FB pixel TP pixel
Česká Dcera vyhrála i na Sundance. Má opravdu šanci na Oscara? © TMDB

Česká Dcera vyhrála i na Sundance. Má opravdu šanci na Oscara?

Český snímek studentky FAMU Darjy Kaščejevové udělal další výrazný krok směrem k vysněnému Oscarovi za krátký animovaný film, když mu podařilo vyhrát na prestižním festivalu Sundance.

České novinky

Animovaný snímek Dcera režisérky Darjy Kaščejevové má za sebou další velký krok k zisku potenciálního Oscara za krátký anmovaný film. Snímek o mezilidských vztazích a především odcizení otce a dcery zpracovaný inovativně pomocí ruční kamery a stop-motion animace vyhrál na festivalu Sundance, jenž je považovaný za jednu z nejprestižnějších festivalových lokalit. Dcera tak získala již svou 40. sošku a opět navýšila šance na zisk zlatého plešouna neboli Oscara, na kterého je nominována s dalšími čtyřmi snímky.

Podle amerických médiích nicméně zůstává hlavním favoritem oscarového klání mezi krátkými animáky snímek Hair Love, jenž vypráví o černošském otci, který se poprvé snaží udělat účes svě dceři. Snímek silně podporovaný afroamerickou komunitou se snaží bojovat proti stereotypům odcizených otců a jejich nezájmu o své děti. Snímek byl přitom financovaný skrze Kickstarter. Další v pořadníku je snímek Kitbull pocházející od odnože studia Pixar a vypovídající o vztahu koťátka žijícího v odpadcích a bitého pitbulla. Snímek je silně inspirovaný tvorbou legendárního studia Ghibli. I další snímek Memorable vypovídá o sociálních vazbách, když vypráví příběh malíře s Alzheimerem a jeho bojem o zapamatování věcí a lidí kolem sebe. I tento snímek je jako Dcera zpracován loutkově pomocí stop-motion animace. Poslední snímek Sister pro změnu pracuje s vlněnými loutkami a zpracovává téma čínského pravidla "porodnosti jednoho dítěte", když muž vzpomíná na svou malou sestru.

Letošní Oscaři tak v případě krátkých animovaných snímků jasně zacílili ústřední téma, čímž se může cesta Dcery k vysněné sošce komplikovat, neboť z řady nebude vyčuhovat. Nicméně právě zde může hrát výraznou roli řemeslně pevné a nápadité zpracování v čele s dynamickou ruční kamerou, které umožňuje silné vtažení do děje a emocionální rezonanci. Inu, budeme držet palce.

 156 zobrazení   6 se líbí
Festival krátkých filmů: Zvolte nejlepší český krátký film z pohodlí domova
Festival krátkých filmů: Zvolte nejlepší český krátký film z pohodlí domova
24.01.2020 15:00:00 | České novinky

Až do neděle 26. ledna se v kinech Světozor a Kino Pilotů koná již 15. ročník Festivalu krátkých filmů. Filmy však můžete sledovat i online a zvolit ten – podle vás – nejlepší.

Český lev duplikuje Ceny kritiky. Nejvíc nominací mají Vlastníci
Český lev duplikuje Ceny kritiky. Nejvíc nominací mají Vlastníci
15.01.2020 13:30:00 | České novinky

Po kriticích ohlásili své nominace na nejlepší české počiny minulého roku i akademici. Šanci na ceny tak mají všechny loňské filmové hity včetně mezinárodně úspěšného Nabarveného ptáčete i komorních dejvických Vlastníků.

Neskutečné! Česko má šanci na Oscara, v nominacích boduje Netflix
Neskutečné! Česko má šanci na Oscara, v nominacích boduje Netflix
13.01.2020 16:00:00 | České novinky

92. ročník udílení cen Akademie se uskuteční již 9. února. Přímý přenos bude s komentářem filmových kritiků Šárky Gmiterkové, Pavla Sladkého a překladatelky Heleny Koutné opět vysílat Česká televize.

PODCAST: Režisér Jan Vejnar o filmu Figurant a nové znělce kina Aero
PODCAST: Režisér Jan Vejnar o filmu Figurant a nové znělce kina Aero
08.01.2020 14:00:00 | České novinky

Filmtoro Podcast je zpátky! Rok 2020 startujeme speciálním hodinovým rozhovorem s režisérem a scenáristou Janem Vejnarem, který koncem roku získal několik ocenění za svůj nový krátký film Figurant a rovněž vytvořil novou znělku pro pražské kino Aero. Jak obojí vzniklo a jak se žije mladým tvůrcům?