FB pixel TP pixel
10 nových českých dokumentů, které musíte vidět © TMDB

10 nových českých dokumentů, které musíte vidět

Když se řekne český dokument, většina diváků si vzpomene na jméno jeho čelní představitelky Heleny Třeštíkové. Zajímavá je nicméně i generace mladších filmařů, kteří mají talent najít a dobře zpracovat velmi zajímavá témata.

České novinky When the War Comes © TMDB

Až přijde válka

When the War Comes | Česko | 2018 | Dokumenty | Válka

Vítěz dokumentární kategorie na Cenách české filmové kritiky nabízí portrét nacionalistického uskupení Slovenskí branci, které se pravidelně schází v slovenských lesích, kde noví členové podstupují tvrdý výcvik v domobraně. Nejedná se však o nevinnou „hru na vojáčky“. Mladý vůdce branců totiž sní o velké politické kariéře a svým nacionalismem a propagandou hodlá zaujmout celé Slovensko. Režisér Jan Gebert sleduje šířící se vlnu nacionalismu mezi mladými Slováky a poukazuje nejen na podceňování obdobných extremistických buněk, ale i na pohodlnost čelních představitelů státu v otázce legislativy, jež by je hlídala. Snímek můžete vidět na HBO GO.

 65 %
Sledovat Online na HBO Max  HBO Max | od 13. 3. 2022
Manželské etudy © TMDB

Manželské etudy: Nová generace

Manželské etudy | Česko | 1987 | Dokumentární seriály | Rozchod

Dcera Heleny Třeštíkové a pražská zastupitelka Hana Třeštíková se vydává po stopách své matky a zkoumá osudy mladých rodin a jejich krkolomného života v moderní společnosti. Ve filmu uváděném do kin se zaměřuje na Mirku a Kubu, mladý pár, jenž se po narození dcery rozhodl k sezdání, jež však nebylo tak pohodové, jak si na začátku vysnil. Zatímco ona prochází kariérním progresem a dospívá, on zůstává „pankáčem“, který odmítá převzít zodpovědnost a raději od svých bližních prchá. Třeštíková tak po vzoru své matky opět kromě svých subjektů sleduje i širší měřítko a tematizuje současnost mezilidských vztahů a jejich úskalí.

 78 %
© TMDB

King Skate

King Skate | Česko | 2018 | Dokumenty | Skateboard

Zatímco pro spoustu lidí je skateboard pouze jakýmsi předraženým prkýnkem na kolečkách, na němž se dle slov mé babičky prohání jen lemplové, dokument Šimona Šafránka ukazuje, že skateboarding je pro spoustu lidí mnohem víc než volnočasovou zábavou. Je pro ně životem, středobodem vesmíru i životním stylem. A ne až nyní. Šafránek totiž sleduje růst tuzemské skateboardové komunity ještě v rámci komunismu a zaznamenává, o jak progresivní součást vývoje tehdejší generace se jedná. Film můžete vidět na Aerovodu a po zhlédnutí vyražte na Febiofest a vpalte si do žil skateboardové coming of age Mid90s od Jonaha Hilla. Perfektní kombo nejen pro skejťáky.

 73 %
Sledovat Online na České kino  České kino | od 5. 12. 2022
Sledovat Online na DaFilms  DaFilms | od 1. 11. 2019
Sledovat Online na HBO Max  HBO Max | od 8. 3. 2022
Sledovat Online na Kinobox  Kinobox | od 5. 6. 2023
Sledovat Online na KVIFF TV  KVIFF TV | české titulky | od 6. 6. 2022
Sledovat Online na Voyo  Voyo | od 29. 4. 2023
© TMDB

Pásky z Nagana

The Nagano Tapes | Česko | 2018 | Dokumenty | Hokej

Vítěz Cen české filmové kritiky v kategorii Mimo kino vzpomíná na legendární olympijský turnaj v Naganu, na němž podceňovaný hokejový tým z České republiky vystoupal až k olympijskému zlatu. Mladý režisér Ondřej Hudeček vytahuje archivní záběry, které míchá s nově natočenými rozhovory českých i zahraničních hráčů natolik umně, že destiluje emoce po litrech a dokazuje, že i české ručičky zvládnou hollywoodsky střižený, zdravou porcí patosu proložený dokumentární počin. Připravte se na strhující sportovní jízdu minulostí, která je stále dostupná přímo na webu Olympic Channelu . Kapesníky s sebou.

 94 %

V Mosulu

10 nových českých dokumentů, které musíte vidět © TMDB

Dokumentaristka Jana Andert vykročila z komfortní zóny zpravodajských stanic a navzdory bezpečnostním pravidlům se s elitní jednotkou irácké armády vydala do první linie boje proti Islámskému státu. Výsledkem je vtahující dokument, jenž vás vrhne doprostřed iráckých sutin a umožní nahlédnout na dopady nekonečné války proti terorismu nejen co se týče infrastruktury, ale především životů nevinných lidí, kteří se konfliktu nemají šanci vyhnout. Pokud možno vyhledávejte spíše delší kinoverzi, jež oproti střihu pro Českou televizi nabízí o 20 minut více materiálu.

Kibera: Příběh slumu

10 nových českých dokumentů, které musíte vidět © TMDB

Dokument Martina Páva zprostředkovává pohled na jeden z největších afrických slumů v hlavním městě Keni, kde chybí základní služby jako tekoucí voda či kanalizace. Místní se navíc nemohou spolehnout ani na policii, zdravotní či školní služby, a tak se o zdejší komunitu musí starat dobrovolníci z umělecké sféry, kteří se snaží především mladým lidem vštěpit disciplínu a pocit, že jejich život může směřovat ze slumu ven. Film byl naposledy k vidění například na festivalu Jeden svět.

