FB pixel TP pixel
10 filmů podle videoher, které nikdy nevznikly © TMDB

10 filmů podle videoher, které nikdy nevznikly

Už od konce devadesátých let se říká, že počítačové hry pořád čekají na jeden film, který to všechno protrhne. Který zapříčiní, že se filmy podle počítačových her začnou brát vážně a nepůjde jen o pitomosti rovnou na DVD/Netflix, ale skutečně o film, který nebude nutně aspirovat na Oscara, ale půjde o fajn podívanou. Následujících deset filmů mělo ambice stát se tím vyvoleným. Bohužel ani u jednoho z nich se nepovedlo dostat se za hranice spekulací o tom, kdo v nich bude hrát, případně kdo je bude režírovat.

Tipy na film

Halo

10 filmů podle videoher, které nikdy nevznikly © TMDB

Slavná značka ze stáje firmy Microsoft měla skutečně velké ambice. Rozpočet se měl pohybovat kolem sta milionů dolarů a celý projekt měl zaštiťovat Peter Jackson v době, kdy pozvolna doznívala jeho aura tvůrce filmového Pána prstenů. Jenže tu byl jeden háček. I když, ono těch háčků bylo trochu víc... Ten první vězel v osobě režiséra. Tím se měl stát Neill Blomkamp, tehdy tvůrce krátkých snímků a reklamních spotů. Jenže neznámé jméno jaksi nevonělo ani bafuňárům z Microsoftu, ani dvěma (!) filmovým studiím, které se měly podělit o produkci. Z celého projektu nakonec sešlo, Blomkamp místo Halo natočil District 9 a později také podobné Elysium (viz část fandovské fotky), který nesl mnoho podobných prvků a na konci filmu dokonce slovo „halo“ zaznělo. A my dodnes můžeme nad „trailerem“ spekulovat, čeho bychom se v kinech asi dočkali, kdyby to celé dostalo zelenou.

BioShock

„Chytrá střílečka“ BioShock navazovala na tradici výjimečné série System Shock a díky svému promyšlenému příběhu a originálním vizuálním trikům si doslova říkala o filmové ztvárnění. K celému projektu se, světe div se, přitočil režisér Gore Verbinski. Ten měl tehdy za sebou miliardovou sérii Pirátů z Karibiku a zdálo se, že právě jeho „váha“ by měla zajistit hladkou produkci. Zůstalo však jen u několika prohlášení v tisku a...ničeho dalšího. Tenhle film zaplul pod hladinu ještě rychleji, než jeho herní předobraz.

Kane and Lynch

Velmi sprostá a velmi násilná herní gangsterka si půjčovala mnohé z mafiánských filmů osmdesátých a devadesátých let, tudíž bylo jasné, že se dříve, či později začne mluvit i o propojení s filmovým plátnem. Nevalné prodeje a ještě nevalnější skóre u herních kritiků však zapříčinily, že od celého projektu nakonec všichni dali ruce pryč. Škoda. Podle posledních spekulací, starých téměř deset let, jsme se měli dočkat filmu, ve kterém by si střihli hlavní role Bruce Willis a Jamie Foxx.

Call of Duty

10 filmů podle videoher, které nikdy nevznikly © TMDB

Jakkoliv série válečných stříleček Call of Duty bere inspiraci z filmového plátna kde je to jen možné, o její filmové adaptaci se začalo hovořit až v posledních několika letech. A u tohoto projektu si, na rozdíl od téměř všech v tomto seznamu, můžeme stále vést poznámku „aktivní“. Pokud vše dobře dopadne, tak by se do kin měl podívat v roce 2019 a režisérem by se měl stát Ital Stefano Sollima, známý například díky televizní sérii Gomora nebo právě dokončovanému pokračování akční božárny Sicario. Fotka je z filmu Ve jménu odvahy, který bývá často označován jako nejpodobnější tomu, co Call of Duty mohlo být.

Metal Gear Solid

Ojedinělý případ, kdy si sám tvůrce hry chtěl natočit svůj vlastní film. Hideo Kojima je herní samorost a díky svému velmi chytrému vykrádání filmových, komiksových i herních principů se těší mezi hráči velké oblibě. Přiklepnout mu však desítky milionů dolarů na produkci neo-futuristického špionážního dramatu už asi bylo příliš velké sousto i pro jeho největší přívržence. Jeho hrám se nedá upřít atmosféra, tvořená zejména animovanými sekvencemi, ovšem Kojima leckdy neví kdy přestat a je znám rovněž odkládáním svých her a posedlostí perfekcionismem. Pro konzervativní hollywoodské studio doslova „třaskavá“ kombinace...

Driver

Scénář k tomuto filmu na motivy série závodních/akčních her s výraznou stopou filmů sedmdesátých let, měl dostat na starost někdy kolem roku 2008 Roger Avary. Ten měl v té době zkušenosti už s podobnou prací na snímku Silent Hill, tudíž jablko by nepadlo daleko od stromu. Herní Driver však v té době zažíval velmi strmý sešup ze slávy (kde nikdy nebyl příliš vysoko). To v kombinaci s nejasnostmi ohledně toho, kdo vlastně bude značku vlastnit po krachu firmy Atari, zapříčinilo, že práce na projektu se zastavily ještě rychleji, než reálně začaly.

