FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč se dívat na Soumrak templářů © TMDB

10 důvodů, proč se dívat na Soumrak templářů

Nová Hra o trůny? Na HBO startuje nový seriál Knightfall, který by chtěl urvat pozornost všech, kdo propadli bojům z drsné Západozemě. Tématem jsou tentokrát Templáři, křižácké výpravy a Svatý grál. Podívejte se, proč byste se měli dívat na nový seriál, který se natáčel také v České republice.

Tipy na film

Protože Hra o trůny potřebuje konkurenci

Historické seriály se poslední dobou omezují jen na několik jmen. Všemu vévodí Hra o trůny, což je trochu nespravedlivé, vedle ní existuje i spousta zajímavých historických seriálů. Věnovali jsme se tomu v samostatném článku, ale stačí zmínit jen pár jmen - Vikingové, Řím nebo Tudorovci.

Protože je o templářích

Filmů a seriálů o templářích a rytířích jsme zatím moc neviděli, přitom jejich historie je velmi bohatá a přímo si říká o zajímavé zpracování. Templáři byli původně ochránci, kteří doprovázeli křesťanské poutníky na cestě do Jeruzaléma poté, co byl obsazen muslimy. Postupně se však vypracovali na jeden z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů své doby a začali se také účastnit mnoha bitev během křížových výprav. Jejich moc rostla a mezi evropskými panovníky se brzy stali nepopulárními. Za jejich koncem stojí francouzský král Filip IV., který se rozhodl je pozatýkat a povraždit. Vše začalo v pátek 13. října 1307, odtud mimochodem plyne rčení, že pátek třináctého je nešťastný den.

Protože jeho hrdinové jsou rytíři i králové

Seriál nás přenese do doby, kdy Templáři svojí pouť teprve začínali. A toto jsou jeho hrdinové.


Landy je rytíř, sní o tom, že získá Svatý grál.

Godfrey je hlavním Templářem a mentorem Godfreyho

Tancrede je věrným služebníkem řádi i samotného Landyho.

Filip IV (Sličný) je francouzský král, který posiluje moc sebe i své země

Jana Navarská - manželka Filipa, která by ráda získala více moci

Guillaume (William) de Nogaret - pravá ruka krále Filipa

Protože je o Svatém grálu

S templáři je také spojen bájný křesťanský artefakt, ze kterého dle vyprávění pil Ježíš při poslední večeri a propůjčuje svým majitelům neomezenou moc. Dlouhá staletí po něm marně pátrali různé skutečné i fiktivní postavy ( Indiana Jones , Robert Langdon) až se stal v běžné řeči Svatý grál pojmenováním pro něco vzdáleného a nedostižného. Události seriálu se točí nejdříve okolo jeho nalezení, ale bájná relikvie se posléze brzy ztratí a většina postav bude po něm znovu pást.

Protože má nekoukané herce

Seriál se nemůže pochlubit žádným velkým hereckým jménem, ale o to je to zajímavější a můžete tipovat, kdo přežije. I když Hra o trůny ukázala, že ani to nemusí vždy vyjít.


Tom Cullen
kterého znáte například ze seriálu Panství Dowton

Sam Hazeldine
hrál například v seriálu Peaky Binders

Simon Merrells
objevil se v seriálu Spartakus.

Ed Stoppard
(The Crown)

Sabrina Bartlett
(Hra o trůny)

Julian Ovenden
(Person of Interest)

Protože se natáčel v Česku

Seriál střídá dvě historické lokace - středověkou Francii a Blízký východ. Místo Jeruzeléma a dalších lokací okolo Středozemního moře posloužil tvůrcům chorvatský Dubrovník, který si podobnou hvězdnou chvíli užil už díky seriálu Hra o trůny. Ale většina dalších lokací se natáčela už v České republice. V barandovských studiích vyrostly obrovské kulisy, ale tvůrci se vydali i na další místa. Natáčelo se tak například v Praze na Starém Městě nebo v okolí Prahy u Průhonic a Doksan, či na zámku Švihov. Celkové náklady na výrobu seriálu jsou okolo 55 miliónů dolarů (Hra o trůny přijde zhruba na dvojnásobek) a důvod, proč si tvůrci vybrali Česko je, že je přesvědčila práce našich řemeslníků na jiném seriálu - Borgia.

Protože se dokončil i přes rozsáhlý požár

Natáčení v barandovských studiích se neobešlo bez komplikací. Jen měsíc a půl po začátku natáčení, v polovině srpna loňského roku, vypukl díky cigaretovému nedopalku obrovský požár, který zničil prakticky celé kulisy kromě jediného místa. Požár se sice podařilo brzy uhasit a naštěstí nebyl nikdo zraněn, škody však dosáhly 5 miliónů dolarů. Zatímco filmaři se museli přesunout mezitím na natáčení jiných scén, na Barrandově se musela většina kulis postavit znova.

