FB pixel TP pixel
Šokující převrat u Disneyho: Domov Avengers odstřelil velkého šéfa a vrací legendu © Marvel Studios

Šokující převrat u Disneyho: Domov Avengers odstřelil velkého šéfa a vrací legendu

Tahle změna je sice pro náš rybníček hodně okrajovou záležitostí, ale ovlivní i naše životy. Hollywood totiž včera odpálil atomovku nejvyšší tonáže, když Disney oznámil návrat Boba Igera do pozice CEO. Proč končí neoblíbený Bob Chapek?

21. 11. 2022 11:00 | Filmové novinky

Na první pohled by se mohlo zdát, že u Disneyho je vše v pořádku - čísla předplatitelů Disney+ rostou jako o závod, Black Panther 2 otevřel minulý víkend v USA coby jeden z 10 nej otvíráků historie a návštěvnost se po pandemickém útlumu vrací zpět i do Disney zábavních parků. Jenže pod povrchem to vře. Jak už jsme psali ve zprávě z minulého týdne, nikdo - a dvojnásob to platí o akcionářích - se už moc nenechá ukolébat růstem předplatitelů, když je to za cenu masivních ztrát. A Disney jako společnost krvácí mohutně - samotné Disney+ mělo minulý kvartál o miliardu větší ztrátu než předpokládalo, příjmy z reklamy u televizního vysílání klesají a kromě parků většina sekcí vykazuje buď pokles nebo minimální růst. Akcie Disney popadaly za poslední týden o nepěkných pár desítek procent. A to byla pro akcionáře poslední kapka - rozhodli se neoblíbeného šéfa Boba Chapka zbavit a vrátit na trůn Boba Igera.

Šokující převrat u Disneyho: Domov Avengers odstřelil velkého šéfa a vrací legendu © Walt Disney Pictures

Tato rošáda bude zajímat Hollywood ještě pěkných pár týdnů a určitě se objeví mnoho nových pikantností. Ale už nyní můžeme namalovat obrázek, co se přesně stalo. Byl to právě Bob Iger, který na konci minulého desetiletí oznámil svůj odchod do důchodu skoro po dvaceti letech ve vedení Disney a jako svého nástupce jmenoval právě Boba Chapeka. Iger měl za sebou kariéru snů - pro Disneyho nakoupil značky jako Pixar, Marvel, Lucasfilm (Star Wars) či studio 20th Century Fox a udělal z něj naprostého mediálního obra. Stál i u zrodu Disney+. A kromě toho byl mimořádně oblíbený a ceněný napříč celým Hollywoodem. Jeho dědictví bylo mimořádné a zdálo se, že Chapek bude mít na co navázat. Jenže hned pár měsíců po jeho nástupu přišla pandemie, která zavřela kina a zábavní parky. Služba Disney+ se teprve začala rozjíždět, Chapek se ji rozhodl nakopnout paralelními premiérami filmů jako Black Widow. Spor s herečkou Scarlett Johansson ohledně odměn za Black Widow byl poté jen špičkou ledovce, kde se Chapek projevil na rozdíl od Igera jako technokrat a nikoliv lidský člověk, který se dokáže dobře dohodnout.

Jeho kroky během kritického pandemického roku sledoval z "důchodu" i Bob Iger a překvapivě se nebal ho kritizovat. Dokonce mu nabízel "pomoc", což si Chapek logicky vysvětlil tak, že na svojí práci nestačí a mezi oběma Boby vznikl spor. Ten se začal přenášet i dovnitř firmy, kdy polovina lidí stála za "novým" Chapekem, polovina za "starým" Igerem. Postupně se tato nálada začala přenášet i mezi akcionáře, ale dokud je Chapek zásoboval dobrými zprávami, jako byl růst předplatitelů Disney+ či uklidnění pandemie, mohli se radovat z růstu akcií. Pohár trpělivosti ale zřejmě přetekl minulý týden, když finanční výsledky a cena akcií nesplnily očekávání. Bylo rozhodnuto.

Šokující převrat u Disneyho: Domov Avengers odstřelil velkého šéfa a vrací legendu © Marvel Studios

Nedělní šokující oznámení jeho konce zastihlo většinu vedení buď na přenosu koncertu Eltona Johna (vysílá právě Disney+) nebo hudebních cenách a zprvu působilo jako drb. Jenže vřelý přivítací email Boba Igera, který se tak do čela vrací zhruba po třech letech, všechno usměrnil. Jeho příznivci uvnitř firmy určitě návrat ocení a tato změna nepochybně uklidní i akcionáře (sledujte dnešní pohyb na trhu). Ale Igera určitě nečeká procházka růžovým sadem a má co uklízet. Nejvíc se toho bude dít okolo Disney+, služba totiž sice dohání Netflix, ale za cenu mohutných investic do obsahu, takže tady se určitě bude víc šetřit. Čeká ho také debata nad budoucností Marvelu, který sice pořád ještě vynáší v kinech solidní peníze, ale už nedosahuje ani nových rekordů ani maximální divácké spokojenosti. Pootočit strategií u filmů a seriálů nějaký čas potrvá, takže změny nečekejte hned. Iger ale dobu hájení moc dlouho mít nebude. Rozjíždí se ekonomická krize a lidé plus inzerenti budou na zábavě šetřit, akcionáři však budou chtít dál vydělávat. Pro Igera to ovšem není poprvé, co převzal nejvyšší křeslo v krizové době. Na počátku tisíciletí střídal dlouholetého šéfa Michaela Eisnera, který po letech růstu přivedl studio Disney do války s diváky i akcionáři. Byl to Bob Iger kdo vrátil Myšákovi lesk a nastartoval nevídaně plodné období. Podaří se mu to i tentokrát?

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Zápletka pátého Indyho odhalena. Náckové zaútočí v nečekaném období
Zápletka pátého Indyho odhalena. Náckové zaútočí v nečekaném období
20.11.2022 17:00:00 | Filmové novinky

Magazín Empire ve svém nejnovějším čísle přinesl nové informace o chystaném závěrečném filmu Harrisona Forda v roli Indiana Jonese. Potvrdily se dlouhodobé spekulace, že Indyho čeká angažmá v dobývání Měsíce.

Noví Strážci galaxie přináší vánoční atmosféru. Kritici jsou naprosto nadšení
Noví Strážci galaxie přináší vánoční atmosféru. Kritici jsou naprosto nadšení
20.11.2022 16:00:00 | Filmové novinky

Už 25. prosince se na Disney Plus přiřítí noví Strážci galaxie, kteří prožijí jedno báječné vánoční dobrodružství. Fanoušky čeká Drax, Mantix, Star-Lord a dokonce i nová fáze dospělejšího Groota. A první recenze jsou nadmíru spokojené.

Nový Vetřelec vznikne a půjde ve stopách Predátora. Už obsadil novou Ripleyovou
Nový Vetřelec vznikne a půjde ve stopách Predátora. Už obsadil novou Ripleyovou
20.11.2022 15:00:00 | Filmové novinky

Chystaný restart Vetřelce, kterého se ujme režisér Fede Álvarez, se konečně probouzí k životu. Nové zprávy odhalují představitelku hlavní role a stav natáčení.

Poslední velký český seriál letoška přichází. Trailer sází na napětí a patos
Poslední velký český seriál letoška přichází. Trailer sází na napětí a patos
18.11.2022 16:55:00 | Filmové novinky

Voyo v novém traileru představuje svůj poslední hit letošní sezóny. Napínavé dobové krimi Král Šumavy: Fantom temného kraje mají na svědomí hvězdní tvůrci a může se pyšnit i skvělým obsazením.