FB pixel TP pixel
20 věcí, které jste dosud nevěděli o Avengers: Endgame © TMDB

20 věcí, které jste dosud nevěděli o Avengers: Endgame

Režijní duo zodpovědné za jeden z největších blockbusterů posledních let, Avengers: Endgame, odpovídalo nedávno na dotazy zvídavých fanoušků a vyjasnilo několik domněnek a teorií.

Tipy na film

Návrat Stevea Rogerse do současnosti

Zatímco se většina fanoušků domnívala, že se starý Steve Rogers (Chris Evans zkrátka přesunul v čase na lavičku, na které předal svůj štít Samu Wilsonovi, bratři Russoovi potvrdili, že Cap byl zpátky ve své časové linii již nějaký čas. Kdyby totiž nebyl, musel by mít na lavičce svůj quantum oblek, jenž musel k cestování časem použít.

Thanosovo lusknutí bylo vždy součástí Infinity War

Režiséři zodpověděli i několik drobných dotazů. Mimo jiné potvrdili, že Thanosovo lusknutí v Avengers: Infinity War bylo vždy součástí scénáře (ještě aby ne, když film věrně adaptuje komiksovou ságu Infinity Gauntlet). Rovněž je pravda, že od začátku pracovali s námětem, že se v Endgame bude cestovat časem. A ne, se ziskem Mjolniru Captain America nikdy neměl nosit asgardskou zbroj jako Thor.

Proč se jako první vrátil Black Panther?

20 věcí, které jste dosud nevěděli o Avengers: Endgame © TMDB

Ne, nemůže za to politická korektnost. Tvůrci věděli, že chtějí, aby jako první s Capem komunikoval Sam („on your left“), který zemřel právě ve Wakandě. Jako první portál se tudíž musel otevřít ten wakandský a kdo jiný by měl vést armádu než tamní král.

Proč se do role Jarvise vrátil James D‘Arcy?

V Endgame jsme se i přes absenci televizních Defenders z Netflixu dočkali alespoň jednoho televizního camea v době Edwina Jarvise, kterého jsme mohli vidět v seriálu Agent Carter. Proč k tomuhle televizně filmovému crossoveru došlo? Podle tvůrců prostě proto, že mají herce Jamese D‘Arcyho vážně rádi, zároveň režírovali jednu epizodu seriálu a scenáristé Endgame byli spolutvůrci celého projektu.

Pokleknutí Avengers při smrti Tonyho bylo vystřiženo kvůli scéně pohřbu

Tohle vysvětlení dává dokonalý smysl. Před pár týdny se na internet dostala vystřižená scéna, v níž přeživší Avengers poklekávají v poctě zesnulému Starkovi. Původně tato scéna měla ve filmu zůstat, ale ve střižně režiséři zjistili, že se tematicky bije s pohřbem, v němž se Tonymu rovněž skládá pocta. Jedna ze scén tudíž musela jít. A logicky to byla ta na bojišti.

Vormir inspirovala místa lidských obětí

Soul Stone, který Thanos i Avengers naleznou na Vormiru a musejí pro něj obětovat někoho milovaného, nikdy dříve nebyl v MCU ukázán. Jednalo se však o čistou náhodou, že ho nikdo z předchozích filmařů nechtěl použít. Jako inspirace pro Vormir posloužily skutečné ruiny, na nichž byly vykonávány lidské oběti.

Captain America byl vždy hoden Mjolniru

20 věcí, které jste dosud nevěděli o Avengers: Endgame © TMDB

Vzpomínáte na scénu v Avengers: Age of Ultron, kde málem Cap uzvedne Mjolnir? Podle režisérů byl Steve Rogers vždy hoden a kladivo mohl kdykoli zvednout. Sám si to však v tehdejší scéně uvědomil a nakonec tak neučinil, aby nezesměšnil Thora (Chris Hemsworth). Good guy, Steve.

