FB pixel TP pixel
10 důvodů proč začít koukat na sci-fi seriál Expanse © TMDB

10 důvodů proč začít koukat na sci-fi seriál Expanse

Již v dubnu se 3. sezónou vrací na obrazovky asi nejlepší televizní sci-fi seriál současnosti The Expanse. A protože na Filmtoru zatím tahle hard sci-fi laskomina nedostala žádný prostor, je nejvyšší čas vše napravit!

Tipy na film

Protože ne všecho od Syfy je hloupé

Ještě před několika lety se při vyslovení názvu televizní stanice SyFy fanoušci kvalitní televizní zábavy jen pohrdavě pošklebovali. A samozřejmě tajně koukali na guilty pleasure lahůdky typu Sharknado. Nebo Sharknado 2. Nebo Sharknado 3 (a letos dorazí už Sharknado 6!). To vše se ale změnilo na konci roku 2015, s příchodem seriálu The Expanse.

Protože má dobrou předlohu

Svět The Expanse původně vznikl v hlavě Ty Francka, dvorního pomocníka George R. R. Martina (ano, TOHO George R. R. Martina, autora literární předlohy Hra o trůny). Franck pracoval na stolní deskové RPG hře odehrávající se v hard sci-fi vesmíru. Seznámil s ní svého dobrého kamaráda, spisovatele Daniela Abrahama, kterého vymyšlený svět nadchl natolik, že přesvědčil Francka, aby spolu napsali příběh odehrávající se právě v tomto vesmíru.

Protože má předloha spoustu pokračování

10 důvodů proč začít koukat na sci-fi seriál Expanse © TMDB

V roce 2011 vychází pod pseudonymem James S. A. Corey jejich prvotina pojmenovaná Leviathan se probouzí, hned odměněná cenou Hugo za nejlepší sci-fi román roku. Od té chvíle publikuje toto duo pravidelně každý rok jeden román ze světa The Expanse (takže v tuto chvíli existuje již 7 knih, česky jich zatím vyšlo 6).

Protože se podařilo předlohu prodat

Knížky vzbudily nadšení i u dvojice scenáristů Marka Ferguse a Hawka Ostbyho, kteří za sebou mají například společnou práci na scénářích k  Potomkům lidí nebo prvnímu Iron Manovi. Ti v roce 2014 přesvědčili vedení televize SyFy, že céčkových televizních filmů a seriálů už bylo dost – a je na čase, aby tato televize nakoukla i do serióznějších vod. A šéfové SyFy skutečně odsouhlasili nemalý rozpočet hned na prvních deset epizod první sezóny. Zbytek je historie.

Protože má fakt dobrý příběh

10 důvodů proč začít koukat na sci-fi seriál Expanse © TMDB

Důvodů k celosvětovému úspěchu se našlo hned několik. Kromě poutavého příběhu je to samozřejmě výtečné zpracování, výsledek se kvalitou vizuálních triků (a nejen těch) může směle srovnávat s těmi nejdražšími televizními produkcemi třeba ze stáje HBO.

Protože měli šťastnou ruku při výběru herců

Thomas Jane jako neodbytný soukromý detektiv a Steven Strait coby tak trochu nedobrovolný kapitán malé kosmické lodi, jsou zcela přesní ve svých rolích a umocňují tak vyznění příběhu odehrávajícího se hned v několika rovinách a na více místech zároveň. Zároveň je třeba připomenout výhodné načasování, v době premiéry první sezóny totiž byli fandové klasické sci-fi na suchu, The Orville i Star Trek Discovery dorazily až minulý rok.

Protože každé dobré sci-f se odehrává ve vesmíru

10 důvodů proč začít koukat na sci-fi seriál Expanse © TMDB

Děj The Expanse se odehrává v daleké budoucnosti. Panuje křehká rovnováha mezi Zemí, Marsem a oficiálně dosud neuznanou Aliancí vnějších planet, jež bojuje za práva obyvatel (asteroidového) Pásu, nacházejícího se mezi Marsem a Jupiterem. Příběh se točí kolem tří postav: bývalý policista Pásu Joe Miller se vydává po stopách kdesi ve vesmíru zmizelé dívky z lepší rodiny, jedna z nejvýše postavených zastupitelek OSN Chrisjen Avasarala se zoufale snaží o zachování míru mezi Zemí a Marsem, a Jim Holden se stává po zničení mateřské lodi kapitánem malé výsadkové lodi, jehož jediným cílem se stane snaha o odhalení důvodu, proč musela být domovská loď zničena.

