FB pixel TP pixel
Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku © TMDB

Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku

Zatím jsme mohli o souboji streamingových služeb o zákazníka spíše jen číst ze zahraničních zpráv. Letos by se ale mohly naplno rozpoutat i u nás. Dorazí k nám minimálně dvě nové služby, další projdou masivní změnou a zahálet nebudou ani další. Shrnuli jsme všechny zprávy do jednoho článku.

Streaming novinky

Netflix

Po nedávné oslavě pátého výročí u nás a spuštění české lokalizace v říjnu 2019 už nemá Netflix nic moc nového a převratného Česku nabídnout. Snad jen dál přidávat tituly či dabing i starším titulům, z více než 6.500 titulů u nás dostupných jich má titulky jen něco přes 2.200. Především přejaté filmy a seriály si to zaslouží, u novinek už máme v naprosté většině vždy alespoň titulky. Českých titulů už má Netflix v knihovně více než 250 a podle našich statistik úspěšnosti v TOP 10 se jim velmi daří, čekejte tedy další přísuny. Původní český Netflix film či seriál je stále jen ve hvězdách, dříve či později se ho ale dočkáme. Letos čekáme další posilování Netflixu, odhadujeme, že si ho u nás předplácí 250 až 300 tisíc Čechů a zpomalovat rozhodně nehodlá.

HBO GO (MAX)

Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku © TMDB

Dřívější streamingová jednička dnes už kouká Netflixu na záda (odhadem 100 až 150 tisíc předplatitelů včetně kabelových), letos však chystá masivní ofenzívu. Díky mateřskému koncernu bychom se v druhé polovině roku 2021 měli dočkat nejen nové verze pod značkou HBO MAX (včetně 5.1 zvuku či podpory 4K), ale především převratného distribučního uvedení kinofilmů, jako je Duna či Matrix 4, zároveň online i v kinech. Minimálně do léta ale budeme americkému HBO Max premiéry filmů, jako Godzilla vs. Kong, online jen závidět a užívat si poslední chvíle s aplikací HBO GO, která jede na hraně technických limitů. S nástupem Disney+ (viz níže) zřejmě postupně přijde HBO o Disney obsah, ale knihovna koncernových titulů včetně Přátel (ti nedávno zmizeli z Netflixu, dávalo by smysl, aby je české HBO získalo co nejdříve) dává tušit, že s dobrým obsahem budete moci na HBO dál počítat i u nás.

Amazon Prime Video

Streamingový obr má stejně jako ve většině zemí světa u nás spíše statistickou roli (10.000 až 20.000 uživatelů max), letos to ale hodlá změnit. Čeká se totiž spuštění české verze a podpory se tak konečně dočká zatím hodně zanedbaná knihovna původních i přejatých titulů. Z necelých 800 filmů a seriálů si Češi zatím pochutnají jen na zhruba 60 lokalizovaných titulech, na překladech se už momentálně pracuje a tituly, jako The Man in the High Castle či Grand Tour, tak konečně budou pro všechny. Nevýhodou Amazonu obecně je absence velkých původních hitů, to chce už možná koncem roku změnit uvedením první řady seriálového Pána prstenů. Na toto téma Češi hodně dobře slyší, takže chystaná česká lokalizace přijde právě včas.

Disney+

Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku © TMDB

Zatím marně vyhlížená české verze letos už musí dopadnout, jinak snad sníme svůj klobouk. Přesný termín zatím nepadl, odhadem by to mohla být druhá polovina roku, kdy už vyprší lokální smlouvy s HBO a Disney bude moci nasadit svoje titulky a dabing. Ano, se spuštěním můžete čekat prakticky 100% českou podporu, ostatně animáky a dětské věci značek Disney či Pixar na něm stojí. Fajnšmekři se těší na 4K verze filmů a seriálů značek Marvel a Star Wars včetně desítek ohlášených novinek. A je velmi pravděpodobné, že součástí českého Disney+ bude i “dospělácká” záložka Star, kterou Disney+ spouští ve vybraných zemí v Evropě v únoru a nabídne filmy a seriály jako je Smrtonosná past, Vetřelec, 24 či Ztraceni. I když značka Disney nemá u nás takovou tradici jako v západní Evropě, jeho uvedení u nás je velmi očekávané.

