FB pixel TP pixel
Mandalorianovi výrazně klesla sledovanost. Nejde ale o tragédii jako Andor © Lucasfilm

Mandalorianovi výrazně klesla sledovanost. Nejde ale o tragédii jako Andor

Disney v poslední době nezažívá nejšťastnější období, což nyní potvrdila i poměrně šokující zpráva o obřím poklesu sledovanosti, který postihl úvodní díl třetí řady Mandaloriana.

17. 3. 2023 15:00 | Streaming novinky

Hlavouni u Disneyho musí být v posledních týdnech opravdu rozladění. Nevalné finanční výsledky společnosti, pokles předplatitelů Disney+ či masivní propad návštěvnosti nové marvelovky Ant-Man a Wasp: Quantumania nyní doplnil nečekaný divácký pokles zájmu o vlajkovou loď Disney+ Mandaloriana. Od středečního 1. března se začala vysílat jeho třetí řada a první čísla sledovanosti, která přinesla společnost Samba TV, ukazují výrazný pokles oproti předchozí druhé řadě. Debut třetí série Mandaloriana sledovalo v USA dle dat Samby necelých 1,5 milionu domácností, zatímco debut druhé řady sci-fi seriálu s Dinem Djarinem a Groguem v hlavní roli sledovalo 2,08 milionů domácností. Návrat Ewana McGregora v roli Obi-Wana Kenobiho si pak pustilo dokonce 2,14 milionů uživatelů. Drobnou útěchou pro Mandaloriana může být, že premiérový díl zaznamenal o 50 % vyšší sledovanost než poslední seriál ze světa Star Wars Andor.

V tuto chvíli není snadné odpovědět, proč oblíbenou sérii potkal pokles zájmu, vždyť trailer na třetí řadu dosáhl na rekordní počet zhlédnutí. Jedním z nabízených vysvětlení může být únava z franšíz. Nejčastěji se v poslední době pod palbu kritiky dostává MCU, které dle některých diváků vydává příliš mnoho seriálů a filmů v relativně krátkém časovém úseku, ale tato výtka se týká i Star Wars univerza. V nedávných letech Lucasfilm vydal řadu animovaných seriálů spolu s těmi hranými jako Boba Fett: Zákon podsvětí, Obi-Wan Kenobi či Andor a v následujících měsících nás čeká Ahsoka či Skeleton Crew.

Dalším výrazným faktorem ale bude i změna data uvedení debutu. Obě předchozí sezóny Mandaloriana dorazily ke konci roku a debutovaly v pátek a ne ve středu jako třetí řada. To znamená, že čtyřdenní měření Samby zahrnovalo víkend, kdy se na televizi pravděpodobně dívalo mnohem více lidí. Navíc premiéra druhé řady odstartovala v říjnu 2020 během nejrůznějších covidových karantén, a streamovací služby zaznamenaly během tohoto období svůj dosavadní vrchol. Nejnovější čísla sledovanosti je tak dobré brát v kontextu a zajímavější bude dlouhodobější měření, které potvrdí či vyvrátí, zda je Mandalorian stejně populární jako dříve.

Zdroj: MovieWeb

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Nový katastrofický sci-fi seriál je tady! Recenze chválí velkou vědeckou přesnost
Nový katastrofický sci-fi seriál je tady! Recenze chválí velkou vědeckou přesnost
16.03.2023 16:30:00 | Streaming novinky

Druhou polovinu března letos na Apple TV+ ozvláštní sci-fi seriál Předzvěsti, který svým tvůrcem a zejména obsazením dává na první pohled najevo, že míří hodně vysoko. První diváci už měli možnost osmidílnou sérii z nedaleké budoucnosti vidět.

Šéf Disneyho zkritizoval Marvel. Chystá změny a inspiruje se HBO
Šéf Disneyho zkritizoval Marvel. Chystá změny a inspiruje se HBO
15.03.2023 15:45:00 | Streaming novinky

Disneyho CEO Bob Iger se rozpovídal o budoucích krocích společnosti. Řeč přišla no nové Star Wars filmy i přehršel marvelovek. Iger nevynechal ani streamovací službu Hulu či svůj odchod do penze.

Sledovanost The Last of Us rozdrtila i Rod draka. Úspěšnější je jen jediný seriál
Sledovanost The Last of Us rozdrtila i Rod draka. Úspěšnější je jen jediný seriál
15.03.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Seriál The Last of Us již od svého začátku předváděl působivá čísla sledovanosti, která navíc neustále rostla a vygradovala posledním dílem první řady. Počtem unikátních diváků navíc herní adaptace porazila i loňský fantasy hit Rod draka.

Avatar 2 bude konečně online. Na Disney Plus ho ale (zatím) nenajdete
Avatar 2 bude konečně online. Na Disney Plus ho ale (zatím) nenajdete
13.03.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Sci-fi blockbuster Avatar: The Way of Water řádí v kinech již 13. týden, kde si zatím stihl vydělat úžasných 2,29 miliard dolarů. Disney nyní konečně uvedl datum, kdy Cameronův biják dorazí na stream. Předplatitelé Disney+ z toho nebudou mít radost.