FB pixel TP pixel
HBO chystá seriál WATCHMEN, co všechno víme? Máme velké shrnutí © TMDB

HBO chystá seriál WATCHMEN, co všechno víme? Máme velké shrnutí

Příští rok se dočkáme na HBO nové adaptace kultovního komiksu Watchmen - Strážci. Zatím okolo něj panují spíše spekulace, ale podařilo se nám vyšťourat všechny dostupné novinky a všechno jsme pro vás dali dohromady ve velkém preview.

Tipy na film

Tvůrci seriálu Watchmen

Hlavním tvůrcem nové adaptace komiksu Strážci se stal scénárista, producent a komiksový autor Damon Lindelof. Ten je podepsán pod seriálem Ztraceni, za který získal v roce 2005 cenu Emmy. Lindelof už s HBO spolupracoval na jejich oceňovaném mysteriozním seriálu Pozůstalí. Pro rozpačité zakončení seriálu Ztraceni nebo rozporuplně přijatém Prometheovi (na kterém se scénáristicky podílel) ovšem není mezi některými fanoušky v oblibě, Lindelof ovšem přislíbil větší otevřenost a spolupráci a fanouškům zaslal pětistránkový otevřený dopis o svém vztahu k seriálu. Producentkou seriálu a režisérkou pilotního dílu byla zvolena zkušená televizní režisérka Nicole Kassel, v minulosti již s Lindelofem spolupracovala na Pozůstalých. Režírovala také epizody seriálů Volejte Saulovi, Castle Rock nebo Westworld.

Kdo se v seriálu objeví

HBO chystá seriál WATCHMEN, co všechno víme? Máme velké shrnutí © TMDB

HBO dosud vydalo jen seznam herců, kteří se ve Watchmenech objeví, jaké postavy budou hrát se ale zatím neví. Těšit se můžeme na oscarového Jeremyho Ironse, který zlatou sošku získal za film Zvrat štěstěny či ztvárnil padoucha Simona Grubera v pokračování akčního thrilleru Smrtonosná past 3. Dalším známým jménem je Don Johnson, který se proslavil kriminálním seriálem Miami Vice a v poslední době byl vidět v tarantinovce Nespoutaný Django. Dalšími obsazenými herci jsou například Yahya Abdul-Mateen II známý z hudebního seriálu The Get Down či Regina King, která si zahrála ve zmíněném mysteriózním seriálu Pozůstalí či technothrilleru Nepřítel státu s Willem Smithem, a dle serveru Variety by měla hrát hlavní roli.

Hudba pro Watchmeny

HBO chystá seriál WATCHMEN, co všechno víme? Máme velké shrnutí © TMDB

Původní hudbu pro seriál složí muzikanti ze slavné industriálně rockové kapely Nine Inch Nails Trent Reznor a Atticus Ross, sami se označují za velké fanoušky Moorovy předlohy. Ve skládání filmové hudby nejsou nováčky, proslavili se hlavně spoluprací s Davidem Fincherem. Za hudbu k The Social Network získali dokonce Zlatý glóbus i Oscara. Hudbu pro něj dělali i k thrillerům Muži, kteří nenávidí ženy či Zmizelá. Často volí metodu hutného zvuku mixem kytarových rifů a elektroniky.

Alan Moore a původní komiks

Komiksový scénárista Alan Moore a ilustrátor Dave Gibbons vydali pro DC Comics v letech 1986-1987 dohromady dvanáct komiksových sešitů Strážců, jež byly posléze vydány knižně. Tato série byla kriticky přijata nebývale vřele. Získala prestižní komiksovou cenu Hugo nebo představovala v žebříčku „100 nejlepších románů všech dob” časopisu Time jediné komiksové zastoupení. Autoři v komiksu novátorsky zpracovávali a dekonstruovali svět superhrdinů, vyprávěcími technikami zkoumali možnosti komiksového média a příběh zakončili morálně nejednoznačným finále.

O čem komiks vypráví

HBO chystá seriál WATCHMEN, co všechno víme? Máme velké shrnutí © TMDB

V alternativní realitě poloviny osmdesátých let, ve které v USA stále vládne prezident Nixon, hrozí jaderná válka se Sovětským svazem. Z retrospekcí vyplývá, že se v předchozích desetiletích začali v USA objevovat superhrdinové. Ti pomohli vládě Spojených států vyhrát válku ve Vietnamu. Nyní maskovaní hrdinové buď pro vládu pracují, nebo jsou ve vyhnanství a postaveni mimo zákon. V úvodu je jeden ze „strážců” zabit a na probíhajícím vyšetřování se rozkrývají příběhy ostatních hrdinů a hledá se, kdo stojí v pozadí obřího komplotu, který z pátrání vyplývá.

O čem bude seriál

HBO poměrně důsledně střeží informace a žádné konkrétní zprávy o příběhu nejsou známy. Tvůrci tvrdí, že nebudou původní komiks adaptovat, ale staví se k němu jako k “Starému zákonu” - něčemu posvátnému - co nechtějí revidovat, ale stavět na něm a nepůjde tak prý v pravém významu slova ani o sequel. O své práci na Watchmenech mluvil scénárista Lindelof jako o „remixu” původního komiksu do nové a současné podoby, kdy se musí na celý projekt dívat novýma očima a klást si nové otázky. Server That Hashtag Show na svých stránkách uveřejnil seznam postav a jejich vlastností, které se v pilotu měly objevit. Příběh se má točit kolem skupiny policistů z Oklahomy, ovšem HBO tuto zprávu nikdy nepotvrdila.

