FB pixel TP pixel
Fanny & Alexander

Fanny a Alexandr

Fanny & Alexander
Švédsko | 1982 | Drama | Rodinné vztahy | 188 minut

Velkorysý tříhodinový projekt (v televizní verzi pětihodinový) realizoval Bergman ve své vlasti po několikaletém exilovém pobytu v Německu, kam se uchýlil na protest vůči skandální daňové aféře. Rozsáhlá rodinná měšťanská freska z počátku našeho století se očividně zrodila z Bergmanových autobiograf...

Velkorysý tříhodinový projekt (v televizní verzi pětihodinový) realizoval Bergman ve své vlasti po několikaletém exilovém pobytu v Německu, kam se uchýlil na protest vůči skandální daňové aféře. Rozsáhlá rodinná měšťanská freska z počátku našeho století se očividně zrodila z Bergmanových autobiografických vzpomínek na dětství, i když těžil i z bohaté dětské fantazie. Ačkoli tento film zamýšlel jako poslední filmové dílo, své rozhodnutí od té doby už několikrát porušil. Přesto jej lze považovat za umělecky vrcholné dovršení jeho filmařské dráhy. Film představuje antologii Bergmanova díla, jež v souhrnu nabylo mocné pozitivní energie. Starý mistr překvapivě prosvětlil své celoživotní chmury a pohlédl na lidskou bídu a utrpení s vyrovnaností a úsměvem, který v jeho filmu umí vykouzlit šarmantní babička Ekdahlová. Nejroztodivnější lidské osudy členů Ekdahlova klanu - viděny dětskýma očima citlivého Alexandra - jsou ztlumeny, humorizovány nebo zaplašeny čarodějnými kouzly židovského starožitníka Izáka. Problémy lidské existence, které v někdejších Bergmanových filmech navozovaly tragickou tóninu nebo vedly ke skepsi či deziluzi, jsou v tomto filmu moudře odsouvány do pozadí sub specie aeternitatis. Finální rodinná oslava, kde se všichni radují ze života a z dobra zvítězivšího nad zlem, je téměř pohádkově idylická a zazní jako hymnická oslava všelidské pospolitosti a lásky.

Hrají: Allan Edwall, Ewa Fröling, Erland Josephson, Bertil Guve, Pernilla Allwin, Jan Malmsjö, Gunn Wallgren

Režie: Ingmar Bergman

IMDb  81 % Kinobox  77 %

Fanny a Alexandr online

Sledovat Fanny a Alexandr online můžeš na Edison. Níže ti nabízíme seznam, kde sledovat celý film Fanny a Alexandr online, zda je ke stažení a zda má Fanny a Alexandr dabing nebo titulky.

Edison
Edison
od 10. 5. 2022
Půjčení (HD) za 140 Kč
Chybí, přebývá nebo je třeba upravit odkaz? Dej nám vědět!

Fanny a Alexandr novinky

Recenze, články, zprávy a další zajímavosti o filmu Fanny a Alexandr, které najdeš na našem webu.

55 nejlepších filmů delších než tři hodiny
55 nejlepších filmů delších než tři hodiny
20.05.2020 | Tipy na film

Ošklivé počasí, svátky, prodloužený víkend. Během roku máme spoustu příležitostí najít si trochu více času na delší filmový zážitek. Pokud vás už unavuje binge watch seriálových sezón a raději byste si doplnili vzdělání o pekelně dlouhé filmové klasiky, tak jsme vám vybrali 55 nejlepších snímků delších než 180 minut.

Fanny a Alexandr zajímavosti

Tržby v českých kinech
362 000 Kč
Návštěvnost v českých kinech
5 832 diváků
Počet Oscarů
4 vítězství, 6 nominací

Fanny a Alexandr recenze a hodnocení

Ve filmu Fanny a Alexandr hrají Allan Edwall, Ewa Fröling, Erland Josephson, Bertil Guve, Pernilla Allwin, Jan Malmsjö, Gunn Wallgren.

Film Fanny a Alexandr režíruje Ingmar Bergman.

Film Fanny a Alexandr má 188 minut.

Film Fanny a Alexandr vidělo v českých kinech 5 832 diváků.

Film Fanny a Alexandr můžete vidět na Edison.

Film Fanny a Alexandr je online na Edison, a proto si ho můžete pustit na počítači, telefonu, tabletu či chytrém telefonu.