Discovery+

Novinkou je ohlášený vstup nové streamovací služby dokumentárního kanálu Discovery+, jehož bychom se mohli společně s dalšími evropskými zeměmi dočkat buď letos na konci roku nebo nejpozději začátkem příštího. Bude ho stejně jako ve většině zemí výhodněji nabízet operátor Vodafone, ale stovky dokumentů bude možné sledovat a objednat i napřímo. Discovery jako kanál je dobře znám i v Čechách hned v několika variacích, takže se můžete těšit na spoustu pořadů o přírodě, cestování, vědě, jídlu, ale také autech či vyšetřování. Česká podpora by zde doufejme měla být automatická.

Paramount+

Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku © TMDB

Svůj vstup mezi velké globální hráče ohlásil na letošní rok také další velký hollywoodský hráč, studio Paramount resp. jeho mateřská společnost ViacomCBS. Ta chce vzít svoji stávající službu CBS All Access a během tohoto roku ji pod novou značkou Paramount+ pustit do celého světa. Jako první na řadě budou regiony jako Latinská Amerika, Severní Evropa či Austrálie, my se tedy dočkáme zřejmě až příští rok, nicméně aktuální přejmenování stanice Prima Comedy Central na Paramount Network symbolizuje, že to Paramount myslí s vlastní značkou vážně i u nás. Paramount má pod sebou několik zajímavých filmových (Star Trek, Mission Impossible, Transformers), televizních (Kriminálka Las Vegas, Yellowstone), kabelových (Miliardy, nový Dexter) i dětských (SpongeBob) brandů a také několik původních sérií (Star Trek Discovery), z nichž ale naprostou většinu dnes licencuje jinam. Pokud by si je stáhl z Netflixu, Amazon Prime či HBO a exkluzivně pouštěl pouze u sebe, mohla by to být zajímavá změna na misce vah.

Peacock

Abychom si odbyli všechny hlavní hráče a hollywoodská studia, musíme ještě zmínit Peacock. Nedávno spuštěná streamingová služba od konglomerátu NBC Universal je zatím dostupná pouze v USA a zatím se o mezinárodní expanzi moc nemluví. Pokud by tento rok nastala, určitě dostanou přednost hlavně státy, kde má televizní operátor Comcast, majitel konglomerátu, hodně aktivních zákazníků. To se týká zemí, kde působí síť Sky, tedy Británie, Německo či Itálie. U nás tento rok tedy ne.

Česká televize, Nova, Prima

Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku © TMDB

Když se podíváme na české hráče, tak je třeba oznámit, že mimořádně populární online archiv České televize by se letos měl dočkat nové verze, která má být podle slov svých tvůrců “hodně jako Netflix”. Nové i starší české filmy a seriály s licencí České televize i tak budou moci i náročnější diváci vychutnat v modernějším rozhraní. Placená verze podle všeho prý nebude, takže vše zůstává přístupné zdarma. Česká televize každopádně dál urputně bojuje s komerční konkurencí, kde zatím poslední větší změnu předvedla Nova, která loni spustila novou verzi Voyo včetně jednorázového půjčování. Na řadě je také Prima, která má také dva druhy fungování, buď zdarma a nebo za filmové novinky za jednorázové půjčovné. Přijde také verze za předplatné?

O2, T-Mobile, Vodafone a další operátoři

V boji o zákazníka nesmíme zapomenout ani na hráče z prostředí operátorů. Ti sice na rozdíl od své americké konkurence nezkoušejí původní filmový obsah, ale tím jak agregují nabídku televizí či vybraných streamovacích služeb, mají co nabízet. A mají stále jako skupina více platících zákazníků než streamovací služby. Na čísla vede O2 TV (téměř 500 tisíc zákazníků), s odstupem T-Mobile (necelých 200 tisíc) či menší televizní operátoři jako Telly (naposledy cca 150 tisíc) či Skylink (zhruba 100 tisíc). Vodafone čeká letos formální zakončení spojení s UPC a plná integrace videotéky Horizon / My Prime do jeho Vodafone TV. Podle dřívějších zpráv měla UPC televize zhruba 500 tisíc zákazníků v Česku a na Slovensku. Skylink si mimochodem loni pořídil exkluzivně špiońský seriál Nelegální, konkurence (O2TV, Telly) zatím spíše sází na sport. Do hry se poté už delší dobu zapojují i menší hráči s vlastní půjčovnou, jako je třeba Kuki či Lepší.TV. I tady čekáme lítý boj o zákazníka.

