FB pixel TP pixel
Česká stopa na Oscarech - od Menzela ke Koljovi © TMDB

Česká stopa na Oscarech - od Menzela ke Koljovi

Udílení Oscarů dnes v noci odehraje bez národní účasti. Češi se na červeném koberci neobjevují každý den (ani každý rok), ale přesto pár slušných oscarových zářezů máme. Mrkněte na náš seznam Čechů ověnčených Oscarem a uvidíte, že vás určitě alespoň pár z nich překvapí.

České novinky © TMDB

Miloš Forman (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus a další)

Asi nikoho nezaskočí, že Miloš Forman má Oscary rovnou dva. Oba za režii a oba za filmy, které natočil až po emigraci - Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus. O čem už se ale tolik neví, jsou jeho další nominace. Za Lid versus Larry Flynt málem dostal ještě třetí sošku za režii v roce 1996, ale na nejlepší cizojazyčný film byly nominované už Lásky jedné plavovlásky v roce 1966 a Hoří, má panenko o dva roky později!

© TMDB

Jan Svěrák (Obecná škola, Kolja)

I když tahle klasika možná trochu zestárla (obzvlášť feministkám dneska moc nevoní), v roce 1996 se nad osudem malého chlapce Kolji dojímaly diváci po celém světě, a kromě Oscara si režisér Jan Svěrák odnesl ten rok i Zlatý glóbus. Autorská dvojice Svěrák otec-syn měla tou dobou za sebou už jednu oscarovou nominaci - za Obecnou školu v roce 1991. Po Koljovi už Českou republiku žádné ocenění v kategorii cizojazyčných hraných filmů nečekalo, i když snímky Želary a Musíme si pomáhat byly nominované.

Akmeni © TMDB

Ostře sledované vlaky

Akmeni | 2008 | Dokumenty

Akademie okouzlená českou novou vlnou, hrabalovskou poetikou a herectvím Václava Neckáře přiklepla v roce 1967 Oscara filmu Ostře sledované vlaky režiséra Jiřího Menzela. Pro všechny aspiranty filmové režie ještě zmíníme, že šlo teprve o Menzelův druhý celovečerní film. Svůj oscarový úspěch již nezopakoval, ale nominován byl i za film Vesničko má středisková, ke kterému nepsal scénář nikdo jiný než Zdeněk Svěrák.

© TMDB

Jan Kadár a Elmar Klos (Ostře sledované vlaky)

V kategorii nejlepší cizojazyčný film zvítězily za celou historii udílení Oscarů přesně tři české filmy. A ten nejstarší - neprávem opomíjený Obchod na korze, je i po víc než 50 letech od svého vzniku pořád aktuální. Autorská dvojice Kadár-Klos zadaptovala povídku o ‚‚slušném člověku’’ Tono Brtkovi, který pod nátlakem přijme arizační dekret na galanterii stařičké židovky, a postupně, takřka proti své vůli, se stává součástí nacistického běsnění na Slovensku 40. let.

© TMDB

Marie Dvořáková (Kdo je kdo v mykologii)

Všimli jste si českého loňského úspěchu na Oscarech? Krátký film Kdo je kdo v mykologii režisérky Marie Dvořákové zvítězil v kategorii studentských hraných filmů (kde skoro před třiceti lety zvítězil Jan Svěrák se svými Ropáky) a porotu zřejmě oslnil nejen fantaskním příběhem, ale i úžasnými animacemi plísní a hub, které tvoří doslova podhoubí příběhu. Film vznikal v česko-americké koprodukci dlouhých 8 let, scény hub a plísní zabraly samy o sobě rok a půl.

Black Moon © TMDB

Jan Pinkava (Geriho hra)

Black Moon | Francie | 1975

A u krátkých formátů ještě zůstaneme. V roce 1997 ocenila Akademie snímek Geriho hra amerického studia Pixar, který napsal a režíroval český rodák Jan Pinkava. Filmeček o staříkovi, který v parku svádí lítou šachovou partii sám proti sobě běžel tehdy v kinech jako předfilm k Životu brouka. Mimochodem, Jan Pinkava má i oscarovou nominaci za scénář k filmu o krysákovi-kuchaři Ratatouille, který měl původně i režírovat a pracoval na něm dva roky, ale po neshodách "byl odejit" a film režíroval Brad Bird.

