FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti © TMDB

10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti

V kinech právě řádí už pošesté Tom Cruise a dokazuje, že žádná mise není úplně nemožná. Co je ale možné je, že Mission Impossible se za 22 let stala nejlepší sérií současnosti. Nevěříte? Tak se podívejte, proč si to myslíme.

Tipy na film

Protože Tom Cruise

Začneme zostra. Mission: Impossible stojí a padá se svojí hlavní hvězdou, která sérii před 22 lety odstartovala. Tom Cruise si tenkrát vybral filmovou adaptaci stejnojmenného televizního seriálu jako první projekt své nově založené produkční společnosti a mohl tak ovlivnit každý díl tak, jak to mohou právě jen producenti. Vybíral si režiséry, herce do vedlejších rolí, scénář, lokace. A v naprosté většině případů měl šťastnou ruku, celá série drží pohromadě tak, že by se mohla většina sérií učit, jak má vypadat filmový seriál.

Protože má nejlepší akční scény

10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti © TMDB

Mission: Impossible už svým názvem vábí k očekávání, že se můžeme těšit na opravdu šílené akční sekvence. A v každém díle najdete alespoň jednu, která je ať už svým nápadem nebo svým provedením naprosto mimořádná. Ikonická sekvence loupeže z prvního dílu se zavěšeným Cruisem má své následovníky ve všech dílech. Brilantní je nejen nápad (většinou jsou to pečlivě naplánované loupeže), ale i postupný vývoj (i ty nejlepší plány potkají nečekané události), oku lahodící lokace (mrakodrap Burdž Chalífa) a samozřejmě i načasování. Tam kde se většina akčních sérií začne utápět v množství střihu (viz legendárně špatný přeskok plotu z 96 hodin: Zúčtování, počítačových efektech (většina komiksáren) či nerealistických šílenostech (Rychle a zběsile, Transformers), Mission: Impossible servíruje vždy přehledné, nápadité a vizuálně úžasné pecky.

Protože nepotřebujete znát další díly

OK, tohle pravidlo sice v posledním díle trochu pokulhává, protože poprvé přivádí padoucha z předešlého dílu, ale i tak se na film můžete vypravit bez toho, abyste měli nakoukané všechny předešlé díly, znali poctivě předlohu a pročetli všechny diskuzní fóra na internetu. Prostě se někde objeví nějaké nebezpečí, je třeba něco provést, zachránit či ukrást, proti vám stojí jeden viditelný padouch a jeden skrytý a na všechno stačí nějaké 2 hodinky. A ani nemusíte čekat na konec titulků, žádné vábničky na další díly tam nejsou. Prostě Tom Cruise příště přijde, až bude svět opět v nebezpečí. A to je na rozdíl od sérií jako Harry Potter, Star Wars nebo Pán prstenů velká výhoda, není třeba vyškrabávat zbylé vedlejší dějové linky. Současný svět je pořád v nebezpečí.

Protože se pořád neřeší jen osobní problémy

10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti © TMDB

Většina komerčních sérií našla poslední roky zalíbení v tom, že se snaží své hrdiny udělat opravdu temnými, zavalenými osobními problémy a těžkými volbami. Jenže Christopher Nolan je jenom jeden a typicky na novém komiksovém vesmíru DC je vidět, jako moc chybí. V Sigmundu Freudovi se poslední roky zhlédl i kdysi neškodně vtipkující James Bond, čím dál více servíruje ztracené lásky, ztracené šéfy a ztracené bratry. Opačným extrémem je Marvel Cinematic Universe, který je v naprosté většině jen neškodnou povrchní zábavou, kde se tohle moc neřeší - pobaví masu, nicméně větší dojem nezanechají. Mission: Impossible to hezky balancuje – hlavní hrdina má sice své osobní vazby (manželka, partneři), ale není to nic, kvůli čemu by musel dlouhé minuty dojímavě básnit, proč teď není vhodná chvíle zachránit svět.

Protože Česko

Buďme patrioti. Žádná jiná série nemá k Česku tak blízko, jako právě Mission: Impossible. Celá polovina prvního dílu se zde odehrává a nechybí klasické pražské ikony jako Karlův most či Marek Vašut. I když se během natáčení Tom Cruise nepohodl s pražskými radními, kteří chtěli za pronájem vybraných lokací neskutečné peníze, a kvůli tomu nás v Hollywoodu pár let nepěkně pomlouval, nakonec se do Prahy vrátil a natočil zde alespoň kus čtyřky. Sice se maskuje jako Moskva, ale podle Pavla Kříže poznáte, že jste na pražském hlavním nádraží. A ve trojce se Cruise dokonce snaží vydávat za Čecha a řekne jednu větu česky!

Protože nechybí rozmanitost

10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti © TMDB

Svojí strukturou se Mission: Impossible za svých šest dílů prakticky nezměnila, ale to neznamená, že nemůžete čekat novinky. Pro každý díl si Cruise vybral jiného režiséra, který mu vtiskl svůj neopakovatelný styl. Brian De Palma udělal z jedničky zamotaný politický thriller, John Woo ze dvojky oslavu zpomalených holubic, J.J. Abrams z trojky vyrobil syrový akční film, Brad Bird ve čtyřce rozpoutal nekonečnou sérií napínavých zvratů a Christopher McQuarrie v pětce vzal od každého něco. Možná proto si ho Cruise vybral i jako režiséra šestky a poprvé tak tradici porušil. Ale jak se ukázalo, sehráli se dobře a podívaná je to výborná.

