FB pixel TP pixel
Z HBO v březnu zmizelo už 120 filmů. Nenajdete Hobity, Batmany i další hity © Warner Bros.

Z HBO v březnu zmizelo už 120 filmů. Nenajdete Hobity, Batmany i další hity

Jedním z neduhů streamovacích služeb je skutečnost, že jejich katalog není navěky pevně daný. Filmy přibývají, ale také mizí. A někdy je jejich odliv skutečně mohutný a zamrzí. Jako v případě letošního března, kdy z HBO mizí skutečně hodně velké pecky.

19. 3. 2023 14:40 | Tipy na film

Zdá se, že březen nebude pro HBO Max dobrým měsícem. Z jeho nabídky totiž v posledních dnech rapidně ubývají filmy, které řadě diváků budou bezpochyby chybět. Říkáte si, že na mizení titulů z nabídky není nic divného? Jistě, už jsme si zvykli, že se katalogy streamerů pravidelně obměňují, v případě HBO ale může řadu diváků překvapit skutečnost, že nemizí jen licencované filmy jiných distributorů, ale i původní pořady spadající pod domovské studio Warner Bros. I v Česku se tak zjevně praktikuje stejný přístup jako v USA, kde mnoho velkých filmů věhlasného studia není na HBO dostupných, protože jsou jejich práva dále rozprodávána například přímé konkurenci.

Exkluzivita má své limity

Což je ostatně strategie, kterou do budoucna zvažuje i staronový šéf Disneyho Bob Iger, který v posledních rozhovorech připustil, že stoprocentní exkluzivita katalogu na jedné službě je dost možná utopií, která není v éře ekonomické krize zkrátka dostatečně rentabilní. Jinými slovy, je výhodnější svůj katalog licencovat dál, protože tak utržíte více peněz než z nových předplatných. Sami si sáhněte do svědomí, kolik klasik jste si například na HBO nebo Disney Plus za poslední roku pustili? A kolik jste si naopak přehráli novinek? Pravda je taková, že bohatý katalog vypadá hezky na prezentacích a při startu služby dokáže ohromit. Vždyť kdo by nechtěl mít všechny Batmany na jednom místě. Jenže pak přijde realita a většina z nás diváků prostě touží po novém obsahu, nikoli po dohánění filmových restů, které jsou sice mnohdy kvalitnější, ale zkrátka u nich nemáme onen pocit filmové svěžesti, který nás nutí neustále službu předplácet.

Osobně mě tedy odliv více než 120 titulů HBO v průběhu měsíce března kdovíjak nešokuje. Ostatně i šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav dlouhodobě varoval, že HBO bude vyhodnocovat potenciál svých titulů a zváží další kroky, které povedou k novým příjmům. Nesmíme totiž zapomínat, že se Warner Bros. Discovery topí v dluzích, které v uplynulých měsících vedly k propouštění, zastavení výroby nových evropských pořadů, odprodeji neúspěšných HBO originálů a logicky tedy i prodeji studiového katalogu. Ale teď už k tomu, co na HBO aktuálně nenajdete. Níže najdete přehled toho nejzajímavějšího:

Batmani, Hobiti i Smrtonosné zbraně

Začněme komiksárnami. Mezi těmi aktuálně chybí Burtonův Batman, Batman se vrací, Schumacherův Batman navždy i Batman a Robin. Nenajdete ani klasiky Superman, Superman 2 či Superman 3, a radost nebudou mít ani milovníci DC animáků. Zmizely totiž filmy jako Batman: Návrat maskovaných křižáků, Batman vs. Hush, Batman: Návrat Temného rytíře, část 1., Batman: Návrat Temného rytíře, část 2., Batman vs. Joker, Batman a Harley Quinn, Batman: Útok na Arkham nebo Batman pokračuje: Návrat Jokera. Dále nenajdete Sebevražedný oddíl: Rozpoutané peklo nebo Wonder Woman: Bloodlines.

Pak jsou tu akční klasiky, kde chybí: kompletní Smrtonosná zbraň, s výjimkou Šílené cesty i kompletní Šílený Max. Dále zmizely filmy ze série Křižovatka smrti, Gran Torino, Dokonalá bouře, Constantine, ale také série Hobit.

Z HBO v březnu zmizelo už 120 filmů. Nenajdete Hobity, Batmany i další hity © Warner Bros.

Odliv zasáhl i totální klasiky, takže na HBO již nejsou filmy Doktor Živago, Jih proti Severu, Austin Powers, Gremlins, Nesvatbovi, Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Space Jam, Olověná vesta, 2001: Vesmírná odysea, Spalující touha, Mechanický pomeranč, Nesmiřitelní, Na sever severozápadní linkou, Mafiáni, Duch, Hon na myš, Osobní strážce nebo Láska přes internet. A bohužel nepotěším ani fanoušky hororů. Na HBO totiž již nenajdete následující snímky: Vymítač ďábla, V zajetí démonů, Sestra nebo Annabelle a Annabelle 2: Zrození zla.

Pokud byste chtěli vidět, kterým dalším titulům končí v dohledné době licence pro uvedení, můžete se podívat na náš aktualizovaný přehled končících licencí. Berte ale prosím v potaz, že u seriálů není na rozdíl u filmů situace s právy na uvedení tak jednoduchá. Takže ačkoli je v přehledu i konec licence pro Hru o trůny, Mrs. America nebo Co děláme v temnotách, tyto seriály s největší pravděpodobností mizet nebudou a jejich licence se po skončení automaticky obnoví. Alespoň to tak doposud u většiny HBO seriálů bylo.

Zdroj: Autorský text

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
10 filmů a seriálů, které musí vidět každý fanoušek Mandaloriana
10 filmů a seriálů, které musí vidět každý fanoušek Mandaloriana
19.03.2023 13:40:00 | Tipy na film

Vesmírný kovboj Mandalorian se stal během svého putování předalekou galaxií Hvězdných válek kultem, který má samozřejmě řadu inspiračních zdrojů a velmi příbuzných filmů a seriálů. Pokud vám tedy výpravy Dina Djarina a Grogua nestačí, máme pro vás další tipy. Vsadíme se, že jste o některých nikdy neslyšeli.

10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
17.03.2023 17:00:00 | Tipy na film

Optimisticky vyhlížející víkendové počasí sice láká na hezký výlet do přírody, pokud se ale rozhodnete zůstat v pohodlí domova, uspokojit by vás měla nejen nová řada oblíbené fantasy, ale i nová ambiciózní sci-fi, kriminálka o zrůdném sériovém vrahovi a nejpozitivnější seriál současnosti.

Všechno, všude, najednou a další oscaroví vítězové jsou online. Kde si je přehrát?
Všechno, všude, najednou a další oscaroví vítězové jsou online. Kde si je přehrát?
13.03.2023 11:00:00 | Tipy na film

Oscarové klání udělalo definitivní tečku za rokem 2022. Někdo si ceny zasloužil, někdo možná zase tolik ne, pokud jste ale některé z oscarových vítězů neviděli, nyní máte ideální šanci je (skoro) všechny dohnat. Většina snímků už je totiž dostupná online a mnohdy i na více místech.

10 největších březnových novinek, které musíte vidět na Netflixu
10 největších březnových novinek, které musíte vidět na Netflixu
12.03.2023 13:00:00 | Tipy na film

Po chudší nabídce z počátku tohoto roku si Neflix pro své předplatitele přichystal na březen opět bohatý výběr titulů. Mimo jiné nás čeká pokračování úspěšného fantasy, ceněná akční řežba či návrat charismatického detektiva.