FB pixel TP pixel
Spletité časové linie X-Menů aneb sága, která popírá sebe samu © TMDB

Spletité časové linie X-Menů aneb sága, která popírá sebe samu

Závěrečný snímek ságy X-Men s podtitulem Dark Phoenix, ve kterém se musí hlavní hrdinové vypořádat s nebezpečím v podobě nesmírně mocné Jean Grey, právě běží v kinech. Z toho důvodu vám vedle nedávného shrnujícího videa přinášíme i článek, jenž se zabývá problémem alternativních realit celé série.

Tipy na film

Původní linie (2000-2006)

Spletité časové linie X-Menů aneb sága, která popírá sebe samu © TMDB

V roce 2000 se Bryanu Singerovi povedlo navázat na své dřívější úspěchy a jeho snímek X-Men výrazně pomohl k popularizaci komiksu jako nového filmového žánru. První díl sleduje nesmrtelného Logana (Hugh Jackman), který se dostává do školy Charlese Xaviera (Patrick Stewart) a přidává se k týmu X-Men. Ve druhém díle pak mutanti bojují s padouchem Strykerem, aby se v trojce s podtitulem Poslední vzdor střetli i s Jean Grey (Famke Janssen), kterou ovládla mimozemská síla Dark Phoenix. Konec Posledního vzdoru pak ukazuje definitivní potvrzení spojenectví mezi lidstvem a mutanty, Magneto (Ian McKellen) zde zároveň ztrácí své schopnosti. Tvůrci původně opravdu zamýšleli pouhou trilogii, na kterou chtěli navázat spin-offy a originy jednotlivých postav.

Prequely původní linie (2009-2011)

Spletité časové linie X-Menů aneb sága, která popírá sebe samu © TMDB

Plán na sérii spin-offů ale Foxu vůbec nevyšel a nakonec jsme se z plánované série dočkali jen jednoho. Film X-Men Origins: Wolverine se odehrává po konci války ve Vietnamu v roce 1975 a ukazuje přeměnu mutanta Logana v superzbraň zvanou Weapon X. Na konci filmu je pak Wolverine postřelen, díky čemuž ztrácí paměť, což v té době odpovídalo událostem původní trilogie. Rovněž zde vidíme i Xaviera (znovu v podání Patricka Stewarta), jenž shromažďuje své studenty. Dva roky po Wolverinově originu natočil režisér Matthew Vaughn snímek X-Men: První třída, ve kterém jsme se vydali do roku 1962, tedy do dob vrcholící Studené války, a viděli jsme seznámení Xaviera (nyní James McAvoy) s Magnetem (nyní Michael Fassbender). I když snímek z většiny nepopírá dřívější události, jedna velká zásadní minela se v něm nachází. Zatímco ve flashbacku v Posledním vzdoru i ve zmiňované scéně s Xavierem v Origins chodí profesor po svých, na konci První třídy je výrazně mladší Charles upoután na vozík kvůli Magnetovu nešťastnému odrážení kulek.

Pokračování původní linie (2013-2014)

Spletité časové linie X-Menů aneb sága, která popírá sebe samu © TMDB

Snímek Wolverine se odehrává po Loganově odchodu z Xavierova sídla po událostech X-Men: Poslední vzdor, tedy někdy kolem roku 2013 a vidíme v něm nesmrtelného bojovníka na cestách po Japonsku, kde se snaží konečně zemřít. Po neuvěřitelném dobrodružství, během kterého několikrát vzpomíná i na svůdnou Jean Grey, vyhledají Wolverina Charles Xavier a Magneto, kteří jej následně rekrutují na velmi důležitou misi zahrnující cestování časem.

X-Men: Days of Future Past © TMDB

Crossover (2014)

X-Men: Days of Future Past | USA | 2014 | Komiksové filmy | Marvel

I když Poslední vzdor končí šťastně, několik let po jeho událostech jsou mutanti loveni obřími roboty Sentinely, které americká armáda vyvinula poté, co Mystique (Jennifer Lawrence) roku 1972 zabila známého vědce Bolivara Traska (Peter Dinklage), který prosazoval likvidaci mutantů. Do onoho osudného roku se tedy z budoucnosti vydává Logan, který musí spojit síly s mladšími verzemi Xaviera, Beasta (Nicholas Hoult) a Magneta a následně zabránit Mystique v osudné vraždě. Na konci se pak Wolverine znovu shledává se staršími verzemi postav včetně Cyclopse (James Marsden) a Jean Grey (Famke Janssen). Kdyby tímto filmem sága skončila, dávala by ještě relativně smysl, následující filmy už však vyloženě popírají ty předchozí.

 79 %
Sledovat Online na Disney Plus  Disney Plus | české titulky | český dabing | od 9. 2. 2022
Sledovat Online na Google Play  Google Play | české titulky | od 1. 10. 2016
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 11. 11. 2022
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | od 6. 4. 2019

Pokračování prequelů (2014-2019)

Spletité časové linie X-Menů aneb sága, která popírá sebe samu © TMDB

I když se Wolverine na konci X-Men: Budoucí minulost probral v Xavierově škole a pokecal si se stárnoucím profesorem s tváří Patricka Stewarta, sága ve dvou filmech, tedy v X-Men: Apokalypsa a X-Men: Dark Phoenix, pokračovala s mladšími tvářemi. V Apokalypse jsme se s hrdiny vydali do roku 1983, kdy Zemi ohrozil první mutant, božský En Sabah Nur zvaný Apocalypse (Oscar Isaac), kterého dokázali Xavier a spol. porazit až díky Jean Grey a jejím fénixím schopnostem. Apokalypsa je rovněž poslední týmovkou, ve které se objevil Wolverine, jenž zde znovu prchá ze svého proslulého kanadského vězení u jezera Alkali. V nejnovějším snímku Dark Phoenix se pak přesouváme do roku 1992 a Jean znovu získává schopnosti, jež ji mění na Phoenix. Tohoto "daru" chce využít tajemná mimozemská rasa D'Bari, hlavně pak její velitelka Vuk, jež během filmu ukradne tělo Jessicy Chastain. Snímek končí Xavierovým odchodem do důchodu, což absolutně nerezonuje s výše zmíněným rozhovorem Charlese s Loganem v Budoucí minulosti a s původní linií. Vzhledem k tomu, že sága končí, nikdo to už řešit nebude.