 63 %
© TMDB

Ivan Jandl (Poznamenaní)

Věděli jste, že máme jen jednoho českého oscarového herce? A že mu v době udělení sošky (speciální dětský Oscar, dnes už se neuděluje) bylo pouhých 12 let? Ivana Jandla si do svého filmu Poznamenaní vybral režisér Fred Zinnemann (V pravé poledne) z dětí v Dismanově sboru. Jandl, který v raném věku prodělal dětskou obrnu, napadal na jednu nohu a podle režiséra se perfektně hodil pro roli chlapce, který se po pádu Třetí říše znovu shledá se svou matkou. Oscarový úspěch se ale tehdy nehodil komunistickému režimu, a tak Jandl strávil většinu života v Českém rozhlase jako programový dispečer a zemřel neznámý v pouhých 50 letech na záchvat diabetu.

The Tracker © TMDB

Markéta Irglová (Once)

The Tracker | USA | 1988 | Westerny | Indiáni

Markéta Irglová, nadaná česká hudebnice, odjela v pouhých 15 letech koncertovat do Irska se zrzavým sympaťákem Glenem Hansardem. Když spolu v roce 2007 natočili romantický film Once, celý svět se zamiloval do písničky Falling Slowly a Akademie ji o rok později ocenila Oscarem. Jestli vás dneska Once nebo písnička samotná dojme, to nevíme, ale mohlo by vás zajímat, že se Irglová s Hansardem jako pár dali dohromady až po natáčení filmu… A už v roce 2009 se zase rozešli.

 62 %
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | český dabing | od 3. 7. 2020
Mars: Making the New Earth © TMDB

Theodor Pištěk a Karel Černý (Amadeus)

Mars: Making the New Earth | USA | 2009 | Dokumenty

Že je vám to jméno povědomé, ale neumíte ho zařadit? V pohodě, scénografy a kostyméry si nepamatuje nikdo. Ale věřte, že Theodor Pištěk je mezi nimi král. Syn slavného stejnojmenného herce a herečky Marie Ženíškové spolupracoval třeba s Františkem Vláčilem na Markétě Lazarové nebo Údolí včel. Oscara ale ‚‚urval’’ až za kostýmy k Amadeovi a o fous mu utekl za Valmont (zase Forman). Mimochodem, Amadeus má ještě jednu zlatou sošku, a to za výpravu a dekorace, která putovala k výtvarníkovi Karlu Černému.

 74 %
© TMDB

Franz Planer (kameraman)

Víte, že takové klasiky jako Prázdniny v Římě nebo Snídaně u Tiffanyho vděčí za svůj úspěch i preciznímu oku českého kameramana? Franz Planer, vlastním jménem František Plánička, Rakousko-Uherský rodák natočil mezi lety 1920-1962 bezmála 130 filmů a za 5 z nich byl nominovaný na Oscara. Mezi nimi byly právě i Prázdniny v Římě nebo Smrt obchodního cestujícího. Na nejvyšší ocenění si ale nikdy nesáhl, i když k němu měl několikrát zatraceně blízko.

 19 zobrazení   12 se líbí
Nejlepší české animáky
Nejlepší české animáky
02.03.2018 | České novinky

S příchodem nejnovějšího českého animáku Lajka se hodí připomenout si jaké nejlepší české filmy a seriály vznikly v dilnách českých animátorů.

Nejlepší české filmy na HBO
Nejlepší české filmy na HBO
27.02.2018 | České novinky

Online půjčovná známá hlavně pro své slavné seriály jako Hra o trůny nebo Sex ve městě má i bohatou nabídku českých filmů. Mrkněte na přehled toho nejlepšího, co aktuálně HBO GO nabízí za české filmy a seriály.

Legendární český režisér Jiří Menzel slaví osmdesátku
Legendární český režisér Jiří Menzel slaví osmdesátku
23.02.2018 | České novinky

Jubilejní osmdesáté narozeniny dnes slaví jedna z nejvýznamnějších postav českého filmu, režisér Jiří Menzel. Proslavil se díky filmům Vesničko má, středisková, Rozmarné léto nebo Slavnosti sněženek, často působil ve svých filmech jako herec. Za Ostře sledované vlaky získal před padesáti lety Oscara.

Snowboarďáci nebo Lyžníci? Nejlepší české komedie na sněhu!
Snowboarďáci nebo Lyžníci? Nejlepší české komedie na sněhu!
20.02.2018 | České novinky

Letošní zima je na sníh celkem skoupá, tak proč si neužít trochu toho českého prašanu hezky v teple - u českých zimních filmů. Kterým si zpříjemníte čekání na jaro vy?