Jak se Russoovi dostali k režii Infinity War a Endgame

Získat práci pro Marvel někdy obnáší řadu prezentací, někdy ale stačí říct prostě „ano“. Obzvlášť, pokud máte za sebou práce na dvou filmech s Captainem Americou, které celá planeta miluje. Po dokončení Captain America: Občanská válka si oba filmaře pozvalo vedení Marvelu na kobereček, kde jim oznámilo, že plánují dva největší projekty vůbec a natočí je najednou. A že oni jsou ti praví. Odpověď? „Kurva jo!“

Hádají se režiséři někdy?

Jelikož jsou Joe Russo a Anthony Russo bratři, člověk by očekával, že se musí čas od času hádat. Hlavně ve stresových situacích, jakými je natáčení obřího blockbusteru za stamiliony dolarů. Opak je však pravdou. Oba bratři totiž vidí natáčení filmů jako skupinovou tvorbu a tudíž nevidí v hádkách smysl. Naopak se snaží na všem domluvit, aby měli jednotnou vizi.

Tonyho smrt měla na režiséry hlubší dopad

20 věcí, které jste dosud nevěděli o Avengers: Endgame © TMDB

Joe a Anthony Russo si během natáčení marvelovek museli pohrát prakticky se všemi dějovými liniemi z předchozích filmů, kromě té se Stevem Rogersem je však nejvíce zasáhla ta Tonyho Starka. Toho považují za postavu s nesmírně tragickým a hrdinským osudem, když se jako otec a manžel musí rozhodnout pro vlastní oběť pro záchranu světa, i když ví, že za sebou nechá manželku a malou dceru.

Dřívější spojení studií Disney a Fox by Endgame ovlivnilo

Jedním z hojně diskutovaných témat je, do jaké míry nyní MCU nabobtná, když se Marvelu vrátila pohlcením konkurenčního Foxu práva na Fantastickou čtyřku a X-Meny. Tvůrci potvrdili, že svým způsobem štěstím bylo, že ke spojení společností nedošlo dříve, jinak by museli pracovat s dvojnásobkem postav než doposud.

Captain America vs. Red Skull

Jedním z četných dotazů po zhlédnutí Endgame bylo: „Jak Cap reagoval na Red Skulla na Vormiru, kde měl vrátit Soul Stone?“ To očividně neví ani sami režiséři, kteří tak trochu ve vtipu polemizují, že setkání bylo určitě ještě divnější než si myslíme. Podle nich totiž Cap svého soupeře z 2. světové války prostě nepoznal. Prostě díra v logice.

Uvidíme někdy režisérskou verzi Endgame?

Ne, neuvidíme. Ačkoli byla z Endgame vystřižena například Katherine Langford z 13 Reasons Why, oba režiséři jsou prý zcela spokojení s tříhodinovou verzí filmu tak, jak je. Obecně prý vždy dali do kin film v takové podobě, se kterou byli spokojení, tudíž se jedná o režisérské verze.

Byl Hulk vždy zodpovědný za druhé lusknutí?

20 věcí, které jste dosud nevěděli o Avengers: Endgame © TMDB

V Endgame je Bruce Banner (Mark Ruffalo) tím, kdo si nasadí novou rukavici nekonečna a luskne prsty, aby odvrátil smrt milionů obyvatel vesmíru. A ano, o žádné jiné postavě se nepřemýšlelo, což dokazuje i samotná scéna ve filmu, kde je jasně řečeno, že rukavice vyzařuje gamma záření a tudíž je Hulk v podstatě vyvoleným k tomu, aby její sílu ustál a přežil.

Co chystá režijní duo do budoucna?

Russoovi se netají tím, že si chtějí dát od MCU na nějaký čas pauzu. Produkují řadu projektů a prý mají ve výrobě jeden tajný velký projekt, o kterém zatím nemohou mluvit. Již dříve však oznámili, že jestli existuje zápletka v MCU, která by je přivedla zpět, jsou to ikonické Tajné války. Jenže bez Spider-Mana se budou dělat těžko. Díky, Sony!

