FB pixel TP pixel
Přestřelka Netflix vs Spielberg: Patří online filmy na Oscary? © TMDB

Přestřelka Netflix vs Spielberg: Patří online filmy na Oscary?

Jen pár dní po udílení Oscarů odstartovala zajímavá kauza o tom, zda by se Netflix a další online hráči měli účastnit udílení Oscarů. Vše odbouchl Steven Spielberg, který začal apelovat na své kolegy v americké filmové akademii, aby tomu tak příště nebylo. Jak na to reagoval samotný Netflix?

Filmové novinky

Nejdříve trochu shrnutí. Minulé pondělí ráno se rozdávaly v Los Angeles jako každý rok ceny pro nejlepší filmy, Oscara pro nejlepší film si nakonec odnesla Zelená kniha. Nechybělo málo a hlavní sošku si odnesla Roma, tedy film produkovaný Netflixem a uvedený především pro jeho online publikum. Roma i přes masivní lobbing Netflixu (mluví se o 30 milionech dolarů) nevyhrála, ale získala tři cenné sošky - za režii, kameru a zahraniční film.

V týdnu se k jeho vítězství vyjádřil sám Steven Spielberg, stále jeden z nejdůležitějších lidí v celém Hollywoodu. Spielberg předsedá režisérské sekci v americké filmové akademii, a to tak, že apeloval na své kolegy, aby posoudili budoucí nominace online půjčoven jako Netflix či Amazon. Už loni prohlásil, že v jeho podání jsou Netflix či Amazon filmy “televizní”, které jsou primárně určené pro malou obrazovku, a nespraví to ani jejich velmi omezené uvedení v kinech. A letos hodlal navrhnout akademikům, aby se tyto filmy dál nesměly v oscarové soutěži objevit. Argumentoval především oslabením tržeb v kinech, které sice v USA loni stouply, ale především kvůli vyšším cenám za lístek, počet prodaných vstupenek je menší než byl třeba před 15 lety (ale vyšší než před 30 lety).

Netflix se už stačil k celé věci vyjádřit a jeho argumenty jsou následující - jeho filmy zasáhnou i místa, kde kina nejsou, všichni vidí film v jednu chvíli a dává filmařům peníze plus prostor. V zásadě má ve všech třech bodech pravdu, nicméně je třeba přiznat, že Netflix se k filmům chová ještě více spotřebně než je v Hollywoodu běžné a sází především na obrovské množství zakoupeného či vyrobeného obsahu. Tím se liší nejen třeba od HBO ale i od většiny velkých filmových studií, kteří většinou sami vyrobí jen okolo 10-15 velkých filmů ročně. Kvantita není vždy kvalita, a to je častý argument jeho odpůrců.

Bude zajímavé sledovat, jak se celá debata vyvine. Dlouho se mluví o tom, že Netflix hodlá kina brát mnohem víc vážně (spekuluje se o exkluzivní smlouvě s IMAXem), naopak klasická filmová studia zase chtějí čím dál tím víc soupeřit s Netflixem na jeho poli (viz Disney a Warneři a jejich chystané streamovací služby). Nejasné je to také mezi špičkovými filmaři, Woody Allen už točil pro Amazon před 4 roky (Crisis in Six Scenes), pro Netflix zase už delší dobu točí David Fincher (Domek z karet, Mindhunter), loni se přidali bratři Coenové (The Ballad of Buster Scruggs) a Alfonso Cuarón (Roma), letos se přidal Steven Soderbergh (High Flying Bird) a nejočekávanější Netflix peckou letošního roku je stopadesátimiliónový The Irishman od Martina Scorseseho. Naopak zásadoví jsou třeba Christopher Nolan (Dunkerk), Quentin Tarantino (Once Upon a Time in the Hollywood) nebo James Cameron (Avatar), kteří se online spolupracím vyhýbají obloukem.

 368 zobrazení   9 se líbí
Star Wars seriál Mandalorian úspěšně dokončil natáčení
Star Wars seriál Mandalorian úspěšně dokončil natáčení
04.03.2019 17:00:00 | Filmové novinky

Produkce televizního seriálu ze světa Star Wars, který napsal Jon Favreau, má za sebou ve zdraví poslední klapku. Nyní přijde nepochybně na řadu nějaké to CGI a další efekty. Ale premiéra by tím pádem snad neměla být předaleko a když mistr Yoda dá, mohli bychom se dočkat ještě letos.

Proč George R.R. Martin odmítl cameo v 8. řadě Hry o trůny?
Proč George R.R. Martin odmítl cameo v 8. řadě Hry o trůny?
01.03.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Otec Hry o trůny se rozhodl nejít ve šlépějích Eda Sheerana a držet se raději dál od zasněženého Westerosu i kamer štábu. Pozvání objevit se v poslední řadě seriálu přitom od jeho tvůrců Davida Benioffa a Dana Weisse dostal. Není to škoda? Pro fanoušky netrpělivě očekávající zpožděnou knihu The Winds of Winter určitě ne.

V sequelu Penny Dreadful si zahrají Natalie Dormer a Nathan Lane
V sequelu Penny Dreadful si zahrají Natalie Dormer a Nathan Lane
28.02.2019 17:00:00 | Filmové novinky

Po třech výborných řadách se romantický hororový seriál z viktoriánské Anglie v roce 2016 náhle rozloučil. Nyní se však chystá americký sequel s podtitulem City of Angels, pro který nově tvůrcům na spolupráci kývli Natalie Dormer (Hra o trůny, Tudorovci) a Nathan Lane (American Crime Story).

Poslední řada Hry o trůny bude podle Emilie Clarke šokující
Poslední řada Hry o trůny bude podle Emilie Clarke šokující
27.02.2019 13:00:00 | Filmové novinky

„Bude to velké, jsou tam věci, které lidi šokují!“ Tak mimo jiné popsala Clarke, představitelka Daenerys Targaryen, obsah posledních 6 dílů Hry o trůny, které nám HBO naservíruje již za měsíc a půl.