FB pixel TP pixel
Pomsta Sithů měla začít mnohem drsněji. Test první bitky světelných mečů vyráží dech © 20th Century Fox

Pomsta Sithů měla začít mnohem drsněji. Test první bitky světelných mečů vyráží dech

Úvodní sekvence v Pomstě Sithů patří mezi to nejlepší, co vesmírná sága Star Wars divákům nabídla. Původní vize ale byla ještě mnohem rozsáhlejší a drsnější. Včetně šermířského duelu Anakina Skywalkera s proradným hrabětem Dooku. Ten měl před svou ikonickou ztrátou hlavy dostat ještě více naloženo. Původní verzi souboje si nyní můžete prohlédnout.

27. 3. 2023 16:00 | Filmové novinky

Bitva o Coruscant, která je i po 18 letech od premiéry úchvatnou podívanou do začátku do konce, měla původně trvat více než hodinu. Jenže původní střih Star Wars: Epizody III s podtitulem Pomsta Sithů mířil až ke čtyřem hodinám, což George Lucase donutilo řadu momentů přehodnotit. Příliš jsme tak o humornou scénu mezi Obi-Wanem, Anakinem a droidy obchodní federace, na řadu nepřišla ani poprava zkušené Jedi Shaak-Ti, a osekání bohužel zasáhlo i zúčtování se sithským lordem v podání Christophera Lee. Hrabě Dooku měl sice od začátku bojovat s Obi-Wanem a Anakinem, souboj měl však vrcholit velkolepým šermířským střetem mezi mladým Skywalkerem a stárnoucím zástupcem temné strany, který měl mnohem více zdůraznit, jak zkušeným bojovníkem se Anakin během Klonových válek stal.

Zatímco oficiální filmová verze souboj zkrátila jen do minuty, původní, několik měsíců trénovaná verze pod vedením Nicka Gillarda byla ještě o 30 vteřin delší a nyní je ke zhlédnutí díky svému umístění na YouTube. Pokud by vám nestačila původní verze bez speciálních efektů, v níž Hayden Christensen během tréninku s kaskadérem Kylem Rowlingem metá kozelce a dokonce hraběti svým světelným mečem spálí polovinu obličeje, můžete si podívat i na verzi, kde jsou světelné meče již alespoň trochu trikově ošetřeny.

Jedná se o impozantní podívanou, která ukazuje, jak moc se finální verze filmu liší od původní Lucasovy vize, která byla výrazně temnější. Christensen naštěstí mohl naplno ukázat, co umí, ve finálním souboji s Obi-Wanem na Mustafaru, kde s Ewanem McGregorem vytvořili dle některých vůbec nejlepší souboj na světelné meče v celé historii vesmírné ságy. Anebo snad máte radši bitku s Darth Maulem z Epizody I? Dejte nám vědět.

Zdroj: TheForce.net / Fandom

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix potají zařízl slavnou severskou kriminálku. Potká stejný osud i Luthera?
Netflix potají zařízl slavnou severskou kriminálku. Potká stejný osud i Luthera?
26.03.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Seriál Mladý Wallander měl být kriminální sérií, kterou by Netflix mohl těžit několik let. Seriál s oblíbeným policistou však očekávání Netflixu nesplnil. Statistiky ukazují, že se seriálu dařilo pouze ve vybraných regionech a nikoli napříč kontinenty.

Nejzvrácenější seriál Netflixu definitivně končí. Poslední díly čekají tvůrčí změny
Nejzvrácenější seriál Netflixu definitivně končí. Poslední díly čekají tvůrčí změny
24.03.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Netflix jen pár dní po premiéře 4. řady seriálového hitu TY oznámil konec příběhu o sériovém vrahovi Joe Goldbergovi. Diváky nyní čekají poslední epizody, které vzniknou pod novým kreativním týmem.

Nový batmanovský seriál je totální tragédie. Nenávidí ho kritici i diváci
Nový batmanovský seriál je totální tragédie. Nenávidí ho kritici i diváci
24.03.2023 16:15:00 | Filmové novinky

Nový komiksový seriál Gotham Knights, který právě debutoval i v Česku, láká na netradiční postbatmanovký příběh. Dle prvních diváckých i kritických reakcí jde ale o velké šlápnutí vedle.

Režisér nejkultovnějšího filmu všech dob natočil žraločí krvák. Na trailer nejste připraveni
Režisér nejkultovnějšího filmu všech dob natočil žraločí krvák. Na trailer nejste připraveni
24.03.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Legendární režisér Tommy Wiseau se po 20 letech vrací, aby nás opět oblažil svou unikátní vizí. Po kultovním vztahovém dramatu The Room se ze San Francisca přesuneme do New Orleans, kde hrozbu nevěry vystřídá něco mnohem horší. Na město se totiž vrhne gigantický žralok!