FB pixel TP pixel
Netflix odhalil nejsledovanější seriály roku. První místo se dá zpochybnit © Netflix

Netflix odhalil nejsledovanější seriály roku. První místo se dá zpochybnit

Netflix se pochlubil svou letošní topkou nejúspěšnějších seriálů a rozhodně se nemá za co stydět. Zatímco v celkových číslech to s filmy bylo slabší, seriálová tvorba konstantně bořila rekordy a nabídla divákům mnohem zajímavější příběhy než kratší celovečerní formáty.

30. 12. 2022 11:10 | Streaming novinky

Metriky Netflixu ale mohou být trochu ošemetné, streamovací gigant totiž nezveřejňuje počty diváků, ale počty zhlédnutých hodin během prvních 28 dní, což může minisérie oproti deseti či dvanáctidílným seriálům s hodinovou stopáží znevýhodňovat. Po loňském veleúspěchu Hry na oliheň letošku opět kraloval anglicky mluvený obsah, ze „zahraniční tvorby“ stojí za zmínku snad jen postapokalyptický zombie nářez All of Us are Dead s více než 560 miliony zhlédnutých hodin.

Letošní jedničkou je nepřekvapivě čtvrtá řada tajuplného osmdesátkového retra Stranger Things, její prvenství ale není suverénní. Děsivé události v městečku Hawkins v roce 1985 totiž premiérovaly na dvě části, i kampaň tak byla v časovém horizontu mnohem delší. Stranger Things se tak ve výsledku pyšní 1,3 miliardy nakoukaných hodin. Na záda ale partičce z Upside down dýchá z druhého místa s 1,2 miliardy nakoukaných hodin gothička Wednesday. Nadpřirozená krimi teen komedie má ale poloviční stopáž, což ji v běžných metrikách pasuje na letošní seriálovou jedničku. Jak Wednesday, tak čtvrté Stranger Things nejenže byly na prvních místech letos, prémium si drží i v historické sledovanosti.

Netflix odhalil nejsledovanější seriály roku. První místo se dá zpochybnit © Netflix

Třetí letos a třetí i v netflixovské historii je true crime Ryana Murphyho o masovém vrahovi Jeffreym Dahmerovi Monstrum, který se pyšní 856 miliony nakoukaných hodin. I letošní čtyřka přepisovala historii a stejné místo obhájila v celkovém žebříčku. Druhou a značně cudnější řadu smyslné dobové romance Bridgertonovi sledovali diváci 656 milionů hodin. Posledním seriálem, který se dokázal probojovat do historického žebříčku, je na celkovém devátém místě, letos jinak pátá, Neskutečná Anna s 511 miliony zhlédnutých hodin.

V druhé polovině žebříčku pak najdeme poslední, kritiky ne úplně pozitivně přijatou, sezónu Ozarku, novinky Vidím vás a Sandman (což je vzhledem ke gigantickému rozpočtu seriálu trochu mrzuté) a třetí sérii Umbrella Academy. Na desátém místě pak nalezneme překvapení v podobě čtvrté sezóny u nás nepříliš známé vztahovky Virgin River. Překvapí absence páté řady Koruny či evropské sci-fi 1899, nejvíce nás ale mrzí, že se do žebříčku neprobojovala nadupaná pátá série Cobra Kai.

Letošek se, co se seriálové tvorby týče, Netflixu vydařil na jedničku. Příští rok nás čeká nová řada Bridgertonových, třetí série Zaklínače a snad by měla dorazit i nová sezóna Sexuální výchovy, s napětím tedy vyhlížíme, co bude trendovat v roce příštím.

Zdroj: Netflix Global TOP 10

Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
Nové předplatné Netflixu je obřím zklamáním. Vše má změnit trestání příživníků
Nové předplatné Netflixu je obřím zklamáním. Vše má změnit trestání příživníků
27.12.2022 13:40:00 | Streaming novinky

Netflix si od zavedení nového předplatného s reklamními bloky sliboval nový zdroj příjmů, podle čerstvých zpráv se ale ukazuje, že přechod diváků na nižší tarif nebude tak jednoduchý. Netflix navíc selhává v uspokojování inzerentů.

Netflix má další rekordní hit. Epické sci-fi překonalo veškerou konkurenci
Netflix má další rekordní hit. Epické sci-fi překonalo veškerou konkurenci
20.12.2022 15:00:00 | Streaming novinky

I když je mediální pozornost posledních týdnů zaměřena převážně na divácký úspěch teen fantasy Wednesday, ve stejnou dobu drtil netflixovské žebříčky sledovanosti i norský monstr biják Trol od Roara Uthauga.

10 největších událostí ve streamingu v roce 2022
10 největších událostí ve streamingu v roce 2022
18.12.2022 14:00:00 | Streaming novinky

Rok 2022 se pomalu chýlí ke konci, tak si pojďme shrnout co nejdůležitějšího se letos stalo ve světě filmů, seriálů a streamingu. Vybíráme nejdůležitější zprávy a témata, která se týkala Netflixu, HBO Max, Disney+, ať už celosvětově nebo v našem malém rybníčku.

HBO čeká velká čistka. Zbaví se Westworldu a dalších populárních seriálů
HBO čeká velká čistka. Zbaví se Westworldu a dalších populárních seriálů
16.12.2022 14:00:00 | Streaming novinky

Krize společnosti Warner Bros. Discovery se nadále prohlubuje. Zatímco komiksová divize DC chystá restart celé franšízy se Supermanem a Batmanem, zásahy se dotýkají i HBO, které přijde o řadu seriálů, které dosud patřily ke stálicím nabídky streamovací služby.