FB pixel TP pixel
Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá? © TMDB

Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá?

Objevily se zajímavé zprávy o tom, že v případě nákupů filmů na iTunes může dojít k jejich trvalému vymazání z vaší osobní videotéky. Několik poškozených se obrátilo na soud a pro Apple to bude zajímavá bitva. Jedná se o rozšířený problém a dochází opravdu k hromadnému mazání obsahu?

Streaming novinky

Vlastníte doopravdy filmy na iTunes?

Pro mnoho diváků to může být překvapení, ale stále existují ti, co místo Netflixu, HBO GO či Amazon Prime dávají přednost platformám, jako iTunes nebo Google Play, kde neplatíte žádné měsíční předplatné a za každý titul musíte zaplatit. Zdánlivá cenová nevýhoda, kdy za 300 Kč nemáte přístup k mnoha tisícům filmům, ale jen k jednomu, byla doposud logicky obhajitelná argumentem, že vám takto zakoupený titul patří natrvalo. Minulý týden se ale ukázalo, že to nemusí být pravda.

Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá? © TMDB

Soud v kalifornském Sacramentu totiž aktuálně řeší žalobu vybraných uživatelů, kteří zjistili, že jim Apple v jejich knihovně na iTunes (nebo chcete-li v Apple TV aplikaci) smazal již dříve zakoupené filmy či seriály. Nebyla to první podobná stížnost tohoto typu, protože už v minulosti se objevily zprávy, kdy si lidé stěžovali, že jim tituly z knihovny Apple smazal. Nejhlasitější byl případ z roku 2018, kdy se zákazník přestěhoval z jedné země do druhé (z Austrálie do Kanady), a protože v nové zemi Apple licenci na film nevlastnil, došlo k jeho skrytí/smazání.

Apple tenkrát argumentoval, že při změně adresy zpět do původní země se vše opět spraví, ale uživatelé moc uklidnění nebyli. Především z toho důvodu, že Apple o nějakých reklamacích nechtěl slyšet a nejen tuto ztrátu jednak uživateli neoznámil, ale také nechtěl vracet peníze či poskytovat jako omluvu nový kredit do iTunes. Už tehdy se objevovaly případy, kdy zmizely tituly i lidem, kteří se nikam nestěhovali a zůstávali stále v jednom regionu.

Apple tvrdí, že si filmy vlastně půjčujete na delší období

Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá? © TMDB

Celá záležitost postupně zrála a nedávno vyplavala na povrch s několika pikantními novinkami. Apple se totiž podle slov soudce neohání argumenty, že mu vypršela licence na prodej z časových důvodů. Ať už z rozhodnutí producenta, či Applu. Apple se nechal slyšet, že „nikdo rozumný nemůže čekat, že si filmy u nás kupuje na věčnost“. Což v okamžiku, kdy máte ve své aplikaci tlačítko “Koupit”, může být zavádějící. A to je hlavní argument žaloby.

Zatímco internet již rozhodl, kdo je tím špatným v celém sporu (ano, Apple tuhle bitvu nevyhrál), na skutečný verdikt si ještě pár měsíců počkáme. Apple každopádně není v podobných sporech sám. Podobný případ má na triku také konkurenční Amazon, který obdobným způsobem prodává filmy a seriály na své platformě, ale tam se o tom zatím tolik nemluvilo. Možná i proto, že Amazon podobným způsobem “prodává” filmy a seriály pouze v několika zemích světa (Česko mezi nimi není). Každopádně Amazon si podle všeho už dříve nechal do podmínek vsunout poznámku, že si filmy od něj nekupujete, pouze „dlouhodobě půjčujete“. Zatímco tedy klasické půjčení za zhruba čtvrtinovou cenu je obvykle na 24-48 hodin, tady si teoreticky platíte dlouholeté, ale nikoli věčné zakoupení.

Jaká je praxe?

Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá? © TMDB

Než dojde k verdiktu, stojí za to se podívat na celou věc prakticky a otestovat, jak velkým problémem mazání obsahu vlastně je. To lze otestovat vcelku jednoduše – stačí se podívat do své knihovny a zkontrolovat, zda v ní náhodou něco neubylo. Sběratelé a oddaní filmoví fanoušci se sice budou muset prokousat stovkami titulů a hodně lovit v paměti, co všechno zakoupili, mohou si však pomoci například účtenkami, které Apple posílá po každém nákupu mailem. Ty pak stačí porovnat s reálným stavem filmotéky.

Ke kontrole pak můžete provést ještě jednu věc, která poslouží jako důkazní materiál. Ať už pečlivým klikáním na každý titul, nebo vyhledáváním, lze porovnat, zda se vámi zakoupené tituly stále v Česku nabízí. Zde už najdete pár rozdílů, které nám pomohli sesbírat sběratelé iTunes filmů u nás.

Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá? © TMDB

Například film Železná srdce (Fury) se už přes české iTunes nenabízí, ale kdo si ho v minulosti zakoupil, tomu zatím z knihovny nezmizel. To samé platí pro režisérské verze prvního a druhého dílu Vetřelců. I ty si už přes české iTunes nekoupíte (pouze klasické kinoverze), ale šťastní kupující je stále mohou přehrát. Dalším příkladem je první Resident Evil, opět pouze dostupný jen pro dřívější kupující a nikoli pro všechny.

V případech z roku 2018 si uživatelé rovněž všímali, že filmy z knihovny nezmizely, pokud byly stažené do osobního zařízení (do telefonu, tabletu, Apple TV). Tuto možnost logicky při velkém množství titulů nevyužíváte a streamujete rovnou. Dle našeho testování se však zdá, že pokud jste si již nedostupný film v minulosti zakoupili, i bez dřívějšího stažení do jednoho ze zařízení byste ho měli mít stále dostupný k přehrání.

Dá se čekat, že celá věc bude ještě pokračovat a my ji budeme průběžně sledovat. Pokud jste sami na tento problém narazili, rádi o vašich tipech či zkušenostech uslyšíme.

Za pomoc se sbíráním podkladů děkuji Pavlovi H, Lucasovi H a komunitě Apple TV fanoušků na Facebooku.

 384 zobrazení   7 se líbí
Netflix šlape do plných. Do nových seriálů letos nacpe rekordní peníze
Netflix šlape do plných. Do nových seriálů letos nacpe rekordní peníze
29.04.2021 | Streaming novinky

Po loňském pandemickém roce, ve kterém z důvodu pozastavení produkcí Netflix poprvé za svou existenci utratil za výrobu obsahu méně peněz než v tom předešlém, hodlá opět rozhazovat ve velkém.

HBO předčila očekávání a díky kinohitům nabírá miliony předplatitelů
HBO předčila očekávání a díky kinohitům nabírá miliony předplatitelů
26.04.2021 14:00:00 | Streaming novinky

Warneři se svou online televizí HBO Max zvolili poměrně riskantní a agresivní strategii, když se rozhodli společně uvádět kinopremiéry jak v setmělých sálech, tak na své streamovací platformě. Vyplácí se jim tato volba?

Spider-Man se vrací domů k Marvelu. Sony své kinohity prodalo i Disneymu
Spider-Man se vrací domů k Marvelu. Sony své kinohity prodalo i Disneymu
23.04.2021 | Streaming novinky

Studio Sony před dvěma týdny podepsalo exkluzivní dohodu se streamovací společností Netflix, aby o několik dnů později vyjednalo ještě lukrativnější smlouvu s konkurenčním Disneym.

Žně končí, začíná panika. Netflixu výrazně zpomalil nárůst předplatitelů
Žně končí, začíná panika. Netflixu výrazně zpomalil nárůst předplatitelů
22.04.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Netflix zažil v loňském covidovém roce jízdu snů a připisoval si rekordní přírůstky. Ovšem v mezidobí významně narostla konkurence a protipandemická opatření navíc narušila výrobu. Vidíme začátek pádu giganta?