Seznam.TV a Mall.TV

Streamingové války v roce 2021 naplno propuknou i v Česku © TMDB

Z hlediska boje o pozornost musíme samozřejmě počítat i se dvěma mediálními domy, které točí původní profesionální tvorbu a nabízejí streaming zdarma. Mall.TV je čerstvě ověnčen Emmy za seriál #martyisdead, na jehož úspěch by rád navázal. Vzhledem k tomu, že se loni více propojil se sesterskou Czech News Center a může tak využívat masivní návštěvnosti webů jako Blesk.cz (2,5 miliónů uživatelů měsíčně), má šanci se konečně dostat k více lidem. Seznam a jeho kdysi vyhlášená videoslužba Stream mají také co dohánět, bojují nejen o reklamu z online prostředí (samotná Seznam TV má 2,8 miliónů uživatelů měsíčně), ale také o podíl na televizním trhu. Bude na to stačit třetí řada Lajny? Naopak ze hry o streamingového diváka zřejmě prakticky můžeme vyřadit snahy iDnes s jejich videoportálem, který sice může disponovat velkým zásahem (2,5 milionů uživatelů měsíčně), ale aktuálně vše zůstává v rovině zpravodajství či zábavných klipů.

A ti ostatní?

Do boje budou letos zasahovat samozřejmě i další hráči. Specialisté na okrajového diváka (Aerovod, DaFilms, Edison) můžou samozřejmě dál těžit sice z menší, ale velmi dobře profilované a věrné báze filmových fajnšmekrů. Na okraji zájmu i přes komerčnější nabídku zůstávají služby jako Starmax (loni přejmenovaný z Banaxi) nebo FilmBox Live (loni redesignoval). Bude také zajímavé sledovat, jak bude pokračovat snaha velkých hráčů jako Apple či Google se službami jako iTunes či Google Play dále zkoušet prodávat a půjčovat za jednorázovou cenu. Aktuálně jim ale chybí zajímavé kinofilmy, čekejme tedy jejich další pokles. Apple má sice Apple TV+, ale stále má co v poměru cena/nabídka dohánět. Naopak čím dál více budou i čeští uživatelé trávit času na sociálních sítích, kde je videoobsahu dostatek. YouTube, Instagram či TikTok jsou sice méně respektovanými, ale vzhledem ke své mladistvé základně, zároveň velmi mocnými hráči ve streamingových válkách i u nás.

 3 180 zobrazení   52 se líbí
Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo?
Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo?
06.01.2021 11:00:00 | Streaming novinky

Přesně před pěti lety, 6. ledna 2016, do Česka a do mnoha dalších zemí konečně dorazil Netflix. Jak se za tu dobu změnila jeho nabídka, jakou měl a dnes má konkurenci, jak moc se dostal do povědomí Čechů a jaká je dnes situace okolo streamingu v Čechách?

Jaké seriály piráti stahovali v roce 2020 nejčastěji? „Zvítězil“ Mandalorian
Jaké seriály piráti stahovali v roce 2020 nejčastěji? „Zvítězil“ Mandalorian
05.01.2021 14:00:00 | Streaming novinky

Pro mnohé pravděpodobně nebude překvapujícím zjištěním, že se v loňském roce stala nejstahovanějším seriálem vysokorozpočtová sci-fi ze světa Star Wars Mandalorian. Jaké další seriály patřily na torrentech k těm nejoblíbenějším?

HBO versus Disney+: Ovládla Vánoce Wonder Woman nebo pixarovka Duše?
HBO versus Disney+: Ovládla Vánoce Wonder Woman nebo pixarovka Duše?
31.12.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Na vánoční svátky se na streamingovém poli odehrál souboj dvou velkých hráčů. Disney+ a HBO Max vypustily 25. prosince na své platformy své velké potenciální kinohity: komiksovku Wonder Woman 1984 a animák Duše. Kdo nalakál více diváků?

Streamingové války v roce 2020: Jak se dařilo Netflixu, Disney či Apple?
Streamingové války v roce 2020: Jak se dařilo Netflixu, Disney či Apple?
30.12.2020 | Streaming novinky

Letošní podivný rok byl nejen ve znamení odložených kinopremiér a zavřených kin, ale také nástupu nových streamingových služeb (HBO MAX, Peacock, Quibi), výrazného rozšíření stávajících (Disney+) a lítého boje proti vedoucímu Netflixu. Shrnuli jsme všechny nejpodstatnější letošní zprávy do jednoho článku.