Hlavní postavy komiksu

HBO chystá seriál WATCHMEN, co všechno víme? Máme velké shrnutí © TMDB

V originálním příběhu je šest hlavních postav. Komediant, který pracuje pro vládu a jehož smrt spustila celé vyšetřování. Dr. Manhattan, nukleární fyzik, který se při nehodě promění v modrou superpostavu, která nevnímá čas lineárně. Sůva (hrdina na odpočinku podobný Batmanovi), Hedvábný přízrak (bývalá přítelkyně Dr. Manhattana) a Rorschach (po zákazu maskovaných hrdinů dále vyhledává a trestá zločince, jeho maska má pohyblivé skvrny) pátrají po příčině smrti Komedianta. Ozymandias po ukončení superhrdinské profese vede podnikání, je považován za nejchytřejšího na světě. Dosud není známo, jestli se některá z postav v připravovaném seriálu objeví.

Komiksová pokračování

V roce 2012 začaly vznikat pokračování. Po neshodách, které nastaly mezi vydavatelstvím DC Comics a Alanem Moorem po napsání komiksů V jako Vendeta a Strážci se Moore rozhodl rozvázat spolupráci a na dalších částech se nepodílel. Různí autoři vydali celkem 37 čísel limitovaných edic pod názvem Before Watchmen, které rozvíjely a vysvětlovaly období před Moorovým příběhem.

Snyderova filmová adaptace

HBO chystá seriál WATCHMEN, co všechno víme? Máme velké shrnutí © TMDB

Filmová adaptace se rodila poměrně těžce a byla považována jako „nezfilmovatelná”. S projektem koketovali Terry Gilliam, Daren Aronofsky nebo Paul Greengrass než byl v roce 2009 pod režisérským vedením Zacka Snydera převeden svět Strážců do filmové podoby. I když byla adaptace mnohými diváky přijata pozitivně pro vizuální styl a zachování komplexní struktury originálu, v kinech a u kritiky byl film přijat rozporuplně. Snyder se před Watchmeny proslavil adaptací dalšího zásadního komiksu 300: Bitva u Thermopyl a poté supermaním Muž z oceli. Ve filmové verzi si Dr. Manahattana zahrál Billy Crudup (Na pokraji slávy), Sůvu Patrick Wilson (V zajetí démonů), Ozymandiase Matthew Goode (Čas čarodějnic) a první Hedvábný přízrak zase Carla Gugino (The Haunting of Hill House).

Kdy bude seriál na HBO

Oficiálně HBO potvrdilo, že televizní seriál bude na jejich obrazovkách v roce 2019. Je ovšem pravděpodobné, že dříve než na podzim příštího roku to nebude. Podle serveru IMDB by Watchmeni měli mít v první sezoně osm epizod dlouhých kolem jedné hodiny.

 388 zobrazení   36 se líbí
VIDEO: Půjdete na nový Halloween? Máme pro vás shrnutí všech dílů
VIDEO: Půjdete na nový Halloween? Máme pro vás shrnutí všech dílů
21.10.2018 14:00:00 | Tipy na film

Když před 40 lety vstoupil do kin nový Halloween, málokdo čekal, že vrah Michael Myers se dočká takové filmové obliby. Během následujících let vzniklo dohromady 10 filmů, teď vstupuje do kin nový, jedenáctý. Které díly potřebujete vidět a které naopak vynechat? Podívejte se na naše video.

7 nových seriálů na tento víkend - Daredevil, Haunted, Making a Murderer
7 nových seriálů na tento víkend - Daredevil, Haunted, Making a Murderer
19.10.2018 12:00:00 | Tipy na film

Podzimní sezóna nabírá na obrátkách a všichni tři hlavní hráči, Netflix, Amazon a HBO se vytasily s novinkami pro chladnější večery. Osud tomu chtěl, aby v jeden den měly premiéru hned dvě nové řady amerických hororových seriálů, které se natáčely v Česku.

Přátelé: 15 detailů, které unikaly i těm největším fanouškům
Přátelé: 15 detailů, které unikaly i těm největším fanouškům
18.10.2018 20:45:00 | Tipy na film

Pokud patříte mezi milovníky seriálu Přátelé, pravděpodobně už máte v malíčku všechny zajímavosti o seriálu. Od poslední epizody sice uběhlo skoro 15 let, stále se ale dají najít detaily, které roky unikaly i těm největším fanouškům. Přesvědčte se, zda už je všechny znáte.

10 filmových výletů do vesmíru, pokud se vám líbil První člověk
10 filmových výletů do vesmíru, pokud se vám líbil První člověk
16.10.2018 8:30:00 | Tipy na film

Pakliže jste právě vylezli z kina po dvou dramatických hodinách s Prvním člověkem a v hlavě vám buší touha po dalších vesmírných dobrodružstvích, nabízíme vám desítku filmů, které by ji měly bez problémů uspokojit.