Protože ho produkovali ostřílení tvůrci

10 důvodů, proč se dívat na Soumrak templářů © TMDB

Za seriálem stojí televizní stanice History, která už vytvořila populární seriál Vikingové. Zajímavé je, že jedním z producentů seriálu je herec Jeremy Renner který se ale v seriálu neobjeví, nicméně je to on, kdo přišel se základní premisou seriálu. Jinak mezi jmény producentů a režisérů najdete osvědčená jména z filmů a seriálů jako například Scott Rosenberg (Happy Town, nové Jumanji) nebo André Nemec (scénář Mission Impossible 4, Alias). Hlavním tahounem je potom scénurista a producent Dominic Minghella, mladší bratr oscarového režiséra.

Protože je doufejme lepší, než říkají recenze

Na Rotten Tomatoes si seriál zatím drží ne moc lichotivé skóre 50% (tzn polovina recenze profi kritiků je negativních), podobně je na tom Metacritic - 47%. Zatímco výprava a téma se líbí, moc se nezdá samotné zpracování, kterému prý chybí šťáva a opravdovější podání. Na rozdíl od Hry o trůny či jiných seriálu z kabelovek se na History Channel lze dívat volně, takže chybí nahota i sprostá slova. A zůstalo pouze staré dobré násilí. Prý rozhodnou další díly, až bude celá sezóna kompletní, většina pilotů na hodnocení nestačí. První nadšení fanoušci mu na IMDB zatím drží skore přes 80%.

Protože ho budeme vídat každý týden

10 důvodů, proč se dívat na Soumrak templářů © TMDB

Netflix nás poslední měsíce čím dál tím více učí na to zhltnout celou sérii naráz, ale většina televizí jede stále ještě klasickým stylem. Každý z deseti dílů dorazí na HBO, která seriál v Česku vysílá, vždy v pátek a takhle pojedeme skoro 3 měsíce. Pokud seriál bude mít úspěch, budeme očekávat pokračování.

© TMDB

Soumrak templářů

Knightfall | USA | 2017 | Historické seriály | Středověk

Poznejte příběhy utajovaných křesťanských bojovníků, kteří bývali mocnými ochránci Svatého grálu, ale zrada je dohnala na pokraj vyhubení. Hrají: Tom Cullen, Pádraic Delaney, Simon Merrells, Sabrina Bartlett, Olivia Ross, Julian Ovenden, Ed Stoppard

 68 %
Sledovat Online na Filmbox+  Filmbox+ | české titulky | český dabing | nové díly od 25. 3. 2019
 174 zobrazení   21 se líbí
RECENZE: Dark (90%)
RECENZE: Dark (90%)
06.12.2017 | Tipy na film

Seriál, o kterém se mluví jako o německé obdobě Stranger Things, ale čím déle ho sledujete, tím je méně Stranger Things podobný. A také je težké se do něj dostat, ale o ještě těžší ho přestat sledovat.

Soumrak templářů, Zlato a další prosincové novinky na HBO
Soumrak templářů, Zlato a další prosincové novinky na HBO
05.12.2017 | Tipy na film

Největším tahákem prosincové nabídky HBO je premiéra historického seriálu Soumrak templářů, který se natáčel v Praze. Ale na HBO GO toho najdete mnohem více - několik oscarových favoritů letošního jara, premiéru nejúspěšnějšího animáku roku Šmoulové a také třeba českou premiéru seriálu Fargo.

Sicario, Správní chlapi a další prosincové novinky na Netflixu
Sicario, Správní chlapi a další prosincové novinky na Netflixu
04.12.2017 | Tipy na film

Na závěr roku Netflix připravil spíše slabší premiéry, nicméně na pár zajímavých kousků se dostalo. Potěšení budou fanoušci comicsů (Captain America, Wanted), hororů (The Visit, The Things) a sprostých komedií (Prcičky, Ženy sobě). Bohužel ani jedna z novinek nemá české titulky.

VÍKENDOVÝ TIP: Dark
VÍKENDOVÝ TIP: Dark
02.12.2017 | Tipy na film

Jestli máte rádi Stranger Things a další mysteriózní seriály, zkuste aktuální novinku na Netflixu jménem Dark. Popisuje zmizení tří dívek v malém městě a vyšetřování, které přinese překvapivé odhalení. Dark je mimochodem původem německý seriál a je to první spolupráce s místními producenty na podporu propagace v Německu.