FB pixel TP pixel
RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let © TMDB

RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let

Zní to neuvěřitelně, ale kultovní komiksový snímek Watchmen dnes slaví desetileté výročí. Podívejme se na historii vzniku a mimořádného úspěchu tohoto slavného filmu pod drobnohledem v následujícím článku.

Tipy na film

Zdlouhavý proces vzniku filmu

RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let © TMDB

Jeden z největších komiksových autorů všech dob, Alan Moore, napsal kultovní Strážce roku 1986 a v podstatě hned od té doby se hollywoodská studia snažila komiks zadaptovat na stříbrné plátno. V roce 1989 se k projektu dostal jeden z nejvýznamnějších režisérů poslední doby, Terry Gilliam, a zahájil rozsáhlé přípravy. Spolu se scenáristou Charlesem McKeownahelvedem postupně chystal role na míru i takovým hercům jako jsou John Hurt, Dolph Lundgren či Kevin Costner, následně si ale uvědomil, že projekt by byl nesmírně nákladný a náročný na zpracování, proto od něj upustil. Po Gilliamově odstoupení se okolo filmu motaly další režisérské persony jako Michael Bay, Paul Greengrass a také Darren Aronofsky, ani jeden však u projektu dlouho nevydržel. Volba nakonec padla na veleúspěšného Zacka Snydera, který roku 2004 šokoval filmový svět skvělým remakem hororu Úsvit mrtvých a následně zaujal i komiksovou adaptací 300: Bitva u Thermopyl. Jakožto obrovský fanoušek komiksů dostal šanci i u Strážců a studio si patrně neuvědomovala, jakou udělalo perfektní trefu.

Herecké obsazení hlavních postav

RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let © TMDB

Když Snyder zahájil produkci, okamžitě se začalo spekulovat, kdo obsadí role hrdinů i zločinného Ozymandiase. Okolo projektu se motali Tim Curry, Tom Cruise či Jude Law, nakonec se však jednalo o pouhé fámy. Snyder chtěl původně do jedné z hlavních rolí obsadit kolegu z třístovky, Gerarda Butlera, ale nakonec mu našel místo jen v animovaném spin-offu Strážci: Příběhy Černé lodě, jenž vyšel souběžně s filmem. Do role Komedianta byl osloven Thomas Jane, ten však zrovna pracoval na svém režijním debutu jménem Temná krajina, proto nabídku odmítl. Místo něj byl tedy osloven Jeffrey Dean Morgan, který po přečtení několika stran scénáře Komedianta nejdříve odmítl, nakonec se však Snyderova lasa chytil. Zack následně do menších rolí obsadil své stálé spolupracovníky Matta Frewera a Stephena McHattieho a hlavní party postupně získali Patrick Wilson, Billy Crudup, Malin Akerman, Jackie Earle Haley a Matthew Goode.

Přijetí filmu

RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let © TMDB

S elitní hereckou sestavou a rozpočtem okolo 130 miliónů dolarů chystal Snyder snímek téměř tři roky a následně 6. března 2009 vpadl s filmem do kin. Za první víkend film jenom ve Spojených státech vydělal 55 miliónů, ve zbytku promítání už však tak úspěšný nebyl a nakonec vydělal necelých 200 miliónů. Co se kritik týče, Rotten Tomatoes dalo snímku 64% a Metacritic dokonce jen 53%. Mnoho fanoušků však tyto kritiky ignorovalo a snímek označilo za jednu z nejlepších komiksových adaptací vůbec. Samotný Alan Moore se však rozhodl vymazat své jméno z titulků a film označil za naprostou sračku.

Na co nikdy nezapomeneme

RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let © TMDB

Jakožto příběh z alternativní reality představil snímek Strážci spoustu nezapomenutelných momentů, které dodnes patří mezi kultovní filmové okamžiky. Už úvodní sekvence diváka přikove do sedadla a šokuje. V mysli pak určitě navždy zůstane i většina scén s Komediantem, případně Ozymandiasovo odhalení geniálního plánu. Velmi dobré jsou i scény z Rorschachovy návštěvy u psychiatra, kde slavný hrdina mimo jiné cituje i Kožíkova Největšího z Pierotů a několikrát se zaměří i na skvrnu, podle které získal svou přezdívku. Krásné je i budování vztahu mezi Sůvou a Hedvábným přízrakem a také Manhattanův pobyt na Marsu.

Odkaz slavného filmu

RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let © TMDB

V podstatě hned po premiéře se film dočkal herního titulu The End is Nigh a doprovodila jej i série animovaných kraťasů. Na Mooreovo knižní dílo v 21. století navázala série prequelů a nedávno i Doomsday Clock. Co je ale důležitější, Strážci se v brzké době přesunou na televizní obrazovky a uvidíme je v nové osmidílné sérii na stanici HBO. Showrunner Damien Lindelof však na rozdíl od Snyderova veledíla přesunul děj do současnosti a hodlá se místo konfliktu Nixona s Gorbačovem sledovat střet Trumpa s Kimem a Putinem. Kvůli tomuto posunutí uvidíme některé postavy trochu starší a třeba takový Ozymandias v podání Jeremyho Ironse rozhodně vzbuzuje naději. Vedle slavného britského herce uvidíme v hlavních rolích čerstvou držitelku Oscara Reginu King, Louise Gossetta Jr. i filmového Black Mantu Yahyu Abdula-Mateena II. Jak asi nový projekt dopadne? Napodobí Snyderův film? Podívejte se na naše preview.

 167 zobrazení   19 se líbí
Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil
Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil
01.03.2019 18:00:00 | Tipy na film

I když se s velkým úspěchem hraje stále v českých kinech Bohemian Rhapsody, po čtyřech měsících připlouvá životopis hudební legendy jménem Freddie Mercury online na iTunes a Google Play. A že to byla plavba velmi úspěšná, dokazuje těchto 10 rekordů, kterých film v českých i světových kinech dosáhl.

Netflix zrychlil přidávání českých titulků ke své tvorbě, co přibylo?
Netflix zrychlil přidávání českých titulků ke své tvorbě, co přibylo?
01.03.2019 15:30:00 | Tipy na film

Leden a únor přinesl fanouškům Netflixu samé dobré zprávy, tempo lokalizace se výrazně zrychlilo. Za dva měsíce narostl počet titulů s českou podporou o třetinu, a co je nejdůležitější, projevilo se to nejvíce na původních filmech a seriálech Netflixu.

Umbrella Academy - nahradí na Netflixu nová komiksovka Marvel?
Umbrella Academy - nahradí na Netflixu nová komiksovka Marvel?
27.02.2019 | Tipy na film

Minulý pátek spatřila světlo světa seriálová Umbrella Academy. Seriál z produkce Netflixu, podle úspěšného komiksu Gerarda Waye. Ano, toho Gerarda Waye z My Chemical romance. Mrkli jsme na předlohu, která vyšla i u nás, srovnali ji se seriálem a vůbec vás chceme naladit, abyste téhle komiksovce dali šanci.

Oscaři jsou rozdáni! Kde můžete online vidět všechny vítěze?
Oscaři jsou rozdáni! Kde můžete online vidět všechny vítěze?
25.02.2019 9:00:00 | Tipy na film

Oscarové sošky jsou rozdány a všude se můžete dočíst, komu, jak a zda právem. My jsme na to šli jinak a přinášíme vám stručný přehled hlavních oscarových hitů s informací, kde film vidět. Ze 14 filmů s více než 3 nominacemi jich je už polovina online, další už se hrají v kinech. Které to jsou?