Return to Castle Wolfenstein

10 filmů podle videoher, které nikdy nevznikly © TMDB

V podstatě stejný případ, jako u předchozího Drivera. Snímek měl opět psát a dokonce také režírovat Roger Avary, který ovšem v dobových rozhovorech pletl páté přes deváté a zaměňoval starý Wolfenstein 3D za novější Return to Castle Wolfenstein. Není tak divu, že celý projekt byl velmi rychle uložen k ledu, odkud se probral před 6 lety. Tak trochu. Avary totiž nastínil, že z celého filmu má po čtyřech letech občasného psaní...synopsi o dvou větách. Na fandovské fotce je Til Schweiger z Hanebných panchartů. Nebyl by špatný jako hlavní hrdina, že?

Gears of War

Mnohamilionová herní série ani náhodou nezaručuje stejný úspěch ve filmové branži. O filmu Gears of War se začalo poprvé mluvit už na začátku roku 2007, kdy byl celý herní svět uchvácen prvním dílem. Film měl vzít pod křídla Len Wiseman, režisér série Underworld nebo remaku Total Recallu. Od té doby se však o futuristické řezničině s motorovou pilou na útočné pušce mluví spíše jen v náznacích. Tedy, minimálně do začátku minulého roku. Zdá se totiž, že Microsoft ve spolupráci se studiem Universal Pictures obnovil práce na projektu, ke kterému se měl dostat Shane Salerno, scénárista budoucích dílů filmové série Avatar. Od té doby však tamtamy utichly a osud filmu je nejistý.

Spy Hunter

Velmi zajímavý úkaz, kdy ze zrušeného filmu nakonec vyleze počítačová hra. Série Spy Hunter nikdy nepatřila mezi první ligu, ale jednalo se o zajímavý mix závodění a akce. Studio Universal v ní vycítilo potenciál a dovedlo přesvědčit Johna Woo aby film zrežíroval a Dwaynea „The Rock“ Johnsona aby si zahrál hlavní roli. Realizace se ale neúměrně protahovala, až oba dva nakonec museli z projektu odstoupit. Ne však předtím, než Johnson nahrál dabing hlavní postavy pro hru, která měla vyjít souběžně s filmem v roce 2005. Hra vyšla (nebyla moc dobrá), film nikoliv a Spy Hunter upadl definitivně v zapomnění.

Warcraft

Moment, vždyť na film Warcraft jste si mohli před dvěma lety zajít do kina, ne? Samozřejmě, ale tady se bavíme o úplně jiném Warcraftu. V době, kdy ve světě řádil zabiják filmově-herních adaptací Uwe Bolll, se firma Blizzard (jenž stojí právě za Warcraftem) rozhodla, že jemu práva rozhodně nesvěří. Místo toho se dohodla se Samem Raimim, který zrovna dokončil poslední díl původní trilogie Spider-Man. Scénář měl napsat Robert Rodat, známý díky své práci na filmu Zachraňte vojína Ryana a vše vypadalo růžově. Jenže vše se neuvěřitelně táhlo a korunu všemu nasadili zástupci firmy Blizzard, kteří Raimimu práva zase odebrali, neboť celý film podle nich nesplňoval nastavená kvalitativní měřítka.

 32 zobrazení   46 se líbí
Anihilace aneb intelektuální sci-fi na komerčním Netflixu
Anihilace aneb intelektuální sci-fi na komerčním Netflixu
15.03.2018 14:00:00 | Tipy na film

Původně měl jít nový ambiciózní sci-fi film Alexe Garlanda (Ex-Machina) i do českých kin, ale Netflix překvapivě zakoupil online práva a v mezinárodní premiéře ho uvedl toto pondělí. Je to chyba a měl být uveden v kinech? A čeká nás něco podobného jako Příchozí nebo ještě něco náročnějšího?

12 filmů z Febiofestu, které můžete vidět online
12 filmů z Febiofestu, které můžete vidět online
15.03.2018 | Tipy na film

Jubilejní 25. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha Febiofest začíná již ve čtvrtek 15. března a v Praze i v regionech nabídne tradičně vytříbenou přehlídku současné i minulé světové kinematografie. I kdyby jste měli obraceč času, všech více než 170 filmů z programu byste ale vidět nestihli. Ještě, že existují ty internety! Díky retrospektivám, ale i několika novým filmům si u sestavování programu můžete rozmyslet, zda na tuto dvanáctku filmů vyrazíte do kina nebo si je vychutnáte z pohodlí domova.

10 důvodů proč začít koukat na sci-fi seriál Expanse
10 důvodů proč začít koukat na sci-fi seriál Expanse
13.03.2018 | Tipy na film

Již v dubnu se 3. sezónou vrací na obrazovky asi nejlepší televizní sci-fi seriál současnosti The Expanse. A protože na Filmtoru zatím tahle hard sci-fi laskomina nedostala žádný prostor, je nejvyšší čas vše napravit!

10 černošských hitovek pokud se vám líbil Black Panther
10 černošských hitovek pokud se vám líbil Black Panther
12.03.2018 | Tipy na film

Marvel se nás poslední týdny snaží přesvědčit, že před Black Pantherem žádné výrazné černošské tituly neexistovaly a že se zasadil o malou hollywoodskou revoluci. My ale moc dobře víme, že jde hlavně o PR řečičky a kdo hledal, ten dávno svého ikonického hrdinu s tmavou tváří našel. Tady je desítka těch našich.