FB pixel TP pixel
Revoluce, nebo prostý kalkul? Mulan míří z kin na Disney+ s několika ALE © TMDB

Revoluce, nebo prostý kalkul? Mulan míří z kin na Disney+ s několika ALE

Už ani Disneyho nebaví neustále odkládat filmové premiéry a čekat, kdy se mu vrátí investované peníze. Nyní slavné studio rozhodlo, že 200 milionů investovaných do vzniku filmu Mulan hodlá získat z části online distribucí.

Streaming novinky

Na Disney+ za extra příplatek

„A kinaři nebudou mít co žrát,“ chtělo by se parafrázovat známou hlášku z Pelíšků. Zatímco studio Warner Bros. v případě Nolanova sci-fi Tenet vsadilo na distribuci v kinech, kde je to aktuálně možné s tím, že do amerických kin se snímek podívá ihned poté, co to dovolí tamní situace ohledně pandemie koronaviru, Disney vsadil na kartu streamingu. Částečně. Současný Disneyho prezident, Bob Chapek, během oznamování kvartálních výsledků studia odhalil, že 200 milionů dolarů drahý blockbuster Mulan, adaptující stejnojmennou animovanou klasiku, nepůjde během pandemie do amerických kin. Snímek, jenž byl výrazně plánován s ohledem na mezinárodní trhy a hlavně na Čínu, zamíří 4. září na streamovací službu Disney+. Nebude však dostupný v rámci běžného předplatného, které činí 6,99 dolaru.

Revoluce, nebo prostý kalkul? Mulan míří z kin na Disney+ s několika ALE © TMDB

K této sumě si diváci toužící po Mulan budou muset připlatit dalších 30 dolarů, které bude Disney k přehrání filmu vyžadovat. Celková částka tak naroste na zhruba 37 dolarů. A to není málo. Průměrná cena vstupenek v USA se pohybuje okolo 13 dolarů, Disney tedy určil cenu za zhruba tři vstupenky. Jenže je nutné si uvědomit, že tyto tržby již nebudou půlené s kinaři. Disney tak de facto získá stejnou sumu jako by si v kinech vstupenky zakoupila šestičlenná rodina. Už vidíte byznys plán?

Chapek se ostatně ani netají, že hlavním důvodem pro vyslání Mulan online v rámci USA je alespoň částečná návratnost investic. Několikrát rovněž zmínil, že se rozhodně nejedná o nový trend a že Disney tímto směrem nehodlá po pandemii pokračovat. Tato prohlášení jsou ale poněkud pokrytecká, neboť Disney již na své službě utopil třeba rodinného Artemise Fowla a Chapek rovněž zmínil, že data z Mulan se budou dále analyzovat. A pokud film utrží studiu spousty peněz, opravdu by se někdo divil, kdyby Disney nezačal na VOD tlačit i v budoucnu, když se nebude muset o tržby dělit? Ale no tak. Vždyť je to jen byznys a ten je na prvním místě. Ostatně byl to Chapekův předchůdce Bob Iger, kdo řekl, že být filmovým fanouškem a šéfem studia se neslučuje. Řeči o velkých filmech na velkých plátnech a Disneyho podpoře kin jsou v tomto směru legrační.

Obří ztráty mimo VOD

Revoluce, nebo prostý kalkul? Mulan míří z kin na Disney+ s několika ALE © TMDB

Z kvartálních výsledků je zřejmé, že Disney+ je jediná část Disneyho byznysu, která aktuálně funguje. Zatímco zisky společnosti poklesly o 40 procent, tržby z kin poklesly o dvě třetiny, Disneylandy hlásí ztráty okolo 2 miliard dolarů, Disney+ má již nyní téměř 60 milionů předplatitelů, což je mimochodem meta, které chtělo studio dosáhnout až napřesrok při hodně pozitivních výhledech. Společně se službami ESPN a Hulu má tak Disney pod kontrolou přes 100 milionů předplatitelů a to stále mluvíme takřka výhradně jen o Spojených státech, neboť Disney+ není zdaleka dostupné celosvětově, o zbytku služeb ani nemluvě. Disney se daří i v rámci televizního vysílání, zde však zvýšený zájem během pandemie hořkne při pohledu na razantní poklesy příjmů z reklamy.