New Nightmare © TMDB

Deadpool (2016-2018)

New Nightmare | USA | 1994 | Horory | Slasher

Díky změně reality, kterou zapříčinily činy hlavních postav na konci Budoucí minulosti, se Deadpool, kterého zvládl Fox pokazit ve Wolverinově originu, ocitl znovu mezi živými. Díky tomu tak dva filmy pojednávající o zrodu a následném souboji s Cablem jakžtakž zapadají do celé časové osy. Pokud bychom oba dva měli zařadit do některé z výše jmenovaných časových os, určitě by patřil do oné prequelové. V druhém díle se totiž v malém cameu ukázal tým X-Men pod vedením Xaviera v podání Jamese McAvoye. I tak ale Deadpoola řadíme spíše do vlastní osy, neboť si v podstatě jde svou vlastní cestou, přičemž by tak měl pokračovat i v rámci MCU.

 64 %
© TMDB

Logan (2017)

Logan | USA | 2017 | Komiksové filmy | Marvel

Úplně mimo celou ságu pak stojí taktéž snímek Logan: Wolverine, který natočil James Mangold a následně za něj, jmenovitě za adaptovaný scénář, obdržel i nominaci na Oscara. Logan je sice brán jako závěrečná kapitola wolverinovské trilogie, odehrává se však v dystopickém roce 2029 a ze vzpomínek hlavních protagonistů, tedy Charlese Xaviera a samotného Logana víme, že se mutanti na světě už nerodí a taktéž víme o profesorově hrůzném činu, kdy nešťastně zahubil všechny členy X-Men. Díky uzavřenému konci však na rozdíl od některých výše zmíněných snímků Logan celé časové ose XCU moc neškodí.

 81 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Připravte se na nekompromisní hrdinský western s nejpopulárnějším komiksovým mutantem.

Sledovat Online na Disney Plus  Disney Plus | české titulky | český dabing | od 21. 1. 2022
Sledovat Online na Google Play  Google Play | české titulky | od 8. 3. 2023
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 11. 11. 2022
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | od 4. 4. 2019

Co bude s X-Meny dál?

Spletité časové linie X-Menů aneb sága, která popírá sebe samu © TMDB

X-Meni po Dark Phoenix oficiálně přechází pod křídla Marvel Studios, které má na triku milované Marvel Cinematic Universe, v němž do nedávna řádili Captain America, Thor či Iron Man. Kevin Feige, hlavní boss filmového Marvelu, již potvrdil, že se s mutanty do budoucna počítá a že půjde o kompletní restart série, jenž nebude mít s dosavadními liniemi nic společného. Feige se však rovněž zdráhá oznámit, kdy bychom se mohli nových X-Menů dočkat. Marvel si je totiž vědom unavenosti série, a tak se spekuluje, že nové příběhy Profesora X a spol. uvidíme možná až za 5 let.

 424 zobrazení   4 se líbí
Filmtoro
10 seriálů podle skutečných událostí, když se vám líbil Černobyl
10 seriálů podle skutečných událostí, když se vám líbil Černobyl
17.06.2019 12:00:00 | Tipy na film

Už jste viděli Černobyl a potřebujete se ponořit do dalších seriálů na motivy skutečných událostí? V tom případě nabízíme naši oblíbenou desítku, kde sice nenajdete další havárii jaderné elektrárny, ale svým stylem vás tyto seriály vrátí do dalších historických období.

11+ filmů, jejichž natáčení byla noční můra
11+ filmů, jejichž natáčení byla noční můra
14.06.2019 | Tipy na film

Konflikty mezi členy štábu, nehody, smrt, nepřízeň matky přírody, špatný nebo neexistující scénář. Příčiny, které dokáží nabourat harmonogram natáčení, jsou různé.

Líbila se vám druhá Godzilla? Objevte další kaiju příšery a jejich filmy!
Líbila se vám druhá Godzilla? Objevte další kaiju příšery a jejich filmy!
13.06.2019 | Tipy na film

Godzilla kraluje světovým kinům a jeho souboj s ostatními Kaiju láká diváky na bombastické orgie plné nejrůznějších potvor. Podívejte se na náš výčet dalších deseti snímků s japonskými monstry a připravte se na příští rok, kdy MonsterVerse vyvrcholí.

EXKLUZIVNÍ VIDEO: Zopakujte si sérii X-Men. Od Magneta k Deadpoolovi
EXKLUZIVNÍ VIDEO: Zopakujte si sérii X-Men. Od Magneta k Deadpoolovi
11.06.2019 12:00:00 | Tipy na film

S filmem X-Men: Dark Phoenix se diváci loučí s hrdinskými mutanty, které brzy čeká restart pod taktovkou lodivodů z Marvelu, kteří Wolverina a spol. začlení do světa Black Panthera, Spider-Mana či Captain Marvel. Ideální příležitost si sérii, která zrodila moderní superhrdiny, pěkně zopakovat.