FB pixel TP pixel
Hrozí zánik kin? Až 70 % návštěvníků se podle průzkumu možná nevrátí © TMDB

Hrozí zánik kin? Až 70 % návštěvníků se podle průzkumu možná nevrátí

Aktuálně provedený anketní výzkum se podíval na současné nálady amerických návštěvníků kin a jejich pocity z uvažovaného návratu do přítmí kinosálů po přicházejícím uvolňování.

Streaming novinky

Kina se pomalu otevírají nejen u nás ale i ve světě a mnoho zainteresovaných si pokládá nejrůznější otázky: jak moc se změní léta zaběhnuté návyky návštěvníků kin a jak dlouho budou trvat hygienická opatření bránící plné návštěvnosti sálů? Jak dlouho vlastně může trvat, než se návštěvnost kin vrátí na předpandemická čísla? A je vůbec možné se k této hranici vrátit? Jedna z prvních studií na tato témata se uskutečnila v USA mezi 1 000 respondenty a hlásí, že návrat k předkrizovým číslům se možná vůbec neuskuteční. Vypracovala ji mediální agentura Full Circle Research a publikována byla v časopise Performance Research a vychází z ní, že přinejmenším v dohledné době se mnoho filmových fanoušků běžně navštěvujících kina přiklání do budoucna spíše k domácímu sledování.

Na otázku jestli by si diváci vybrali sledovat světovou premiéru doma, nebo v kině (za předpokladu, že by obě možnosti byly k dispozici a při zachování stejné ceny jako před pandemií) zvolilo 70 % účastníků sledování doma, 13 % v kinech a 17 % si nebylo jisto. 37 % účastníků ankety odpovědělo, že plánují do budoucna navštěvovat kinosály méně často (v březnu to bylo 28 %), a kdyby kino navštívili, nejraději by zhlédli komedii (43 %), poté drama (35 %) a akční film by si vybralo jen 33 %, i když akční snímky tvořily většinu zisku z kin a platil tak v poslední dekádě za nejvýdělečnější žánr. Cena hraje samozřejmě také velkou roli, pro většinu dotázaných je přiměřená hranice za zhlédnutí digitální online premiéry 10 dolarů. 20 dolarů, kterou zvolilo například studio Universal pro svůj animovaný muzikál Trollové: Světové turné, je již pro většinu příliš vysoká (souhlasilo jen 20 % respondentů). Dále se jen 47 % dotázaných vyjádřilo, že by jim v budoucnu nevadilo kupovat si jídlo v bufetech, což pro kina, která z prodeje občerstvení výrazně profitují, může být další velká rána. Limity takových průzkumů jsou zřejmé, a proto bychom je měli brát s nadhledem, ale je jasné, že důvěra publika je narušena, a jestli se návrat povede, bude to určitě pro mnohé dlouhá a trnitá cesta.

 378 zobrazení   17 se líbí
Apple TV+ je zklamáním. Apple mění plán a kupuje staré filmy a seriály
Apple TV+ je zklamáním. Apple mění plán a kupuje staré filmy a seriály
19.05.2020 17:00:00 | Streaming novinky

Ačkoli se streamovací službě od Apple podařilo po delší době konečně získat hit v podobě krimi dramatu Defending Jacob, podle nejnovějších insiderských informací Apple začal nakupovat starší filmy a seriály, aby naplnil svůj katalog něčím divácky zajímavým. Dosavadní výsledky totiž ukazují selhání.

Obraz, za který jste zaplatili. Netflix vrací kvalitu streamu do normálu
Obraz, za který jste zaplatili. Netflix vrací kvalitu streamu do normálu
14.05.2020 10:00:00 | Streaming novinky

Od března omezil Netflix na žádost EU datový tok svého streamu. Podle informací mnoha zákazníků napříč celou Evropou to vypadá, že se situace pomalu ale jistě vrací k předkoronavirovému období.

Apple TV+ se daří. Minisérie Defending Jacob se stala rekordní
Apple TV+ se daří. Minisérie Defending Jacob se stala rekordní
11.05.2020 | Streaming novinky

CEO společnosti Apple Tim Cook při vyhodnocování čtvrtletních výsledků technologického giganta zmínil i stav streamovací služby Apple TV+. Podobně jako u konkurence měla karanténa na výkon televize pozitivní dopad.

Disney vs. korona: 2. řadu Mandaloriana letos v Česku legálně neuvidíme
Disney vs. korona: 2. řadu Mandaloriana letos v Česku legálně neuvidíme
06.05.2020 14:00:00 | Streaming novinky

Nový šéf Disney oznámil další rozšiřování streamovací služby Disney+. Česká republika se letos s největší pravděpodobností nedočká. Za vším samozřejmě hledejte koronavirus.