FB pixel TP pixel
Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky © Warner

Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky

S velkým očekáváním byly vyhlíženy kvartální výsledky nového konglomerátu Warner Bros Discovery, kam patří i HBO Max. Jednak jsme byli zvědaví na čísla předplatitelů, a pak, zda se potvrdí dohady o zrušení HBO Max a začlenění pod Discovery. Také nás zajímalo, jaké další úspory společnost chystá. Dostali jsme odpovědi jen částečné.

5. 8. 2022 8:00 | Streaming novinky

Čísla HBO Max rostou. Nebo ne?

Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky © WBD

Tento kvartál se poprvé reportují společná čísla za nově vzniklou firmu Warner Bros Discovery, takže se nám budou čísla poněkud mixovat. Nově totiž firma reportuje čísla za HBO Max a Discovery+ dohromady. Zatím to byly dvě samostatné služby, nyní se ovšem firma rozhodla jejich čísla reportovat jinak. Takže zatímco na konci prvního čtvrtletí mělo HBO Max zhruba 76,8 miliónu předplatitelů a Discovery potom 24 miliónů předplatitelů, nyní bylo oznámeno, že HBO Max a Discovery+ mají dohromady 92,1 miliónů předplatitelů. Podle výroční zprávy je to nárůst z 90,4 miliónů. Nicméně když si sečtete jejich minulá čísla, vidíte, že něco nesedí. Warner Bros Discovery totiž samo odepsalo cca 10 miliónů předplatitelů, kteří buď měli starší předplatné Discovery+ a nebo nebyli považováni za aktivní. Zajímavý je také rozpad na regiony. Víme číslo za USA, kde mají obě dvě služby po spojení 53 miliónů miliónů předplatitelů, o cca 300 tisíc méně než minulý kvartál. Naopak ve světě se stoupalo, z 37,1 na 39,1 miliónů předplatitelů. Tam se určitě musela hezky projevit i expanze do střední a východní Evropy, která propukla se změnou na HBO Max v březnu a brzké nasazení kinofilmů jako The Batman nebo Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Ještě dodáme, že překryv předplatitelů HBO Max a Discovery+ je podle společnosti cca 4 milióny.

Finance pod drobnohledem

Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky © WBD

Akcionáři obecně nejsou poslední měsíce k uklidnění, pokud nevidí kromě čísel předplatitelů také opravdové výnosy. A ty v případě Warner Bros Discovery nejsou vůbec radostné. Místo očekávaných cca 12 miliard dolarů za kvartál nebyly výnosy ani 10 miliard, hrozivá je aktuální ztráta ve výši 3,4 miliardy dolarů. Nový šéf David Zaslav provádí masivní úspory, protože firma po vydělení od jediného vlastníka AT&T do společného podniku s Discovery nemá vůbec dobrou finanční kondici. Už hned po usednutí do křesla Zaslav popravil čerstvou streamingovou službu CNN+, omezil výrobu televizních pořadů pro TNT a naopak přidal méně riskantní peníze na reality show či sport (tedy čím se živí právě Discovery, resp. jejich značka Eurosport). V posledních týdnech se úspory začaly projevovat mnohem drsněji. Z HBO Max začaly potichu mizet po desítkách filmy i seriály patřící přímo Warnerům nebo HBO a hovořilo se o jejich možném nabídnutí konkurenci. Plány na další expanzi HBO Max (západní Evropa) byly pozastaveny. A pořádnou bombu odpálili Warneři tím, že odmítli vypustit do světa novou Batgirl, ačkoliv do ní nacpali 90 miliónů dolarů a byla už těsně před dokončením.

Jen některé otázky mají odpovědi

Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky © WBD

Nejvíce se ale čekalo, jak okomentuje David Zaslav následující strategii. Internet se poslední dny množil dohady, že HBO Max jako samostatná značka končí a půjde pod Discovery, diskuzní fóra byly navíc plné obav lidí přímo od Warnerů, že jejich produkční oddělení budou rušena. Úplně všechny otázky Zaslav nezodpověděl. Co prozradil? Že filmy od Warnerů budou dále chodit do kin a nikoliv na streaming (potvrzení změny covid strategie v roce 2020, kdy šly filmy jako Godzilla vs Kong do kin i na HBO Max v jeden den). Že se bude obecně točit méně filmů i seriálů, ale kvalitnějších (zrušení Batgirl ostatně toho důkazem). Nyní se potvrdily i konce seriálů jako Super drbna a Holky z vejšky.

