FB pixel TP pixel
Bird Box - nečekaný předvánoční hit Netflixu © TMDB

Bird Box - nečekaný předvánoční hit Netflixu

Těsně před Vánoci vypustil Netflix svůj poslední loňský původní film. Ačkoliv větší pozornost všichni věnovali jeho ambiciózním filmům jako Roma nebo The Ballad of Buster Scruggs, Bird Box překonal všechna očekávání. Netflix dokonce publikoval jeho sledovanost a internet žije memy a výzvami ve stylu filmu.

Tipy na film

O filmu

V nepříliš vzdálené budoucnosti propukne mezi lidmi záhadný virus. Každý, koho napadne, začne během několika minut propadat šílenství a většinou spáchá ošklivou sebevraždu. Po čase se zjistí, že se jedná o klasický vir, jako spíše o podivný fenomén. Kdo spatří podivný úkaz, začne šílet. A kdo chce přežít, nesmí vycházet ven a pokud ano, tak jedině se zavázanýma očima. Matka (Sandra Bullock), která se stará o dvě děti, opouští za těchto okolností svůj bezpečný úkryt a vydává se po řece, s páskou přes oči, za domnělým místem, kde přežívají zbytky lidí.

Vznik

Bird Box vznikl podle stejnojmenné knihy Joshe Malermana z roku 2014. Původně se o filmovou adaptaci ucházelo studio Universal, režírovat měl Andy Muschietti. Ale nedošlo to dál než k vyjednávání, Andy odešel režírovat veleúspěšné To a v roce 2017 do hry vstoupil Netflix. Režie se nakonec ujala Susanne Bier, která má za sebou slušné zkušenosti z filmu i televize, stojí například za skvělou minisérií Noční manažer. Na Netflixu měl film premiéru 21. 12. 2018

Recenze

Na agregátoru kritik RottenTomatoes aktuálně drží Bird Box lehce nadprůměrné hodnocení 62 %, na IMDB zatím v průměru hodnotí uživatelé film 68 %. Jak se líbí nám v redakci?

Petr Semecký

Susanne Bier má řemeslo v malíku. Bird Box proto navzdory štědré stopáži šlape slušně bez větších zádrhelů. Na postavách vám záleží, i když se ne všechny chovají zrovna vzorně i rozumně. Napětí se solidně šponuje až do poslední minuty. A když přijde závěr, uvědomíte si, že vás tahle tajemná sci-fi honba za láskou k mateřství i lehoulince dojímá. Bird Boxu škodí snad jen omšelý námět, který jsme ode Dne trifidů viděli zpracovaný ve více provedeních než plánovaný schodek státního rozpočtu a vedle jasně zacílené Darabontovy Mlhy či loňského Tichého místa, které film velmi připomínají, působí retrospektivně vyprávěná storka Sandry a dvou dětiček až příliš rozkročeně napříč tématy i subžánry. Na zimní čas každopádně solidní žánrovka. (70 %)

Václav Urbánek

Po hororové adaptaci bobříka mlčení v loňském Tichém místě nyní přichází i přemrštěná celovečerní verze hry na babu. A i když má Bird Box pár zajímavých a skutečně napínavých scén, ve vybudování jakékoliv hlubší atmosféry mu podráží nohy jeho nelineární styl vyprávění, kvůli kterému si většinu příběhu domyslíte během první hodiny. Ve zbylém čase proto můžete tak akorát nostalgicky vzpomínat na pět let starý seriál The After, který dokázal napětí kolem záhadné celosvětové apokalypsy budovat mnohem efektivněji, a to i když byl zrušený hned po pilotní epizodě. (40 %)

Tomáš Vyskočil

Celkem sympatický námět a slušně odehrané, ale táhne se to, jak týden před výplatou. Také mi úplně nesedlo to střídání dvou časových linií, klidně to mohlo být chronologicky a lépe by to tak gradovalo. Oceňují, že to nevypadá se šustícím listím jak hloupě jako ve Stalo se, a nevadí mi, že tam nikdy nedojde k nějakém vysvětlení, ale jako postapo thriller o přežití bych chtěl víc napětí. Raději znovu Tiché místo. (60 %).

