FB pixel TP pixel
Netflix s reklamou zaskočil uživatele. Řada velkých filmů a seriálů najednou chybí © Netflix / BBC

Netflix s reklamou zaskočil uživatele. Řada velkých filmů a seriálů najednou chybí

Netflix ve vybraných zemích spustil svou levnější variantu předplatného, která výměnou za nižší pravidelné platby zahrnuje reklamy. Uživatelé se však musí smířit s absencí řady titulů a také nekonzistentním zjevováním samotných reklamních spotů.

8. 11. 2022 15:20 | Streaming novinky

Netflix minulý týden konečně spustil v USA a vybraných zemích Evropy a zbytku světa svůj dlouho očekávaný plán předplatného, který uživatele vyjde na necelých 7 dolarů. Výměnou za slevu však Netflix spouští před či uprostřed přehrávání reklamní spoty, které mu mají přinést nový zdroj financí. Podle prvních reakcí diváků se však zdá, že se spuštění neobešlo bez problémů. U jednotlivých titulů totiž není zobrazování reklamy jasně dané a různé filmy a seriály nabízí odlišné reklamní sloty. Zároveň pak některé diváky překvapilo, že v nabídce chybí mnohé tituly Netflixu, které jsou obecně brané jako jeho originály.

Odlišnosti v zobrazování reklam detailně popsal magazín Verge, podle kterého se například u seriálů jako Zpátky do školy či Show Jerryho Seinfelda žádné reklamy nezobrazily, stejně jako u filmu Spider-Man. U tří nejmenovaných filmů od Netflixu se zase spoty objevily pouze na začátku přehrávání, zatímco snímek Bláznivá, zatracená láska měl reklamu na začátku i uprostřed. Magazín Deadline si pak blíže posvítil na na tituly, které v nabídce Netflixu s reklamou chybí. Respektive v nabídce je najdete, ale pod zámečkem s označením, že v daném tarifu není z licenčních důvodů přehrávání umožněno.

Netflix s reklamou zaskočil uživatele. Řada velkých filmů a seriálů najednou chybí © Netflix

Netflix už dříve ve svých prohlášeních tuto komplikaci zmiňoval. Řada smluv totiž streamerovi neumožňuje využívat obsah na službě v případě, že jeho přehrávání bude doplněno reklamou. Netflix tudíž neměl jinou možnost a mnohé převzaté, přejaté a licencované tituly nemůže v nejnižším tarifu divákům nabídnout. Pro řadu diváků je ovšem zarážející, že tato skutečnost zahrnuje i zdánlivě netflixovské tituly jako Cobra Kai, Koruna nebo Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu. Jenže ty patří právě mezi zmíněné koprodukční či přejaté tituly. Cobra Kai kupříkladu spadá pod Sony, Peaky Blinders zase pod BBC. V zahraniční nabídce Netflixu dále spořiví diváci nenajdou třeba seriály Perníkový táta, Nová holka či Arrested Development. Z hlediska filmů je pak za zámečkem například bondovský megahit Skyfall.

Potvrzuje se tak, že s reklamním tarifem na Netflixu to nebude úplně jednoduché. Ačkoli se dá ve snaze ušetřit smířit s tím, že budete mít před seriálem či filmem přehrávanou reklamu, asi nikomu není příjemné, když po zaplacení zjistí, že jeho oblíbený seriál najednou není v levnějším tarifu dostupný. Ani nemluvě o tom, že nikdo z běžných uživatelů nechce předem zjišťovat, který seriál je koprodukční či přejatý. Uvidíme, jak se bude situace dál vyvíjet. Netflix ale v případě úspěšnosti nového tarifu hodlá svou nabídku s reklamou rozšířit i ve zbytku světa. A finanční odborníci odhadují, že si tak ve finále přijde na pořádné peníze.

Zdroj: Gamerant

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Proč Netflix zavádí levné předplatné s reklamou? Odhady tržeb jsou ohromující
Proč Netflix zavádí levné předplatné s reklamou? Odhady tržeb jsou ohromující
06.11.2022 12:00:00 | Streaming novinky

Netflix do letošního roku nevkročil nejšťastnější nohou a zaznamenal pokles svých předplatitelů. Ačkoli ztráty nebyly až tak bolestivé, společnost se rozhodla bránit novým typem předplatného s reklamou. Ten nyní zavádí v USA, Pacifiku a vybraných evropských zemích.

Poslední velká konkurence Netflixu přichází! Konečně víme, kdy se spustí v Česku
Poslední velká konkurence Netflixu přichází! Konečně víme, kdy se spustí v Česku
04.11.2022 17:00:00 | Streaming novinky

Streamovací služba SkyShowtime patří mezi poslední velké streamovací služby, které mají šanci zacloumat postavením Netflixu na trhu. Po zahájení aktivit v Evropě v letošním roce expanze pokračuje během podzimu. Češi se pak mohou těšit již v roce 2023.

HBO a další streamovací obři rostou a zatápí Netflixu. Trápí je ale finance
HBO a další streamovací obři rostou a zatápí Netflixu. Trápí je ale finance
04.11.2022 11:20:00 | Streaming novinky

Hned tři velcí streamovací hráči reportovali poslední týden kvartální výsledky. Dařilo se HBO Max, Paramount+ či Peacock dohánět Netflix či Disney+? Podle čísel předplatitelů ano, ale před všemi hráči leží mnohem větší výzva - ziskovost.

Apple razantně zdražuje svou streamovací službu. Tlačí výhodnou nabídku
Apple razantně zdražuje svou streamovací službu. Tlačí výhodnou nabídku
25.10.2022 18:30:00 | Streaming novinky

Je to jen pár dní, co společnost Apple nepotěšila své zákazníky nepříliš podařeným line-upem svých nových tabletů a nyní přidává ránu i zákazníkům ze světa streamingu. Ačkoli se službě Apple TV+ zatím moc nedaří Netflixu a spol. konkurovat, s okamžitou platností dochází k obřímu skoku v její ceně.