo se prostě budeme muset smířit s tím, že ne všechno je v MCU promyšlené? Chceme vysvětlení a věříme, že ho najdeme v kinech!

 427 zobrazení   10 se líbí
Současné filmové vesmíry, aneb kdo může v budoucnu konkurovat Marvelu?
Současné filmové vesmíry, aneb kdo může v budoucnu konkurovat Marvelu?
02.07.2019 | Tipy na film

Propojený marvelovský vesmír letos vyvrcholil epickým střetem fialového hromotluka Thanose a superhrdinů ve snímku Avengers: Endgame. Na následujících řádcích se podíváme na všechny hlavní filmové vesmíry a na jejich možnosti konkurence nedostižnému MCU.

Milujete The Beatles? Tyto filmy byste rozhodně měli vidět!
Milujete The Beatles? Tyto filmy byste rozhodně měli vidět!
01.07.2019 | Tipy na film

Do kin aktuálně vstupuje romantická hudební komedie Yesterday, ve které se zápletka motá okolo zmizení The Beatles z povrchu zemského. A protože takový osud si slavní Brouci rozhodně nezaslouží, tady je 10 filmů s Paulem, Johnem, Georgem a Ringem, které by měl každý Beatlemaniak vidět.

10 filmových novinek, které byste neměli minout
10 filmových novinek, které byste neměli minout
30.06.2019 | Tipy na film

I koncem června dorazila do online distribuce pěkná řádka nových filmových pecek, které si nyní můžete dopřát v pohodlí svého domova.

Filmy a seriály pro fanoušky Billions, ve kterých se rovněž točí miliardy
Filmy a seriály pro fanoušky Billions, ve kterých se rovněž točí miliardy
26.06.2019 | Tipy na film

Čtvrtá řada Billions (Miliardy) skončila zásadními rozhodnutími obou hlavních postav, které předznamenávají, že ohlášená 5. řada bude opět řádně výbušná, plná intrik, podrazů a nekonečného deště peněz. A právě pro milovníky prachů, chechtáků, škvarek a kapříků jsme připravili následující seznam.