Revoluce, nebo prostý kalkul? Mulan míří z kin na Disney+ s několika ALE © TMDB

Ač tedy Chapek tvrdí, že Mulan je jen jednorázová zkušenost a že další filmy zcela jistě půjdou do kin, nebyl bych si tím osobně zase tolik jistý. Navzdory tomu, že mimo Spojené státy Mulan do kin půjde a to ve stejném termínu (ano, i k nám), ve kterém zamíří na Disney+. Disney totiž potvrdil, že rovněž pracuje na další streamovací platformě Star, kterou převzal svou akvizicí 20th Century Fox a s tou by chtěl útočit na mezinárodní trhy. Tato služba by zahrnovala pouze televizní či studiový obsah vlastněný Disney. Tedy tituly vzniklé pro stanice ABC, FX, Freeform, anebo spadající pod 20th Century Studios či foxovskou uměleckou filiálku Searchlight. Ptáte se, proč Disney nevsadí na v Americe populární Hulu? Podle Chapeka prostě proto, že Hulu mimo USA nikdo nezná (HAHAHA) a také, protože Hulu zahrnuje i obsah třetích stran. Že to nedává moc smysl? Ano. Ostatně předchozí prezident Disney Bob Iger mluvil o expanzi Hulu do mezinárodních teritorií v roce 2021. Znamená tedy nová služba stopku pro expanzi Hulu? Anebo Disney chystá hned tři své služby pro mezinárodní trh? Pokud bude pandemie pokračovat, nikdo by se větší sázce na VOD asi nedivil. A jestli někdo umí těžit jednu věci na pětkrát, je to právě konglomerát ušaté myši. Anebo už jste zapomněli, jak Disney opakovaně trezoroval své filmové klasiky na fyzických nosičích, aby uměle zvyšoval poptávku? Tak vidíte. Jak říkám, je to jen byznys.

 509 zobrazení   7 se líbí
Netflix testuje novou funkci. Vybere za nás, co si máme pustit
Netflix testuje novou funkci. Vybere za nás, co si máme pustit
22.07.2020 10:00:00 | Streaming novinky

Tlačítko Shuffle známé především z hudebních přehrávačů, které náhodně vybírá skladby z daného alba či playlistu, se rozhodl Netflix pro váhavé a nerozhodné uživatele implementovat a otestovat i ve svém přehrávači.

Netflix koupil do kin chystaného SpongeBoba a ohlásil novinky
Netflix koupil do kin chystaného SpongeBoba a ohlásil novinky
19.07.2020 13:00:00 | Streaming novinky

Netflix narozdíl od hollywoodských studií zažívá zlaté časy, a aby měl i nadále divákům co nabídnout, musí stále rozšiřovat svou knihovnu. Nyní proto zakoupil práva na celovečerní film se SpongeBobem, odklepl dvojku hororového hitu V pasti a ve vývoji je adaptace kultovního komiksu Usagi Yojimbo.

Netflix odhalil svých 11 nejúspěšnějších originálních filmů vůbec
Netflix odhalil svých 11 nejúspěšnějších originálních filmů vůbec
19.07.2020 | Streaming novinky

Netflix aktuálně vypustil snímek Old Guard: Nesmrtelní, který se během pár dní dostal do žebříčku nejúspěšnějších Netflix Originals. Octl se tak ve společnosti desítky filmů, jež dosáhly ohromujícího úspěchu a zlomily prokletí nepovedených netflixovských originálek.

Netflix má už téměř 200 miliónů předplatitelů, investoři ale váhají
Netflix má už téměř 200 miliónů předplatitelů, investoři ale váhají
17.07.2020 9:00:00 | Streaming novinky

Včera Netflix publikoval své pravidelné kvartální výsledky. Kromě obvyklého čtení o počtu nových předplatitelů v něm najdeme i několik zajímavých personálních novinek a také nová čísla o jeho filmech. Pojďme si to všechno pěkně shrnout.