FB pixel TP pixel
Avatar 3 nabídne nečekané padouchy. Čeká nás ohnivé peklo © 20th Century Studios

Avatar 3 nabídne nečekané padouchy. Čeká nás ohnivé peklo

Jelikož o úspěchu filmu Avatar: The Way of Water již nemůže být pochyb, je na místě se ptát, o čem vlastně třetí film bude? Závěr druhé části nabízí určité indicie, přičemž tvůrci nově nabídli další detaily. Na Pandoru mimo jiné míří noví zloduši.

2. 1. 2023 19:00 | Filmové novinky

Ačkoli druhý Avatar patří mezi impozantní trikové blockbustery, třináctiletá díra mezi prvním a druhým filmem donutila Jamese Camerona k tomu, aby The Way of Water do jisté míry replikoval dějové zákruty prvního pandorského dobrodružství. Zatímco v prvním Avatarovi jsme sledovali, jak se Jake Sully dostal mezi lesní kmen Na'vi, jeho potomci se ve druhém filmu museli popasovat se změnou prostředí, které nově nebylo postavené na stromech a listí, ale na vodě. Zároveň se vrátil antagonista Quaritch z prvního filmu, který nově převlékl kabát a existuje myslí v avatařím těle, přičemž bylo několikrát zdůrazněno, že vzhledem k přeneseným vzpomínkám (a nikoli duše) nejde vlastně o tutéž postavu.

Boj o Pandoru a nový kmen

V závěru filmu Jake navíc odhazuje svůj dosavadní pacifismus a snahu skrývat se spolu s rodinou, aby se vyhnul většímu konfliktu s invazivními lidmi. Poslední scéna tak jasně naznačuje, že třetí film nabídne doposud největší boj o Pandoru, jehož se budou zcela jistě účastnit nejen Na'vi z kmene Omatikaya a členové nově představeného kmene Metkayina. Tvůrci nově odhalili, že ve třetím filmu přibude do mixu i ohňový kmen, kterému se říká „Ash people“ (lidé popela). Jelikož kmen Omatikaya z prvního filmu značně připomíná americké Indiány a kmen Metkayina bere inspiraci od Maorů, dá se očekávat, že se James Cameron tentokrát inspiroval u kultur, jakými byli kupříkladu Aztékové, kteří rovněž u rituálů využívali oheň a prach. Zároveň již bylo odhaleno, že tentokrát nepůjde o kladný kmen.

Zatímco vládnoucí duo z kmene Metkayina se v Avatarovi 2 jen zdráhalo hrdinům pomoci, nový národ ohně by měl být do jisté míry antagonistou a měl by nám poprvé ukázat obyvatele Pandory i v negativním světle. Ostatně producent Jon Landau již dříve v rozhovorech odhalil, že Cameronovým plánem je udělat franšízu komplexnější a v pátém filmu se máme podívat na Zemi, kde bude Neytiri konfrontována s tím, že ne všichni lidé jsou záporáci, kteří milují zabíjení velryb a mluví jako drsní kovbojové. Stěžejní postavou pak zřejmě do budoucna bude Kiri, tajemstvím zahalená dcera doktorky Grace v podání Sigourney Weaver, která v závěru druhého filmu naplno odhaluje své spojení s Eywou a dokáže manipulovat s pandorskou faunou a florou. V roce 2019 James Cameron odtajnil, že provizorní název třetího filmu byl jeden čas The Seed Bearer. Že by tím odkazoval právě na Kiri, jež je v podstatě reinkarnací bohyně Eywy skrze její spojení se zesnulou Grace?

Menší skok v čase a nové postavy

Dá se předpokládat, že zatímco první a druhý film dělily dlouhé roky, během nichž se Jakeova rodina značně rozrostla, třetí film bude obsahovat výrazně menší skok v čase. Ostatně lidé jsou zpátky a druhý film rozhodně nekončí tak, že by byli vyhnáni. Finální konflikt je vlastně velmi komorní a jedná se o střet primárně mezi Jakem a Quaritchem, nikoliv mezi pandorskými obyvateli a lidským druhem. Do jisté míry se dá čekat, že další film by mohl skočit v čase jen o dva roky, tedy o stejné období, které bude dělit premiéry druhého a třetího filmu. Ten totiž dorazí do kin již na Vánoce v roce 2024 a je dokonce natočen. Čeká se pouze na doladění tisíců trikových záběrů.

Samozřejmě nás čekají i nové postavy, o nichž však prozatím mnoho nevíme. Víme jen, že nás čeká David Thewlis jako nový Na'vi Peylak, nová vědkyně Karina Mogue, jíž ztvární Michelle Yeoh, případně ženská postava jménem Varang, kterou si zahraje Oona Chaplin. A jelikož David Thewlis v posledních letech hraje padouchy docela s chutí, něco nám říká, že právě on by mohl být šéfem ohnivého kmene z Pandory, který bude vedle Quaritche antagonistou dalších příběhů ze vzdálené planety. Na finální potvrzení si však zatím musíme počkat. Po oživení zájmu o Pandoru ve druhém filmu je však jasné, že Cameron nyní musí šlápnout do pedálů. Dobrodružství ze světa Na'vi jsou vizuálně úchvatná, nyní je však načase dokázat, že mohou být i základem opravdu plnotučných příběhů a mytologie, díky níž může série dalece přesáhnout samotné filmy.

Zdroj: Slashfilm / The Guardian

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Black Panther 2 míří konečně online. Exkluzivně dostane vylepšenou verzi
Black Panther 2 míří konečně online. Exkluzivně dostane vylepšenou verzi
02.01.2023 17:50:00 | Filmové novinky

Disney a Marvel konečně oznámili, kdy se nový megahit Black Panther: Wakanda nechť žije podívá na streamovací služby. Fanoušci komiksů si tentokrát počkají déle, než bylo v poslední době obvyklé.

Kdy vyjde třetí řada Zaklínače? Autorka seriálu naznačila termín a možný vliv Stranger Things
Kdy vyjde třetí řada Zaklínače? Autorka seriálu naznačila termín a možný vliv Stranger Things
02.01.2023 14:45:00 | Filmové novinky

V rozhovoru pro server Collider se tvůrkyně seriálového Zaklínače Lauren Schmidt vyjádřila k otázce možného rozdělení 3. řady a naznačila datum premiéry.

Sophiina volba na steroidech! Trailer nového hororu vás dostane skličujícím konceptem
Sophiina volba na steroidech! Trailer nového hororu vás dostane skličujícím konceptem
29.12.2022 18:00:00 | Filmové novinky

Režisér M. Night Shyamalan se vrací a opět hodlá pořádně brnkat na nervy diváků. Ve své hororové novince předkládá vskutku krušnou otázku. Dokázali byste obětovat vlastní rodinu, pokud by byl v sázce osud lidstva?

Netflix ukázal trailer nové epické sci-fi řežby. Natočil ji tvůrce geniálního hororu
Netflix ukázal trailer nové epické sci-fi řežby. Natočil ji tvůrce geniálního hororu
29.12.2022 15:15:00 | Filmové novinky

Již brzy přibude do katalogu Netflixu zajímavě vypadající vysokorozpočtové sci-fi JUNG_E od autora akčního zombie nářezu Vlak do Pusanu Sang-ho Yeona. Streamer na něj láká první zveřejněnou ukázkou.