Společná služba u nás v roce 2024

Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky © WBD

Společná služba HBO Max a Discovery bude, ale ještě není vybraný název. Co je jasné, že má fungovat na technickém zázemí Discovery (jenom dobře) a bude do světa vypouštěná postupně. Začne se příští léto v USA, na podzim 2023 je na řadě Latinská Amerika, náš region dostane společnou službu v první půlce roku 2024 a zbytek světa (jihovýchodní Asie či nové země) nejdříve v polovině roku 2024. Plán je, aby tato služba měla v roce 2025 zhruba 130 miliónů předplatitelů po celém světě. Uživatele bude lákat na tři verze používání. Za předplatné bez reklam, za levnější předplatné s málo reklamami a zdarma s hodně reklamami (a zřejmě slabším obsahem). Řeší se, že by také nabízela jednorázové koupě pro exkluzivní filmy či sportovní události.

Jak se daří ostatním?

To vše ve světle drsnější konkurence. Netflix předminulý týden sice reportoval o milión méně předplatitelů než předchozí kvartál (celkem 220,6 miliónu), ale aktuálně by už měl stoupat. Nedaří se moc Peacocku, jehož růst se prakticky zastavil na 13 miliónech předplatitelů. Naopak dnes překvapil Paramount a jeho streamovací služby v čele s Paramount+, které mají dohromady už 64 miliónů předplatitelů, o 5 miliónů více než na konci března. Nenápadně se dnes také pochlubila streamingová služba Starz patřící pod menší studio Lionsgate, která narostla mezikvartálně o 1,8 miliónů na 26,3 miliónů předplatitelů. Poslední ze zbývajících velkých hráčů, konglomerát Disney, bude mít výsledky příští týden.

 15 zobrazení  
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky!
Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky!
04.08.2022 19:30:00 | Streaming novinky

Přesně před 7 lety byla spuštěna první verze Filmtora jako rozcestník v online nabídce půjčoven. A před 5 lety jsme začali stabilně počítat kolik přivádíme jednotlivým online půjčovnám. Data za tuto dobu nyní poprvé veřejně nabízíme a můžete tak vidět, zda mezi vámi je oblíbenější Netflix nebo HBO a jak se jejich poměr změnil.

Paramount+ dál slibně roste, že by i Netflix záviděl
Paramount+ dál slibně roste, že by i Netflix záviděl
04.08.2022 14:00:00 | Streaming novinky

Dnes mají své kvartální výsledky vypustit hned dva velcí hráči, než večer dorazí velmi očekávané zprávy od Warnerů a HBO, máme tu čerstvá čísla za druhý kvartál za Paramount. Mediálnímu koncernu se v tržbách moc nedařilo a kromě kin prakticky všude klesl. Daří se mu ovšem zvyšovat počet předplatitelů Paramount+.

Nejen Netflix má problémy, přestává se dařit Peacocku
Nejen Netflix má problémy, přestává se dařit Peacocku
30.07.2022 10:00:00 | Streaming novinky

Zatímco minulý kvartál byl Netflix ve svém problému úbytku předplatitelů osamocený, nyní se začíná krize projevovat i na dalších hráčích v byznysu. Růst předplatitelů se zastavil například u služby Peacock, problémy se čekají i jinde. Je to začátek nového trendu?

Režiséři Avengers odhalili, jak funguje Netflix. Rýpli si do jeho konkurence
Režiséři Avengers odhalili, jak funguje Netflix. Rýpli si do jeho konkurence
27.07.2022 9:00:00 | Streaming novinky

Režiséři nejúspěšnější marvelovky promluvili o jejich spolupráci s Netflixem. Streamovacího giganta chválí víc než hollywoodská studia.