FB pixel TP pixel
Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků? © TMDB

Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků?

S nastupujícím koncem roku je sestavování bilančních diváckých a kritických žebříčků již v plném proudu. Které filmy se v roce 2018 nejvíce povedly dle porot Zlatých Glóbů, Oscarů nebo Českých lvů se dozvíme již brzy.

Filmové novinky

Zlaté Glóby

Z významnějších sdružení v nedávné době vyhlásily své nominace Zlaté Glóby, Screen Actors Awards a Critics Choice Awards. Nominace Zlatých Glóbů, tedy cen zahraničních novinářů v Hollywoodu, jsme pro vás přehledně připravili zde. Připomeňme jen, že mezi favority patří životopis Dicka Cheneyho Vice se šesti nominacemi, pět nominací mají filmy The Favourite, Green Book a Zrodila se hvězda. Mezi seriály posbíral nejvíce nominací The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story.

Asociace filmových kritiků

Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků? © TMDB

Asociace filmových kritiků (Critics Choice Awards) vyhlásí své ceny 13. ledna 2019 a mezi nominovanými seriály vedou s pěti nominacemi dva tituly stanice FX The Assassination of Gianni Versace a The Americans, třetím je Útěk z vězení v Dannemoře od televize Showtime (u nás k vidění na HBO), mezi seriály vede stanice HBO s počtem 20 nominací. Mezi filmy se pak vyjímá drama The Favourite s 14 nominacemi a za ním jsou opět i Vice, Zrodila se hvězda a Green Book, více zde.

Sdružení filmových a televizních herců

Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků? © TMDB

Ceny sdružení filmových a televizních herců (Screen Actors Guild Awards) budou uděleny 28. ledna. Tato herecká ocenění svými nominacemi opět potvrzují již výše uvedené tituly. Favority budou například Christian Bale jako Dick Chaney (Vice), Lady Gaga jako Ally (Zrodila se hvězda) nebo herečky filmu The Favourite (Olivia Colman, Emma Stone a Rachel Weisz). V televizní kategorii pak má tři herecká želízka seriál Ozark (Julia Garner, Laura Linney, Jason Bateman). Kompletní nominace.

Oscar

Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků? © TMDB

Ceny americké filmové akademie, svým dosahem stále nejvýznamnější filmové ocenění, proběhnou letos již po jednadevadesáté a to 24. února. Nominací se dočkáme o měsíc dříve 22. ledna. Kdo bude Oscary provázet, je po odstoupení Kevina Harta kvůli aféře s nevhodnými antigay tweety dosud nejasné. Také se nebude udělovat uvažovaná kategorie Nejlepší komerční film, po kontroverzním přijetí této novinky se Akademie rozhodla kategorii nejdříve odložit a poté úplně zrušit. Naopak už je jasné, kdo bude bojovat o nominace ve vybraných kategoriích, Akademie totiž s předstihem zvěřejnila tzv "shorlisty", tedy širší seznamy pro vybrané kategorie, ze kterých bude dále vybírat nominace. Své možné favority tak už mají všechny kategorie krátkých filmů, dále kategorie nejlepších dokumentů, zahraničních filmů, makeupů, hudby, písně či vizuálních efektů. U zahraničních filmů je už teď jasné, že ani nominací nezíská za Česko vyslaný film Všechno bude, sošku naopak mají šanci získat Polsko ( Studená válka), Německo (Werk ohne Autor), Dánsko (Tísňové volání) a nebo Mexiko (Roma). Cenu za nejlepší masky mají šanci získat Bohemian Rhapsody nebo již zmíněný Vice, v hudbě mají nominace například Mary Poppins se vrací, Ready Player One: Hra začíná nebo BlackKkKlansman. A konečně vizuální efekty roku jsou podle Akademie některé z filmů jako Avengers: Infinity War nebo Jurský svět: Zánik říše. Seznam najdete na stránkách Oscars.org.

Britské filmové ceny

Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků? © TMDB

Další významnou filmovou událostí bude vyhlašování cen britské filmové a televizní akademie BAFTA, jenž se uskuteční 10. února. Které osobnosti a tituly budou bojovat o hlavní ceny, se dozvíme z vyhlášených nominací na počátku příštího roku 9. ledna.

České filmové ceny

Jaké jsou nejlepší filmy roku 2018 podle kritiků a odborníků? © TMDB

To nejlepší, co v rámci filmu a televize v České republice během minulého roku vyšlo, oceňují dvě relevantní organizace. Ceny Český lev vyhlašuje Česká filmová a televizní asociace, nominace proběhnou 22. 1. 2019 a slavnostní předávací večer se uskuteční 23. března 2019 v Rudolfinu. Moderovat jej bude herec Václav Kopta. Protiváhou k cenám akademie se staly Ceny filmové české kritiky, které budou mít deváté pořadové číslo. Ceny se budou předávat 2. 2. a večerem provedou opět Jana Plodková a Jiří Havelka v divadle Archa. Nominace budou oznámeny 3. ledna.

 2 015 zobrazení   31 se líbí
Vánoční megaslevy na iTunes, 150 dobrých filmů za 79 Kč
Vánoční megaslevy na iTunes, 150 dobrých filmů za 79 Kč
17.12.2018 15:00:00 | Filmové novinky

Na iTunes se opět opřely do slev a tentokrát to není jen pár disneyovek. Napočítali jsme celkem 151 akčních, komediálních, dobrodružných a dětských filmů, které si můžete koupit maximálně za 79 Kč.

Nálož Netflix novinek: Punisher, Narcos, Eli a další seriál z Čech!
Nálož Netflix novinek: Punisher, Narcos, Eli a další seriál z Čech!
13.12.2018 17:45:00 | Filmové novinky

Netflix ještě před Vánoci ohlašuje tolik plánovaných akvizicí, že nestíháme vydávát novinky. Rozhodli jsme se proto události z posledních dvou dnů (!) shrnout do jedné větší zprávičky. Dozvíte se, kdy uvidíme nového Punishera či Narcos: Mexiku a že se v Čechách bude natáčet další Netflix seriál.

Seriál Terapie skončí na HBO poslední řadou 7. ledna
Seriál Terapie skončí na HBO poslední řadou 7. ledna
11.12.2018 17:10:00 | Filmové novinky

Po osmi letech se uzavře ordinace Karla Rodena, který jako psychoterapeut pomáhal svým pacientům v jejich osobních a pracovních problémech. Dlouho odkládaná premiéra třetí a závěrečné řady se uskuteční začátkem příštího roku.

Ben Affleck okrade drogový kartel v novém akčním thrilleru na Netflixu
Ben Affleck okrade drogový kartel v novém akčním thrilleru na Netflixu
10.12.2018 13:30:00 | Filmové novinky

Netflix na své obrazovky opět přivede velká hollywoodská jména, když se v novém traileru k filmu s názvem Triple Frontier gang zlodějů v podání Bena Afflecka, Oscara Isaaca nebo Charlieho Hunnama rozhodne oloupit drogový kartel.