FB pixel TP pixel
Nejšílenější horor roku diváci nevydýchali. Nekompromisní je i v cenzurované verzi © Elevation Pictures

Nejšílenější horor roku diváci nevydýchali. Nekompromisní je i v cenzurované verzi

Zatímco na festivalu Sundance byl nový snímek syna Davida Cronenberga Infinity Pool uveden v necenzurované podobě s ratingem NC-17, do amerických kin následně zamířil v upravené verzi, která je přístupná i nezletilému publiku. Jenže ani to nový nekompromisní horor vůbec nevydýchalo a mluví o silně znechucujícím zážitku.

29. 1. 2023 13:00 | Filmové novinky

Brandon Cronenberg se očividně potatil, protože jeho tvorba vyvolává stejné kontroverze jako svého času díla jeho otce Davida. A to je moc dobrá zpráva. Stále totiž existují filmaři, kteří se nebojí rozčísnout vody mainstreamu svébytnou vizí, která podněcuje imaginaci a nebojí se jít takříkajíc na dřeň. A snímek Infinity Pool se očividně nebojí vůbec, protože i když na festivalu Sundance viděli diváci a kritici verzi s ratingem NC-17, která pohoršila i slavnou MPAA, diváci v běžných kinech mají problém vydýchat i verzi střiženou mírněji k ratingu R, který je vhodný pro osoby do 15 let s doprovodem dospělé osoby. Zatímco kritici film chválí a film má aktuálně na Rotten Tomatoes 89 procent pozitivních reakcí s tím, že se jedná o „divokou vodu i pro zkušené plavce“, reakce diváků tak uchvácené nejsou. Vlastně jsou s kritiky v čirém rozporu.

Na Rotten Tomatoes, který agreguje hodnocení kritiků a umožňuje i uživatelské recenze, svítí u hodnocení veřejnosti pouze 52 procent spokojených hodnocení. Na serveru CinemaScore pak Infinity Pool obdržel slaboučké hodnocení C-. Obvykle přitom filmy dostávají hodnocení A až B-, i když se nejedná o žádný velký kinematografický zázrak. Slovní hodnocení pak obsahují často slova jako „zneklidňující, příšerný a beze smyslu“. Publikum zkrátka Cronenbergovu satirickou novinku, v níž zazobaný Alexander Skarsgard neúmyslně přejede člověka v zemi, kde za jakýkoli čin hrozí smrt, čímž otevře svět plný hardcore násilí, nemůžou vydýchat. Přitom film podle reakcí obsahuje naprosto strhující herecké výkony a především Mia Goth po filmech X a Pearl exceluje jako smyslů zcela zbavená psychopatka, která jde za hranu myslitelného.

Některé filmové servery si již pokládají otázku, jestli není ostrá kritika zbohatlíků pro běžné Američany odkojené americkým snem zkrátka až příliš za hranou. A ruku na srdce, Infinity Pool nebude film, který si užije publikum na celém světě úplně stejně. I proto je škoda, že tuzemská premiéra zatím stanovena nebyla a není ani známo, že by měl některý z distributorů zájem film v tuzemských kinech uvést. Možná se tak dočkáme až nějaké festivalové premiéry. Jedna věc je ale jistá, Brandona Cronenberga budeme – stejně jako jeho tátu – hodně bedlivě sledovat. Už jeho předchozí film Possessor totiž rozhodně stál za pozornost.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nová sci-fi řežba s dinosaury se blíží. Trailer slibuje prehistorického Predátora
Nová sci-fi řežba s dinosaury se blíží. Trailer slibuje prehistorického Predátora
27.01.2023 17:34:00 | Filmové novinky

Prvotřídní hororoví tvůrci spojili síly, rozhodli se vykročit z komfortní zóny a nabídnout divákům velkolepé akční sci-fi 65, které se objeví v kinech už 16. března.

Seriálové zářezy u HBO nekončí. Rozlučte se s dvěma komiksovými hity
Seriálové zářezy u HBO nekončí. Rozlučte se s dvěma komiksovými hity
27.01.2023 16:05:00 | Filmové novinky

Minulý týden jsme informovali o konci teenagerského vztahového seriálu Super drbna od HBO. Stejná stanice nyní ohlásila, že ukončuje své dvě komiksové pecky Titans a Doom Patrol, které si u kritiků i diváků drží vysoké hodnocení.

Druhý díl The Last of Us měl začít děsivou smrtí. Tvůrci odhalili krutou minulost Tess
Druhý díl The Last of Us měl začít děsivou smrtí. Tvůrci odhalili krutou minulost Tess
26.01.2023 16:20:00 | Filmové novinky

Tvůrci hitového seriálu The Last of Us v podcastu věnovanému tomuto zombie thrilleru prozradili, že měli pro postavu Tess přichystanou drsnou podzápletku, která měla její příběh učinit vrstevnatější a dojemnější.

Netflix chystá návrat původních Strážců vesmíru. První záběry jsou plné nostalgie
Netflix chystá návrat původních Strážců vesmíru. První záběry jsou plné nostalgie
25.01.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Netflix a společnost Saban, která vlastní práva na sérii Power Rangers, chystají neuvěřitelný dárek pro fanoušky původních Strážců vesmíru. Milované postavy se ku příležitosti 30. výročí vrátí ve speciální epizodě, v níž budou opět bojovat se zlem. A z první ukázky je jasné, že nostalgie bude maximální. Morfujeme!