Protože poznáte nejen Toma Cruise

I když první Mission: Impossible začíná tím, že Cruise přijde o celý svůj tým, během let si úspěšně vybudoval stálý okruh přihrávačů, kteří mu pomáhají celou tuhle káru táhnout dopředu. Jediný, kdo s ním je od začátku, je Ving Rhames coby počítačový génius . V trojce přišel (a už neodešel) Simon Pegg, který plní úlohu vtipné postavičky. Epizodní roličky měli v sérii veteráni jako Jon Voight, Anthony Hopkins nebo Philip Seymour Hoffman (zřejmě nejlepší padouch). Zajímavou perličkou je, že relativně malý úspěch trojky vyprovokoval studio Paramount k tlaku na Cruise, aby si našel do série náhradníka, ve čtyřce a pětce se tak do role „dvojky“ pasoval Jeremy Renner. Ten se ale v šestce neobjeví, místo zachraňování světa v Mission: Impossible - Fallout a zachraňování vesmíru v Avengers: Infinity War se letos rozhodl si jen zahrát si na babu.

Protože nemusíte vidět celý film

10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti © TMDB

Mission: Impossible má kromě druhého a třetího dílu jednu speciální vychytávku, a to jsou úvodní titulky, kde uvidíte ty nejlepší záběry z celého filmu. Ano, přesně tak, tedy i ty, které jste ještě neviděli a mohou vám vlastně odhalit i některé zajímavé zvraty – někdy i větší než v trailerech. Je to samozřejmě tak ďábelsky rychle sestříhané, že napoprvé to nemá šanci zachytit ani ostříž, ale třeba si budete chtít příště ušetřit čas a pustit si jen úvodní titulky pro připomenutí toho nejdůležitějšího. Mission: Impossible je tak ideální film pro Mirku Spáčilovou, klidně může odejít už po 10 minutách.

Protože má nejlepší fanoušky

Ať přijdete do jakékoliv diskuze u hlavních sérií jako nezúčastněný pozorovatel, vždy si stačí vzít popcorn a jen pobaveně sledovat vřavu nadšenců a odpůrců dané značky. U komiksovek se perou DC a Marvel, u Star Wars se perou ti, komu se Star Wars: Poslední z Jediů líbil a komu ne, u Pána prstenů se perou Tolkienovci s rádoby experty a u Padesát odstínů nadávají úplně všichni (ale pak tajně na to stejně jdou). Diskuze u Mission: Impossible filmů je ale jiná – fandové kultivovaně řeší, která akční sekvence je nejlepší, proč v posledním dílu není Jeremy Renner a kolik kaskadérských kousků opravdu dělal Cruise. Obdivují filmařskou řemeslnost filmů, jsou schopni odpustit i nejslabší druhý díl a nehodnotí film jen podle toho, že Tom Cruise je scientolog. Radost počíst.

Protože Tom Cruise

10 důvodů, proč je Mission Impossible nejlepší sérií současnosti © TMDB

Počkat, počkat to už jste psali! Ale ano, máte pravdu, Tom Cruise byl hned první důvod. Ale musíme ho uvést znova, a to ne jako producenta, ale jako herce. A kaskadéra. Cruise je totiž proslulý tím, že do natáčení dává opravdu všechno a všechny nebezpečné scény chce zahrát sám, bez kaskadéra či s minimem počítačových triků. Během natáčení šestky si takto ošklivě zlomil kotník a nebo také absolvoval roční trénink parašutismu, aby v jedné z akčních scén mohl předvést na jeden záběr naprosto neuvěřitelný ukázkový výsadek z letadla. V šestapadesáti letech je to přímo úžasná forma a nabízí se samozřejmě otázka, jak dlouho to Cruise ještě vydrží a jak může tato série existovat bez něj. Ale zkuste si to představit jako Rockyho – Cruise natočí ještě tak jeden film, pak se na 10 či 15 let odmlčí a nakonec se může vracet jako mentor nějakého nováčka (viz Creed), co bude tyhle šílenosti dělat pod jeho vedením. Nemůžeme se dočkat.

 2 334 zobrazení   114 se líbí
RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena
RETRO: Leon jako nejlepší film Jeana Rena
06.08.2018 | Tipy na film

Už sedmdesáté narozeniny nedávno oslavil legendární francouzský herec Jean Reno, kterého si můžete pamatovat z mnoha skvělých snímků. Na čas se nyní přenesme do zlomového roku kariéry tohoto casablancského rodáka a připomeňme si jeho snímek Leon.

10 filmů, kde je větší horko než dnes (a 10, kde je větší zima)
10 filmů, kde je větší horko než dnes (a 10, kde je větší zima)
03.08.2018 | Tipy na film

Teploty v Česku už několik dní přesahují 30 stupňů, prakticky neprší a člověk se bojí vyjít ven, aby se nevrátil rudý jako rak a nemusel se týden mazat kalciovkou. Může být ale i hůř. A to i v opačném gardu.

Mysteriózní pecka Castle Rock ze světa Stephena Kinga dorazila na HBO
Mysteriózní pecka Castle Rock ze světa Stephena Kinga dorazila na HBO
02.08.2018 | Tipy na film

Jeden z nejočekávanějších seriálů léta dorazil jen s nepatrným zpožděním na HBO a vy se tak můžete naplno ponořit do záhady v městečky Castle Rock. Zpozornit by měli nejen fanoušci knih Stephena Kinga, ale také všichni milovníci záhad a mysteriózních seriálů.

10 nejlepších filmů odehrávajících se v Itálii
10 nejlepších filmů odehrávajících se v Itálii
31.07.2018 | Tipy na film

Po Francii a Velké Británii pokračujeme v našem letním seriálu, který vás skrze skvělé filmy zavede do nejrůznějších evropských destinací. Pokud tedy ještě stále přemýšlíte, kam v létě vyrazit na dovolenou, nehledejte dál!