FB pixel TP pixel
Čeští kritici rozhodli: nejlepším filmem roku 2018 je Jan Palach © TMDB

Čeští kritici rozhodli: nejlepším filmem roku 2018 je Jan Palach

Historické drama Jan Palach ovšem podle kritiků nemá nejlepší scénář a ani ho nerežíroval nejlepší režisér. Favorita mezi diváky i kritiky v těchto kategoriích porazila humorná Chata na prodej a režisér Olmo Omerzu a jeho zimní road movie Všechno bude.

České novinky

Jeden ze zimních sobotních večerů patřil letos již podeváté udílení Cen české filmové kritiky. Slavnostní předávání cen, které vznikly jako protiklad ke zkomercionalizovaným cenám Český lev, proběhlo v pražském Divadle Archa, a večerem provázela již potřetí sehraná dvojice Jana Plodková a Jiří Havelka. Na výsledcích se podílelo celkem 52 aktivních filmových kritiček a kritiků. Večer ve znamení oslavy českých filmů uvedených v roce 2018 v kině i mimo kino byl tradičně živě vysílán na ČT Art. A tradičně byl taktéž poměrně stručný a věcný (tedy až na proslov oceněného herce Martina Huby, všechna čest!), což ve srovnání právě s Českým lvem vůbec není na škodu - spíš naopak. Diváci v sále i doma v obývacím pokoji zkrátka udrží pozornost snáze 75 než 120 minut.

Čeští kritici rozhodli: nejlepším filmem roku 2018 je Jan Palach © TMDB

Čím kratší stopáž, tím líp, platí tak trochu i u oceněných filmů. Nejlepší film roku 2018 Jan Palach má i se závěrečnými titulky sice něco málo přes dvě hodiny. Nejlépe napsaná Chata na prodej, která se drží v duchu klasických českých ensemble komedií, má ale pouhých 77 minut. A Olmo Omerzu s nejlépe zrežírovaným zimním road movie Všechno bude zabodoval na poli 85 minut. A takhle bychom mohli pokračovat. Zatímco ceny Český lev při udělování 23. března zřejmě ovládne 13x nominovaný politický thriller Ondřeje Trojana Toman (145 minut), v srdcích a svědomí kritiků jednoznačně vedou střízlivější kusé filmy, jejichž autoři ví, co chtějí říct, a nemusí se při tom ohánět výplňovým materiálem. A jasně začíná převládat i nastupující generace mladých filmařů, za což jistě může i omlazení sdružení kritiků samotných.

Čeští kritici rozhodli: nejlepším filmem roku 2018 je Jan Palach © TMDB

Starší i mladší generace filmových publicistů spolu nicméně nejsou nijak na nože. Ba naopak spolu souzní. V případě slavnostního večera mnohdy i do brzkých ranních hodin, kde spolu nad občerstvením z bohatého rautu (paštika a lilkové lasagne!) bilancovali o současné české kinematografii a dalších důležitých tématech. Bavili se koneckonců i přítomní tvůrci, kteří taktéž „netrhali partu“, na baru zůstali až do noci, některým kritikům „pochlebovali“ nošením pití a s některými si dokonce i potykali. (OK, dobře, ten kritik jsem já, Klement Gottwald alias Jiří Vyorálek mi přinesl vodu, a tykám si s Alešem Procházkou alias Chandlerem Bingem z Přátel nebo Severusem Snapem z Harryho Pottera, které tento herec dabuje.)

Čeští kritici rozhodli: nejlepším filmem roku 2018 je Jan Palach © TMDB

P. S. Pokud jste Jiří Bartoška, zákazy o kouření v uzavřených prostorách pro vás neplatí. Pokud jste s Jiřím Bartoškou v partě, tak také ne.

Kompletní seznam vítězů:

  • NEJLEPŠÍ FILM: Jan Palach – Viktor Schwarcz, Jan Schwarcz, Silvia Panáková, Erik Panák, Jan Maxa
  • NEJLEPŠÍ DOKUMENT: Až přijde válka – Jan Gebert
  • NEJLEPŠÍ REŽIE: Všechno bude – Olmo Omerzu
  • NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ: Chata na prodej – Tomáš Pavlíček, Lucie Bokšteflová
  • NEJLEPŠÍ HEREČKA: Chvilky – Jenovéfa Boková
  • NEJLEPŠÍ HEREC: Hovory s TGM – Martin Huba
  • AUDIOVIZUÁLNÍ POČIN Hmyz, výtvarná stylizace – Jan Švankmajer, Václav Švankmajer
  • MIMO KINO: Nagano Tapes – Ondřej Hudeček, Jon Weinbach
  • CENA INNOGY PRO OBJEV ROKU: Jakub Červenka – Hovory s TGM

 177 zobrazení   25 se líbí
Sledovanost seriálu Most! roste každým dílem
Sledovanost seriálu Most! roste každým dílem
30.01.2019 | České novinky

Výtečnými čísly sledovanosti se může pyšnit nový seriál tvůrčí dvojice Petr Kolečko o Jan Prušinovský. Každý díl zaznamená vyšší sledovanost a ta odložená je dokonce rekordní.

Toman je favoritem udílení Český lev pro nejlepší české filmy
Toman je favoritem udílení Český lev pro nejlepší české filmy
22.01.2019 17:30:00 | České novinky

Letos v březnu se bude konat již 26. ročník udílení filmových cen Český lev. Česká filmová a televizní asociace tak dnes vyhlásila nominované filmy, které se budou o ceny na slavnostním vyhlášení ucházet.

10 českých seriálových novinek roku 2019
10 českých seriálových novinek roku 2019
15.01.2019 9:15:00 | České novinky

Podporujete lokální farmáře? Tak proč to nezkusit i s lokálními filmaři. A že se letos v českých televizích poměrně urodilo. Podívejte se, které české seriály byste si neměli nechat ujít.

Národní filmový archiv zpřístupňuje vybrané české filmy na Youtube
Národní filmový archiv zpřístupňuje vybrané české filmy na Youtube
10.01.2019 19:15:00 | České novinky

Kanál pod názvem Česká filmová klasika nabídne zdarma a legálně filmy vybraných českých režisérů. Nyní jsou k dispozici tři snímky, ale nabídka by se měla postupně rozšiřovat až na několik desítek.