FB pixel TP pixel
Totální pohroma Marvelu: Připsal si historický propadák, který nemá obdoby © Marvel Studios

Totální pohroma Marvelu: Připsal si historický propadák, který nemá obdoby

Už několik týdnů se hojně spekulovalo, že Marvel nečeká s premiérou jeho sci-fi novinky Marvels žádná velká sláva. Jenže výsledek je skutečně tragický a komiksové studio, které bylo přes 30 filmů zvyklé na samé úspěchy, narazilo tak drtivě, že se bude ještě chvíli oklepávat.

Filmové novinky

Výsledek Marvels nakonec naplnil ty nejhorší možné představy, když skončil v podstatě na úrovni těch nejpesimističtějších výhledů tržeb. Ty předpokládaly startovní víkend v USA na úrovni 45 milionů dolarů a komiksovka kombinující postavy Photon, Captain Marvel a Ms. Marvel nakonec ve Spojených státech urvala jen 47 milionů. Ještě větší pohroma pak dorazila ze zbytku světa, kde se ženské týmovce vůbec nedaří zaujmout publikum a nakonec je z toho mezinárodně jen apokalyptických 63 milionů za víkend. Celkem tedy film přepočítává 110 milionů dolarů celosvětově, což je při rozpočtu 240–280 milionů dolarů hrůzostrašná podívaná. Pokud se totiž naplní tradiční počty, že film získá o prvním víkendu zhruba třetinu svých celkových tržeb, znamená to, že film pouze papírově dorovná svůj rozpočet.

Marvel bude tratit

Jenže tady nastává další problém, protože abyste byli „na nule“, musíte dosáhnout minimálně dvojnásobku svého rozpočtu. Snímek Marvels by tak měl černých čísel dosáhnout až okolo hodnoty 600 milionů, spíše až 700 milionů. A pak je tu položka jménem marketing. Ta sice podle všeho nebyla u Marvels tak velká jako u jiných filmů studia, ke 100 milionům se však zřejmě vyšplhala. Takže si ji musíme připočíst do účetnictví také. Marvelu se tak může nakrásně stát, že bude na filmu tratit monumentální peníze v řádech stamilionů dolarů. Nakrásně stát... ono je to prakticky jisté! Něco takového se Marvelu stalo až po 33 filmech v rámci MCU a jde nepochybně o důsledek špatně zvoleného projektu a také únavy komiksovými tituly z jeho stáje, kterých je příliš a navíc nedokáží už několikrát po sobě udržet ucházející kvalitu.

Marvel zdá se mizerně vyhodnotil potenciál samotné Captain Marvel, která nepatří zrovna mezi nejoblíbenější hrdiny studia. Film sice v roce 2019 utržil 1,1 miliardy dolarů, jenže to skutečně nebylo star power herečky Brie Larson nebo sílou značky, nýbrž spíše tím, že byl film uveden v čase největšího marvelovského hypu po Avengers: Infinity War a před Avengers: Endgame. De facto se tak svezl na největší popularitě MCU ságy. Marvel ale negativní ohlasy na film nebral v potaz a zkusil s Captain Marvel udělat týmovku, do níž přihodil i další hrdinky na ni navázanou. A toto je výsledek. Nejhorší čísla v historii studia, která jsou dokonce horší než Neuvěřitelný Hulk, který otevíral s 55 miliony. Jenže to bylo v roce 2008, a tak si musíte přičíst inflaci a totálně rozdílné ceny vstupenek. Inu, z tohohle bude v Marvelu hezký bolehlav.

Vrátí se Iron Man?

Není divu, že šéf Disney, které Marvel vlastní, již před časem prohlásil, že musí dojít k změnám a nastane návrat ke kvalitě na úkor kvantity. Marvel na příští rok chystá pouze snímek Deadpool 3, který vrátí na plátna Wolverina v podání Hugha Jackmana a úspěch je v případě populárního užvaněného žoldáka víceméně zaručen. Marvel ale čekají další problémy. Je totiž otázkou, koho zajímá týmovka padouchů Thunderbolts a jak dopadne první mise afroamerického Kapitána Ameriky, která se má brzy začít přetáčet kvůli příšerným testovacím projekcím. Marvel samozřejmě ještě nemusí házet pomyslnou flintu do žita. Chystá také Fantastickou čtyřku, ve hře je čtvrtý Spider-Man, nová verze kultovního Bladea (i toho ale provází zákulisní problémy) a vše směřuje k dalším Avengers. Je nicméně otázkou, zda Marvel po cestě k nim neztratí ještě více diváků. Možná, že opravdu bude muset sáhnout po záchranné brzdě a vrátit do hry Downeyho Iron Mana a Evansova Steva Rogerse. Anebo si rychleji pohrát s X-Meny, které získal nákupem 20th Century Fox a které právě Marvels uvádí na scénu.

Zdroj: Variety / BOM

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Největší sci-fi Netfixu chce zničit Star Wars. Velkolepý trailer má světelné meče i nacisty
Největší sci-fi Netfixu chce zničit Star Wars. Velkolepý trailer má světelné meče i nacisty
13.11.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Netflix chystá na 22. prosince uvedení své nové sci-fi, která má nakopnout celé univerzum a hlavně ukázat, že má Zack Snyder schopnosti na to vytvořit vlastní Star Wars. Trailer je neskutečně velkolepý, také si ale půjčuje od slavnějších filmů včetně Duny či Avatara.

Nová fantasy ze světa Sandmana míří na Netflix. Trailer slibuje duchařskou jízdu
Nová fantasy ze světa Sandmana míří na Netflix. Trailer slibuje duchařskou jízdu
13.11.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Zkrátit čekání na druhou řadu mysteriózní fantasy Sandman od Netflixu pomůže fanouškům seriálový spin-off Mrtví mladí detektivové. Ukázka k duchařské krimi slibuje vizuálně působivou jízdu, ironický humor a sympatickou ústřední dvojici.

Nová fantasy Netflixu má draka a hvězdu Stranger Things. V traileru se bojuje o život
Nová fantasy Netflixu má draka a hvězdu Stranger Things. V traileru se bojuje o život
12.11.2023 14:00:00 | Filmové novinky

Netflix konečně ukázal pořádnou upoutávku na očekávaný snímek Damsel (česky Mladá dáma), v němž se hvězda Stranger Things, Millie Bobby Brown, objeví jako princezna, která se o svůj život musí porvat s drakem.

Nové ambiciózní sci-fi Netflixu ve strhující ukázce. Problém tří těles dorazí v březnu
Nové ambiciózní sci-fi Netflixu ve strhující ukázce. Problém tří těles dorazí v březnu
12.11.2023 13:30:00 | Filmové novinky

Netflix v nové upoutávce v rámci akce Geeked Week odhalil datum premiéry očekávané sci-fi Problém tří těles. Za novinkou stojí tvůrci Hry o trůny a ukázané záběry rozhodně vypadají zajímavě.