Protože má dobře napsané hrdiny

Hlavní hrdinové se zcela odlišnými motivacemi nemají na první pohled nic společného, ovšem jejich příběhy se postupně začínají stále více proplétat a netrvá dlouho než pochopí, že právě na nich bude záviset zachování míru v naší sluneční soustavě a s tím související přežití lidstva jako takového.

Protože můžete všechny díly hned vidět

Deset, respektive třináct dílů první a druhé sezóny jsou u nás dostupné na Netflixu a dá se očekávat, že i třináctka nových dílů se brzy po odvysílání na domovské stanici SyFy v nabídce Netflixu objeví. Děj prozrazovat nebudeme (ostatně všichni, kdo se pokračování nemohli dočkat už mají určitě knižní předlohy dopodrobna nastudované), nalákat ale můžeme třeba tím, že v nových epizodách se objeví i hollywoodský veterán David Strathairn nebo Elizabeth Mitchell, známá jako doktorka Julie z Lost.

Protože pokračování už je za rohem

Premiéra první epizody 3. sezóny je naplánována na 11. 4. 2018.

© TMDB

Expanze

The Expanse | USA | 2015 | Sci-fi seriály | Space opera

V daleké budoucnosti panuje křehká rovnováha mezi Zemí, Marsem a oficiálně dosud neuznanou Aliancí vnějších planet, vesmírný detektiv skrz případ zmizelé dívky odhaluje velkou konspiraci. Hrají: Steven Strait, Cas Anvar, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Thomas Jane, Florence Faivre

 85 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Jeden z nejlepších sci-fi seriálů posledních let vstupuje již do 6. řady.

Sledovat Online na Amazon Prime Video  Amazon Prime Video | české titulky | český dabing | nové díly od 10. 12. 2021
 213 zobrazení   76 se líbí
10 černošských hitovek pokud se vám líbil Black Panther
10 černošských hitovek pokud se vám líbil Black Panther
12.03.2018 | Tipy na film

Marvel se nás poslední týdny snaží přesvědčit, že před Black Pantherem žádné výrazné černošské tituly neexistovaly a že se zasadil o malou hollywoodskou revoluci. My ale moc dobře víme, že jde hlavně o PR řečičky a kdo hledal, ten dávno svého ikonického hrdinu s tmavou tváří našel. Tady je desítka těch našich.

15 filmů Bruce Willise - hvězdný start a pád do zapomnění
15 filmů Bruce Willise - hvězdný start a pád do zapomnění
09.03.2018 | Tipy na film

Bruce Willis patří mezi největší akční hrdiny filmové historie. Při příležitosti premiéry jeho nového snímku, remaku klasiky Přání smrti, jsme se ohlédli za jeho kariérou a vybrali z ní nejen jeho úspěšné a výrazné role, ale také snímky, které propadly u kritiků i fanoušků, a symbolizují Bruceův kariérní propad.

10 filmových klasik za babku na iTunes
10 filmových klasik za babku na iTunes
08.03.2018 | Tipy na film

Clark Gable, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, James Stewart, Bette Davis, Cary Grant… to je jen několik hereckých hvězd, které si člověk spojí s klasickým Hollywoodem. Kolik filmů s těmito zvučnými jmény jste ale opravdu viděli? Protože nejen z blockbusterů je člověk živ, vybrali jsme pro vás desítku filmů, na jejichž názvy byste si měli vzpomenout, až příště budete brouzdat internetem a naříkat, že „zase nemáte na co koukat“. Navíc při tom neutratíte více než 150 korun za film. A to se vyplatí!

Netflix zrychluje přidávání českých titulků
Netflix zrychluje přidávání českých titulků
06.03.2018 | Tipy na film

S novými filmy je to v roce 2018 zatím slabší, ale za to se poslední týdny zrychluje přidávání českých titulků. Jen za poslední měsíc a půl přibylo skoro 40 titulů s českou podporou a to pro hodně zajímavých filmů. Vybíráme ty nejlepší kousky. Celkově už je lokalizováno téměř 200 titulů z celkových zhruba 3.500 titulů.