FB pixel TP pixel
Kdy Disney Plus dožene Netflix? 2. narozeniny kazí malý růst předplatitelů © Marvel Studios

Kdy Disney Plus dožene Netflix? 2. narozeniny kazí malý růst předplatitelů

Společnost Disney včera oznámila výsledky za poslední kvartál a není to vůbec radostné čtení. Počet předplatitelů Disney+ rostl výrazně méně, než se čekal,o a také čísla celé skupiny nedělají akcionářům radost.

Streaming novinky

Nejvíce sledovanou částí výsledků byly samozřejmě výsledky streamovací služby Disney+. Plány a sliby se točily někde okolo čísla 125 miliónů, ale nakonec se rostlo jen na 118,1 miliónů předplatitelů, tedy jen o 2,1 miliónů více než minulé čtvrtletí. To je na společnost, která chce dohnat a předehnat Netflix (aktuálně 213,5 miliónů) do konce roku 2024, proklatě málo a začínají se tak naplňovat pesimistické předpoklady některých analytiků. Disney+ měl sice ohromující start a na konci minulého roku měl 95 miliónů předplatitelů, ale teď se tempo výrazně zpomalilo, a to i přes pokračující expanzi.

Varovným číslem je především pokles předplatitelů služby Hotstar, která se započítává do Disney+ a funguje v jihovýchodní Asii. Má mít zhruba 37 % všech Disney+ členů a za poslední čtvrtletí zde dokonce základna klesla o 2 miliony účtů. Což - pokud si započítáte právě poslední expanzi Hotstaru směrem do Indonésie, Malajsie či Thajska během léta a plánované zítřejší rozšíření v Jižní Koreji a Tchajwanu - ukazuje, že tahle sázka na region úplně nevychází. Mimochodem, právě na úkor jihovýchodní Asie byla posunuta expanze do střední a východní Evropy až na červen 2022. Ukazuje se, že kromě nižšího výnosu za předplatné bude Disney+ v této části světa také bojovat s výrazně větší náladovosti zákazníků.

Kdy Disney Plus dožene Netflix? 2. narozeniny kazí malý růst předplatitelů © Disney+ / Lucasfilm

Disney+ se poslední čtvrtletí nemohla ani spolehnout na zásobu výrazných originálů. Nejvýraznější byl červencový start animovaného Marvel seriálu What If, ale ten - podobně jako Star Wars: The Bad Batch - nemá sílu táhnout zájem tak jako to měl třeba Mandalorian nebo Loki. Disney+ teď bude spoléhat na premiéry Hawkeye (24. listopadu) a The Book of Boba Fett (29. prosince). Zítra, v den druhých narozenin Disney+, se předplatitelé také dočkají online premiéry Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. Šéf společnosti Bob Chapek se snažil během prezentace výsledků uklidňovat dalšími investicemi do původního obsahu v následujících měsících, ale podle cen akcií a nálady článků mu investoři ani analytici zatím úplně neuvěřili.

Problémem je i celková kondice firmy, která stále ještě bojuje s pandemií a nižším zájmem o své zábavní parky. Výsledky za třetí kvartál letošního roku jsou pro parkovou část lepší, než byly loni. A to dvojnásobně (5,4 miliardy vs 2,7 miliardy). Za poslední tři čtvrtletí 2021 je to ale pořád o pár procent níže než loni, kdy od dubna do září parky měly víceméně zavřeno a za výsledky tak mohlo silné první čtvrtletí 2020 před pandemií.

Protože ani výsledky televizní sekce nejsou tak ohromující (chybí zde především peníze z prodeje práv jinam), snažil se Bob Chapek investory uklidňovat především sloučením čísel za všechny streamingové platformy dohromady. O Disney+ už řeč byla, malý nárůst si také připsali sesterské Hulu (z 39 na 39,7 miliónů) a ESPN (z 15 na 17,1 miliónů). A čísla Star+, což je oddělená služba Disney+ spuštěná v srpnu v Jižní Americe, Disney nereportuje samostatně vůbec a ve výsledcích ji velmi okrajově zmiňuje. Celkově mají všechny streamovací služby zhruba 175 miliónů předplatitelů.

Kdy Disney Plus dožene Netflix? 2. narozeniny kazí malý růst předplatitelů © Marvel Studios

Společnost Disney teď nečekají vůbec lehké měsíce, navíc nastupující další vlna pandemie mu komplikuje ve vybraných regionech světa jeho aktuální kino strategii. Sám Chapek se nechal slyšet, že budou na další vývoj reagovat. Návrat hybridních kino/online premiér (viz Black Widow) se tak nedá úplně vyloučit. Už zítra se dozvíme víc, protože se koná tzv “Disney Day”, slavnostní paráda při druhém výročí spuštění Disney+. Náloží novinek a trailerů tak bude chtít Disney uklidnit všechny okolo. Podaří se to?

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  1 187 zobrazení   50 se líbí
České televize zahajují boj proti Netflixu. Spojí se někdy do jedné služby?
České televize zahajují boj proti Netflixu. Spojí se někdy do jedné služby?
05.11.2021 13:00:00 | Streaming novinky

Většinou v novinkách píšeme pouze o tom, co chystají zahraniční streamingové platformy. Dnes se ale podíváme na to, co naopak v boji proti nim chystají české lokální televize, které v posledních dnech a týdnech oznámily velké plány.

Netflix spouští hry v Česku! Od 3. listopadu budou součástí nabídky
Netflix spouští hry v Česku! Od 3. listopadu budou součástí nabídky
02.11.2021 18:00:00 | Streaming novinky

Netflix od 3. listopadu přidává do své nabídky pětici her. Startuje tak dlouho plánovanou expanzi obsahu o videohry, k jejichž hraní stačí pouze předplatné streamovací služby.

Netflix má nově 213 milionů předplatitelů a znovu mění metriku sledovanosti
Netflix má nově 213 milionů předplatitelů a znovu mění metriku sledovanosti
20.10.2021 12:30:00 | Streaming novinky

Výsledky za třetí čtvrtletí Netflixu jsou tu a všichni akcionáři, fanoušci a vlastně celý trh mohou mít radost. Po opatrném prvním pololetí je zpátky silný růst a to nejen díky trháku Hra na oliheň. Ale popořádku.

Hra na oliheň zajistí Netflixu rekordní zisky. Insider odhalil závratnou částku
Hra na oliheň zajistí Netflixu rekordní zisky. Insider odhalil závratnou částku
19.10.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Jihokorejské drama Hra na oliheň, které poslední týdny válcuje internet, se Netflixu podle uniklých informací, bohatě vyplatí. Seriál patřící pod zmiňovanou platformu se stal minulý týden jejím vůbec nejsledovanějším a vypadá to, že se svým úspěchem zdaleka nekončí.