(Polo)ostrov Krym © TMDB

(Polo)ostrov Krym

(Polo)ostrov Krym | 2018

Anexe Krymu patří mezi nejvýraznější geopolitické události posledních let, a tudíž dává smysl, že se jí režisér Jaroslav Kratochvíl rozhodl věnovat zvýšenou pozornost. Nečiní tak nicméně s předem ustanoveným názorem. Místo něj dává prostor mužům a ženám, kteří s poloostrovem Krym spojili svůj život a spadají pod tři zde žijící etnika – krymské Tatary, Ukrajince a Rusy. Každé etnikum má přitom s Krymem určitou minulost, názor na celou situaci i politický vývoj poloostrova jako takového. Kratochvíl svým dokumentem nejenže sleduje kritické momenty moderních krymských dějin, ale poukazuje na roztříštěnost společnosti a jejích názorů, které k uklidnění konfliktu a krymského života nepomáhají. Film je ke zhlédnutí na webu České televize.

Grygar

10 nových českých dokumentů, které musíte vidět © TMDB

Přední český astrofyzik Jiří Grygar se dočkal dokumentu, který navzdory studentskému zrodu nabízí solidní pohled na jeho dětství, kariérní růst a současnou vědeckou práci. Fanoušci hlubin vesmíru a astrofyziky tak dostávají ideální možnost nahlédnout pod pokličku neúnavného propagátora vědy, jenž je přední osobností svého oboru a má na rozdíl od řady výrazně slavnějších jedinců opravdu co říct.

Putin's Witnesses © TMDB

Svědkové Putinovi

Putin's Witnesses | Lotyšsko | 2018 | Dokumenty | Politika

Úspěšný dokumentarista Vitalij Manskij se díky spolupráci Lotyšska, Švýcarska a České republiky vrhl na rozkrývání historie vlády Vladimira Putina v Rusku a svou pouť bere pěkně od podlahy, když začíná koncem prezidentské vlády Borise Jelcina, jenž na své místo Putina dosadil jako tehdejšího premiéra. Manskij umně odkrývá fungování ruské politiky a nahlíží za závěs Putinovy vlády a taktik, jež nabízí očividné paralely s těmi, které již nejsou cizí ani české kotlině.

 70 %
Sledovat Online na DaFilms  DaFilms | od 1. 11. 2019

Epilogue: Kingdom Come: Deliverance

10 nových českých dokumentů, které musíte vidět © TMDB

Při pohledu na nedávný prodej českého vývojářského studia Warhorse Studios společnosti Koch Media spadající pod moloch THQ Nordic za mohutných 1,1 miliardy českých korun se může zdát, že české RPG z časů husitské historie mělo vždy cestu jasně vydlážděnou zlatými cihličkami. O opaku však vypovídá poloprofesionální, přesto dosti působivý dokument českých herních redaktorů Jirky Bigase a Zdeňka Prince, kteří s tvůrci Kingdom Come: Deliverance strávili poslední dny před vydáním a zachytili jak jejich nervozitu z prodejů, bugů a vůbec reakcí hráčské obce, tak řadu osobních přiznání i následné uvolnění po vydání herního hitu. Epilogue si neklade za cíl komplexně referovat o vzniku celého titulu. Zvolený výsek událostí však zpracovává detailně a dost zajímavě na to, aby film zaujal i ty, kteří na hráčské roky už jen vzpomínají. Film je možné zhlédnout na YouTube kanálu webu Vortex .

 261 zobrazení   1 se líbí
Kde vidět online všechny filmy nominované na Českého lva?
Kde vidět online všechny filmy nominované na Českého lva?
22.03.2019 | České novinky

Již tuto sobotu se budou rozdávat ocenění pro nejlepší české tituly loňského roku. Ať už vyhraje Akademií favorizovaný Toman nebo kritiky ceněný Všechno bude, vy si můžete udělat svojí vlastní představu a pustit si naprostou většinu nominovaných online. Vytvořili jsme pro vás přehled, kde a za kolik je můžete vidět online.

10 nejlepších filmů hvězd Zkázy Dejvického divadla
10 nejlepších filmů hvězd Zkázy Dejvického divadla
14.03.2019 | České novinky

Nový seriál ČT Zkáza Dejvického divadla to sice jako nástupce Mostu! nemá jednoduché, ale čím se rozhodně může chlubit, je špičkové herecké obsazení. Herci Dejvického divadla, kteří v seriálu hrají sami sebe, patří mezi českou špičku nejen v divadle, ale i ve filmu a v televizi.

Most! skončil, začíná Zkáza Dejvického divadla. Kdo je její režisér?
Most! skončil, začíná Zkáza Dejvického divadla. Kdo je její režisér?
04.03.2019 19:00:00 | České novinky

Fenomén Most! nahradí už dnes večer nový seriál Zkáza Dejvického divadla. A proslýchá se, že to bude sice žánrově úplně jinde, ale stejná pecka. Za šestidílným mystifikačním pořadem o legendárním pražském divadelním souboru stojí jeho dlouholetý umělecký šéf Miroslav Krobot.

Kde můžete aktuálně stáhnout české filmy z kauzy Uložto?
Kde můžete aktuálně stáhnout české filmy z kauzy Uložto?
28.02.2019 | České novinky

Soud aktuálně rozhodl, že server Ulož.to nesmí nabízet 6 českých filmů. Na potvrzení verdiktu se ještě čeká, každopádně častou obhajobou uživatelů v komentářích bývá, že tyto filmy nejsou legálně ke stažení. To ale není pravda. Podívali jsme se na to, kde se tyto tituly dají stáhnout a jaká je další nabídka českých filmů.