FB pixel TP pixel
Ambiciózní horor Netflixu sklízí rozpaky kritiků. Chválu sbírá hvězda Harryho Pottera © Netflix

Ambiciózní horor Netflixu sklízí rozpaky kritiků. Chválu sbírá hvězda Harryho Pottera

Novinka Netflixu Bledé modré oko patří k nejočekávanějším filmům nového roku. Čerstvé recenze ale hovoří jasně. Možná bychom své těšení měli mírnit, protože reakce kritiků mluví o dost rozporuplné podívané.

27. 12. 2022 17:30 | Filmové novinky

Mysteriózní kriminálka Bledé modré oko, která vznikla na motivy stejnojmenného románu z roku 2003, sleduje unaveného, iluzí zbaveného detektiva, který je povolán, aby vyšetřil odpornou vraždu mladého kadeta. Vzhledem k vojenskému kodexu a pravidlům si ale musí vzít na pomoc někoho, kdo se v prostředí vyzná. A tím není nikdo jiný než spisovatel Edgar Allan Poe, pro nějž bude případ jednou z inspirací pro budoucí tvorbu. Pro režiséra Scotta Coopera se jedná už o třetí spolupráci (po Pryč od pece a Nepřátelích) s Christianem Balem, který se ale dle prvních ohlasů spíš ztrácí pod mohutným plnovousem, než že by herecky zářil. Recenze naopak vyzdvihují představitele mladého Poea, Harryho Mellinga, by se snad díky této roli konečně mohl trochu posunout ze stínu své nejslavnější role - bratránka Dudleyho ze série o Harrym Potterovi.

Recenze zatím hovoří poměrně krypticky, pravděpodobně i kvůli jistému plot-twistu, o kterém referují, jejich pozornost tak poutá především potemnělá atmosféra ospalé vesničky z první poloviny 19. století. Zatímco The Wrap jásá nad perfektním vystižením poeovské atmosféry a IndieWire chválí za originální adaptaci nesnadného textu, Hollywood Reporter mluví o nevyužitém potenciálu a magazín Variety dokonce o příliš ambiciózní a uspávající temnotě a nudě.

Ani po prvních zahraničních reakcích tak stále úplně nemáme jasno v tom, co by Bledé modré oko mělo být. Jisté je jen to, že nás čeká pořádně atmosférický kousek, na který si zkrátka asi budeme muset udělat nejlépe názor sami. Server Rotten Tomatoes každopádně aktuálně sesbíral téměř 60 recenzí, z nichž je 61 procent pozitivních. Divácká hodnocení jsou na tomtéž serveru příznivější, když diváci dávají palec nahoru ve více než 80 procentech případů.

Zdroj: Rotten Tomates

Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
Nejlepší komedie roku je konečně online!
Nejlepší komedie roku je konečně online!
23.12.2022 13:15:00 | Filmové novinky

Zapomeňte na Lásku nebeskou a Tři oříšky pro Popelku, před Vánoci je čas pořádně procvičit bránice. Ideálně s nejostřejší komedií roku, která je konečně online.

Jan Žižka konečně míří na český Netflix. Služba odhalila brzké datum premiéry
Jan Žižka konečně míří na český Netflix. Služba odhalila brzké datum premiéry
23.12.2022 13:00:00 | Filmové novinky

Historická akční podívaná Jan Žižka režiséra Petra Jákla po své pouti kiny zavítala před několika týdny i na Netflix, na české verzi ovšem dosud dostupná nebyla. To se ovšem brzy změní.

Diváci určili nejočekávanější filmy roku 2023. Zklamal Indiana Jones i Nolan
Diváci určili nejočekávanější filmy roku 2023. Zklamal Indiana Jones i Nolan
22.12.2022 15:00:00 | Filmové novinky

Největší americký prodejce lístků do kina se v anketě ptal tisíců lidí, na které filmy následujících měsíců se těší nejvíc. A ačkoli výsledkům vévodí především velké hollywoodské blockbustery, i mezi nimi se najde celá řada překvapení.

Nový Vetřelec skutečně vznikne. Má nové jméno, hrdinku a chce být jako Predátor
Nový Vetřelec skutečně vznikne. Má nové jméno, hrdinku a chce být jako Predátor
22.12.2022 14:45:00 | Filmové novinky

Práce na chystaném restartu Vetřelce, který má pod palcem hororový režisér Fede Álvarez, se po období klidu rozbíhají ve vysokém tempu. Po nedávno oznámeném jméně hlavní představitelky, byl nyní představen nový pracovní název spolu s místem a datem natáčení.