Thor nikdy nebyl silnější než v Endgame

20 věcí, které jste dosud nevěděli o Avengers: Endgame © TMDB

Mohli byste si myslet, že s pneumatikou kolem pasu a psychickou poruchou v hlavě nebyl Thor v Endgame kdovíjak silný. Ostatně málem zemřel rukou Thanose, zatímco v Infinity War ho v podstatě porazil jediným úderem. Podle tvůrců však Thor nikdy nebyl silnějším než právě v Endgame. A to díky zkušenostem, které během svých dějových linií prožil. No budiž.

Russoovi by chtěli dělat na Wolverinovi

Kromě Tajných válek mají Russoovi ještě jeden sen a tím je dělat na filmu s Wolverinem. Což by se jim mohlo poštěstit, neboť Marvel chystá svou verzi X-Men, jejíž vývoj však ještě chvíli potrvá. Ideální prostoj na oddech a nabrání čerstvých sil.

O Tonyho osudu bylo rozhodnuto dávno před natáčením

20 věcí, které jste dosud nevěděli o Avengers: Endgame © TMDB

Když se řekne Marvel, často se spekuluje o strachu ze zabíjení postav, neboť se na nich dají stavět nové frančízy. Jenže ačkoli je Iron Man lukrativní značka a Robert Downey Jr. by byl ochotný hrát Tonyho za adekvátní peníze ještě dlouho, o osudu hlavní hvězdy MCU bylo rozhodnuto dávno před natáčením Endgame. Joe Russo potvrdil, že o zabití Iron Mana věděl tři roky dopředu. Part of the journey is the end.

Byly odhaleny všechny easter eggy a odkazy?

Marvelovky jsou velmi vděčné pro všechny pátrače po skrytých odkazech ve filmu. Na internetu najdete videa, která jsou schopná 2 hodiny pátrat po všech pomrknutích, která si tvůrci připravili. A podle režijního dua ještě Endgame nebyl rozebrán do posledního šroubku. Od toho jsou ale všechna digitální vydání filmu a nosiče jako Blu-ray či DVD, že?

Tonyho smrt byla nejtěžší scénou k natočení

Pokud se režisérů zeptáte, která scéna jim dala nejvíce zabrat, obratem odpovídají, že to byl Tonyho skon po lusknutí rukavice. Ostatně jedná se o scénu, kterou prostě musíte zvládnout perfektně. I proto si ji duo nechalo až na poslední den natáčení.

 4 321 zobrazení   45 se líbí
Největší aktuální seriálové hity na HBO GO
Největší aktuální seriálové hity na HBO GO
25.08.2019 | Tipy na film

Léto se pomalu chýlí ke konci, na HBO GO ale přibývá skvělých seriálů. Podívejte se, na které z nich uživatelé koukají nejraději a podělte se s námi o své seriálové tipy.

10 filmových novinek, které byste měli o víkendu vidět
10 filmových novinek, které byste měli o víkendu vidět
23.08.2019 14:00:00 | Tipy na film

Ještě než počátkem příštího týdne dorazí do online světa megahit Avengers: Endgame, můžete se na iTunes, HBO a dalších službách podívat na jiné vypečené novinky. Nechybí mrznoucí Mads Mikkelsen, Pokémoni, ani drsný Mel Gibson či gentlemanský zlodějíček Robert Redford.

10 důvodů, proč konečně sledovat hit Netflixu 13 Reasons Why
10 důvodů, proč konečně sledovat hit Netflixu 13 Reasons Why
23.08.2019 | Tipy na film

Dnes se na Netflix po měsících čekání znovu vrací seriál 13 Reasons Why, který patří mezi největší netflixovské hity posledních let díky nahlížení na problematiku šikany, úzkostí a sebevražd mladých. A tady je 10 důvodů, proč byste měli na tenhle „hype“ vlak konečně naskočit.

Všechno, co potřebujete vědět o budoucnosti Marvel Cinematic Universe
Všechno, co potřebujete vědět o budoucnosti Marvel Cinematic Universe
22.08.2019 12:00:00 | Tipy na film

Spidey opouští MCU, Avengers přicházejí na iTunes a na Comic-Conu byl odtajněn další program marvelovských filmů. V našem článku se zaměříme na všechny snímky plánované čtvrté fáze a podíváme se i trochu do budoucna.