FB pixel TP pixel
6 důvodů, proč se (někdy) koukat na marvelovku WandaVision © TMDB

6 důvodů, proč se (někdy) koukat na marvelovku WandaVision

Co původně vypadalo jako prostý superhrdinský sitcom, se ukázalo být totální peckou, přesahující většinu toho, co pod hlavičkou tohoto giganta vzniklo. Hledáte důvod, proč si seriál zapnout? Tady jich máte hned šest.

Tipy na film

Seriál WandaVision je prvním velkým titulem v rámci Marvel Cinematic Universe, který zamířil exkluzivně na streamovací službu Disney+. Tu sice v Česku prozatím nemáme oficiální cestou dostupnou, naše redakce má ale to štěstí, že vlastní holandský účet, který nám Disneyho novinku umožnil nakoukat legální cestou. A protože některé členy redakce tahle novinka Marvelu opravdu hodně nadchla, řekli jsme si, proč nenapsat doporučení pro ty z vás, kteří sice možná ještě nekoukají, ale mají to do budoucna v plánu. Jen varujeme, že po následujících důvodech bude čekání na příchod Disneyho konkurence Netflixu opravdu hodně dlouhé a složité.

1) Protože to není typická marvelovka

Po dlouhých 13 letech přišel Marvel konečně s něčím vyloženě nekonvenčním. Je tam Wanda, je tam Vision. Nezastavitelný android a žena, která odhazuje lidi silou vůle. Jenže WandaVision není akční blockbuster, jako většina marvelovek. Je to mysteriózní drama, které na vás vrší záhady a nezodpovězené otázky a koncem každé epizody vzbuzuje potřebu vidět víc. Bez toho, aby se postavy prohazovaly oknem. Napětí neplyne z efektních soubojů, ale z odhalování záhad a nevšední žánrovou směsí, což vede k dalšímu důvodu, proč seriál sledovat.

2) Protože mísí několik žánrových požitků naráz

6 důvodů, proč se (někdy) koukat na marvelovku WandaVision © TMDB

WandaVision odkazuje na různé sitcomy, zároveň ale aktivně pracuje s hororovými prvky. Dokazuje to tak, že aplikuje sitcomovou poetiku na hrůzné situace. Postavy trpí, cítí něco silně znepokojivého, nebo začnou události přesahovat do kosmického hororu? Odpovědí je rozpustilý vtípek a nahraný smích, který ale nemá za cíl hrůzu zmírnit, ale ještě ji podtrhnout, protože naznačuje, že pod tím veselým pozlátkem se skrývá něco temného a hnusného. To vytváří hodně nepříjemné pocity a dodává seriálu hororový podtón.

3) Dokáže diváka neustále překvapovat

Tohle je pro změnu typicky marvelovské. Filmy MCU vytváří pomocí trailerů určitá očekávání, která následně ve filmu zboří a nechají diváka koukat s otevřenými ústy. WandaVision to zvládá s každou epizodou. Děj seriálu je rozsypaná skládačka, která mylně vypadá jako složená. Každá epizoda přiloží další kousky k sobě tak, jak mají být. Je to promyšlená hra s divákem, jeho znalostí fikčního světa i tím, co si do konce epizody myslel, že ví.

4) Funguje jako průřez sitcomovou kulturou bez toho, abyste sitcomy museli znát

Co epizoda, to odkaz na jednu dekádu v dějinách sitcomu. Jasně, americké sitcomy z padesátých a šedesátých let u nás nikdy neběžely, takže logicky panuje obava, že se v prvních dvou, třech epizodách budeme ztrácet. Dobrá zpráva je, že tahle obava je hodně planá, protože sitcomy se od padesátých do devadesátých let, kdy už s nimi zkušenost máme, nijak zvlášť nezměnily. Dějové vzorce jsou ve výsledku stejné dodnes, takže epizody situované do padesátých let nám neukáží nic, co bychom neznali z Kroku za krokem. Jediné, co nám logicky bude trochu cizí, bude formát obrazovky, ale to ničemu nepřekáží. Naopak.

5) Umí si hezky pohrát s vizuálními formáty

6 důvodů, proč se (někdy) koukat na marvelovku WandaVision © TMDB

Střídání formátů obrazovky slouží jako působivý náznak, že se děje něco divného, nebo že se podivná realita kolem postav začíná narušovat. Jakmile se vtipná situace zarazí o něco bizarního, obrazovka se začne pomalu rozšiřovat do širokoúhlého formátu, což nepůsobí fyzicky příjemně a vytváří napětí z toho, co se divákovi odhalí. Naštěstí se toho neodhalí příliš.

6) Skvěle pracuje s dávkováním informací

Seriál je plný otázek, ale umí je zodpovědět tak, aby odpověď přinesla další otázku. Autoři evidentně věděli, kam chtějí dojít a nenechají diváka napínat jednou otázkou příliš dlouho. Zároveň odhalí vždy jen tolik kusů informací, aby neodhalili příliš a aby udrželi divákovu zvědavost. Je skvělé vidět, že Marvel umí víc než akční jednohubky - WandaVision je perfektní mysteriózní seriál, mísící komedii a horor, zároveň se mu už sedm epizod daří držet divákovu pozornost a my s radostí sledujeme dál!

 2 227 zobrazení   49 se líbí
Velká čistka! Těchto 52 filmů opustí na konci února nabídku Netflixu
Velká čistka! Těchto 52 filmů opustí na konci února nabídku Netflixu
22.02.2021 | Tipy na film

Blíží se konec února, což znamená, že Netflixu opět vyprší licence na řadu snímků. Tento měsíc bude v tomto směru opravdu výživný, neboť Netflix přijde o více než 50 áčkových titulů ze svého katalogu.

10 povedených novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 povedených novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
19.02.2021 9:00:00 | Tipy na film

Sněhová kalamita je už sice pryč, streamovací služby ale nabízí dost důvodů, proč i nadále zůstat zabalení pod dekou a usrkávat doušky teplého čaje. Chystejte se na záplavu akce, napětí, sci-fi i romantiky!

Hurá! Netflix po 8 měsících vrátil do nabídky 19 filmových hitů!
Hurá! Netflix po 8 měsících vrátil do nabídky 19 filmových hitů!
17.02.2021 12:00:00 | Tipy na film

6: červen 2020 byl pro řadu fanoušků Netflixu smutným dnem. Tehdy totiž ze streamovací služby zmizela řada Netflixem pořízených filmů od hollywoodských studií. Nemuseli jsme ale smutnit dlouho. Netflix licence po osmiměsíční pauze obnovuje a vy už tak můžete znovu koukat třeba na Jurský park!

11 filmů, které jsou od 16. února nově dostupné na Netflixu s češtinou
11 filmů, které jsou od 16. února nově dostupné na Netflixu s češtinou
16.02.2021 | Tipy na film

Netflix v polovině měsíce opět přidává větší balíček licencovaných filmů napříč různými žánry. Těšit se můžete na sci-fi, fantasy, thrillery i totální kultovky, kterým nechybí ani česká podpora v podobě titulků.