FB pixel TP pixel
8 nejlepších hrdinských proslovů, po kterých zvládnete absolutně cokoliv © Warner Bros.

8 nejlepších hrdinských proslovů, po kterých zvládnete absolutně cokoliv

Kinematografie je plná motivačních proslovů před bitvou, které vám pomohou překonat každodenní nástrahy života a nakopnou vás k neskutečným výkonům. Které se nesmazatelně zapsaly do filmové historie?

22. 8. 2022 14:00 | Tipy na film

Spousta lidí si pravidelně pouští své oblíbené filmy. Ještě běžnější praxí ale je zabloudit v půlce dne na Youtube a pouštět si tam oblíbené scény. Vypiplané muzikálové vystoupení, nářezová bitka, osudový romantický dialog… možností je pochopitelně nespočet. Největší sázkou na jistotu jsou však proslovy před bitvou, jež umí namotivovat k nadlidským výkonům, ať už musíte hrdinně vyrazit proti nepříteli, anebo třeba jen přežít do konce pracovní doby. Se kterými nikdy nešlápnete vedle? Tady máte výběr těch nejpamátnějších!

Jindřich V před bitvou u Azincourtu

Pradědeček všech proslovů před bitvou dorazil v roce 1989 – a měl velkou výhodu v tom, že ho v podstatě napsal William Shakespeare. Takzvaný „proslov v den svatého Kryšpína“ si natočil i verbálně oddřel samotný Kenneth Branagh, a jen tak mimochodem z něj pochází fráze Band of Brothers, kterou následně využil jistý seriál od HBO.

William Wallace ve Statečném srdci

Zatímco ve 21. století je největším motivátorem Dominic Torreto, jenž nedá dopustit na rodinu, na konci 13. století se všechno točilo kolem Williama Wallace a svobody. Alespoň tedy podle scenáristy Statečného srdce, který si „lehce“ upravil historii a nechal Mela Gibsona příkladně nabudit skotskou armádu před brutální bitvou.

Prezident Whitmore ve Dni nezávislosti

Ne každý hrdina ale bojuje s mečem. Ti modernější můžou třeba létat ve stíhačkách, které jsou jedinou šancí na odražení zákeřné mimozemské invaze. Kdyby na ni někdy v budoucnu došlo, svět musí udělat jedinou věc: Dostat k mikrofonu Billa Pulmana!

Théoden v Návratu krále

Křičet při vjezdu do bitvy „Smrt!“ je trochu zvláštní (proč ne třeba „Smrt nepříteli“?), král Rohanu ale holt přemýšlí trochu jinak. Dobře totiž ví, že bude ohromná armáda skřetů tvrdým oříškem, a že je v sázce osud celého mužského pokolení. Po bitevně-motivační stránce proto fasuje 10/10!

Aragorn v Návratu krále

Třetí Pán prstenů ještě jednou a ještě legendárněji. Viggo Mortensen JE Aragorn a nikde to nepotvrdil důrazněji než před finální bitvou u Černé brány. Jeho rétorská projížďka hodně připomíná Statečné srdce, víc se ale soustředí na odvahu a nechybí jí srdceryvný dovětek. No však víte… Za Froda.

Achilles v Tróje

Většina slavných bitevních proslovů má alespoň minutu, Brad Pitt se ale vešel pod 30 vteřin. A s klidem mu to stačilo na síň slávy. Každý si totiž pamatuje, že jsou Achillovi vojáci lvi a že je támhle na pláži čeká nesmrtelnost. Stačí, když si ji vezmou!

Kapitán Amerika v Návratu Prvního Avengera

William Wallace měl svobodu, Kapitán Amerika provedl upgrade na cenu svobody. Prý ji ochotně zaplatí úplně sám, ale zároveň se klidně vsadí, že mu pár lidí pomůže. Inu, jak ukázalo finále nejříznější marvelovky, hrdinské proslovy se nemusí pronášet osobně před armádou. Při správném podání totiž spolehlivě fungují i přes mikrofon.

BONUS: Trojitá porce Gladiátora

Ne, tenhle článek se nemohl obejít bez Gladiátora. Slavná představovačka s Maximem Decimem Meridiem technicky není proslovem před bitvou, stejně tu ale musí být. A samozřejmě ji nedostanete osamocenou, jelikož Russell Crowe stihnul hned dva klasické proslovy, po nichž se vytasí meče a jde se umírat. Gladiátor je tak filmem číslo jedna, co se hrdinských proslovů týče. Těch pět Oscarů vlastně ještě bylo málo!

 9 161 zobrazení   10 se líbí
Daniela Pelikánová
Miluje sci-fi, fantasy, akci, ale dokáže se přepnout i na něžnější žánry či multioscarové drama. Odrostla na akčních nářezech 80. let, dokáže ale ocenit i klasický a nový Hollywood. Jen s těmi českými filmy to má trochu na štíru, takže se v nich raději moc nevrtá a užívá si, co ji baví.
10 nejlepších fantasy seriálů, které jsou právě teď na Netflixu
10 nejlepších fantasy seriálů, které jsou právě teď na Netflixu
21.08.2022 16:00:00 | Tipy na film

Netflix v posledních týdnech a měsících uvedl celou řadu zajímavých fantasy titulů, které se zařadily mezi to nejzajímavější ze streamerovy nabídky. Pojďme se tedy podívat na to nejlepší z fantasy, co aktuálně v útrobách Netflixu najdete.

10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
19.08.2022 16:00:00 | Tipy na film

Již v pondělí ovládne streamovací svět návrat Hry o trůny. Do té doby máte však stále dost času nakoukávat jiné hity konkurence. A zatímco na Netflixu stále kraluje hlavně Sandman, streamovací obr přináší spoustu menších titulů od prověřených tvůrců. Disney zase vyrukoval s nejnovější marvelovkou.

Jak se povedl seriál She-Hulk? Nejnovější marvelovka s Hulkem je plná překvapení
Jak se povedl seriál She-Hulk? Nejnovější marvelovka s Hulkem je plná překvapení
17.08.2022 18:00:00 | Tipy na film

Už 18. srpna startuje na Disney+ nový marvel seriál She-Hulk, který přivádí na scénu sestřenici Bruce Bannera alias She-Hulk. Také ona se mění ve velké zelené monstrum, ale na rozdíl od něj se nechystá stát superhrdinkou a bojovat s padouchy. Tedy alespoň ne stylem jako Hulk. Viděli jsme první čtyři epizody a přinášíme první postřehy.

10 filmů a seriálů, které musíte vidět po fantasy hitu Sandman
10 filmů a seriálů, které musíte vidět po fantasy hitu Sandman
15.08.2022 16:15:00 | Tipy na film

Neil Gaiman patří mezi nejoblíbenější autory fantasy tvorby. Jeho opus magnum, komiksová sága Sandman, se nedávno konečně dočkala svého seriálového zpracování. Vybrali jsme pro vás desítku titulů, které byste neměli minout, pokud jste fanoušci Pána snů.