Přijetí

Spíše vlaznější recenze ale neměly vliv na sledovanost filmu. Netflix se na konci roku pochlubil, že Bird Box je mezi jeho původními filmy novým rekordmanem, za prvních sedm dní od premiéry ho vidělo 45 milionů uživatelů, tedy více než třetina aktivních účtů. Uživatelé také začali mohutně rozebírat teorie o tom, kdo stojí za sebevražedným šílenstvím ve filmu. Na rozdíl od podobných filmů totiž strašidelný fenomén (nebo chcete-li vražedná monstra), který způsobuje sebevraždy, ve filmu nikdy neuvidíme a pouze prostřednictvím několika stínů nebo reakcí postav, můžeme jen tušit, co za šílenstvím stojí.

Bird Box Challenge

Popularita filmu se držela během vánočních svátků vysoko i díky internetovým výzvám a memům. To, co začalo původně jako vtip několika streamerů na twitchi, kteří hráli své oblíbené hry poslepu, brzo začalo pronikat i do reálných situací. Lidé s páskou přes oči začali podnikat různé výpravy, nejprve uvnitř svého domu a následně venku. Není překvapením, že spousta z nich přišla k větším či menším úrazům, což Netflix donutilo k tomu vydat oficiální prohlášení, aby s tím lidé raději přestali. Internet ale žije výzvami a memy dále, nabízíme ty nejlepší.

Filmy jako Bird Box

V posledních letech se objevilo hned několik napínavých filmů, které využívají (ne)schopnost využívat jeden ze základních lidských smyslů a vystavěli okolo toho slušnou zápletku. Nejslavnějším zástupcem je také loňský horor Tiché místo, kde zemřete, pokud promluvíte. Velmi podobný styl má také už téměř tři roky starý thriller Hush, kde pro změnu musí mladá hluchá a němá žena přežít útok vražedného šílence. A to do jisté míry je i zápletka thrilleru Smrt ve tmě, kde musí dvojice mladých uprostřed opuštěného, do tmy ponořeného domu lidí přežít útok slepého mariňáka, kterého chtěli původně vykrást.

 366 zobrazení   9 se líbí
RETRO: Kultovní Fakulta slaví 20 let
RETRO: Kultovní Fakulta slaví 20 let
02.01.2019 16:30:00 | Tipy na film

Než se pustíme do filmových výročí pro rok 2019, jednoho nenápadného kandidáta bychom pořád neměli opomenout. Právě před 20 lety a pár dny (konkrétně 25. prosince 1998) totiž vyšla kultovní hororová sci-fi Roberta Rodrigueze – Fakulta.

Novoroční pecky na Netflixu: Ve jménu vlasti nebo Jak jsem poznal vaši matku
Novoroční pecky na Netflixu: Ve jménu vlasti nebo Jak jsem poznal vaši matku
01.01.2019 20:00:00 | Tipy na film

Tak jak odhadovali už před časem, do české nabídky Netflixu dorazilo počátkem roku hned několik zásadních seriálů z produkce společností FOX a FX. Doufejme, že to je začátek nové éry a brzy se dočkáme i dalších kultovních seriálů, které zatím u nás chybějí

10 nejlepších filmů, které jste letos mohli vidět v kině
10 nejlepších filmů, které jste letos mohli vidět v kině
21.12.2018 9:00:00 | Tipy na film

V uplynulých dnech jste mohli číst o našich nových oblíbených seriálech, českých či online filmech či objevených hereckých talentech. Nyní je načase přikročit konečně ke kinu a podívat se na to nejlepší, co světla promítaček nabídla.

20 nejlepších filmových momentů roku 2018
20 nejlepších filmových momentů roku 2018
21.12.2018 | Tipy na film

Každý rok máme pocit, že ten předchozí byl o fous lepší a ten letošní nenabídl tolik skvělých momentů a zážitků. Pokud si to myslíte i letos, rádi bychom vás vyvedli z omylu. Tady je hned 20 nejlepších filmových momentů, na které vzpomínáme s úsměvem na rtech a často i slzičkou v oku. Pozor na spoilery!