FB pixel TP pixel
Nový Predátor má alternativní verzi. Je ještě lepší než originál © Hulu

Nový Predátor má alternativní verzi. Je ještě lepší než originál

Nový Predátor s podtitulem Kořist se těší pozitivním recenzím i chvále fanoušků série. Někteří ale stále neví, že existuje i alternativní verze filmu, která už tak skvělý původní snímek značně vylepšuje.

10. 8. 2022 16:00 | Filmové novinky

Režisér Dan Trachtenberg doručil v minulém týdnu na streamovací službu Hulu nový článek do série Predator. A ačkoli se dá filmu o komančské válečnici, která chce prokázat svou roli lovkyně mezi okolními muži, vyčítat všechno možné, jedná se jednoznačně o zábavnou akční chuťovku, která dobře leveluje Predátorovo hledání vyrovnaného soupeře a nabízí pohledné akční scény i hutnou atmosféru krajiny indiánských plání. Jedna věc však ve filmu bije do očí, anglický dabing. Komančové sice ve filmu občas mluví svým mateřským jazykem a stejně tak i bílí lovci občas vytáhnou z hlasivek francouzštinu, většina filmu je však v angličtině, což je samozřejmě zcela mimo tehdejší realitu. Na službě Disney Plus je ale i v Česku dostupná ještě alternativní verze, která atmosféru filmu z pohledu lingvistiky značně vylepšuje.

Predátor: Kořist si totiž můžete pustit i v tzv. komančské verze, v níž hrdinní indiáni mluví po celou dobu svým jazykem a pokud na ně mluví někdo jiný, používá rovněž jejich či cizí jazyk a po dnešní angličtině není ani vidu, ani slechu. A je to velký balzám pro uši, který filmový realismus značně posouvá kupředu, i když řada věcí v samotném filmu má jinak k dobové realitě pořád velmi daleko. Jedná se ale o sympatický kreativní dotek, který ukazuje, že Trachtenberg rozhodně není filmařem, který by nad svým filmem nepřemýšlel. A streamovací služba je v éře úpadku fyzických nosičů ideálním místem, kde podobné alternativní verze nabízet. České diváky však může zklamat, že komančská verze bohužel v žádné podobě neobsahuje českou lokalizaci. Musíte si tak vystačit pouze s angličtinou. Můžete to ale brát tak, že kdybyste se jako Češi ocitli v dané éře, beztak byste nikomu z plání nerozuměli. Realismus na maximu.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
 15 656 zobrazení   604 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix ukázal nový mrazivý thriller od tvůrce obřího seriálového hitu
Netflix ukázal nový mrazivý thriller od tvůrce obřího seriálového hitu
10.08.2022 12:00:00 | Filmové novinky

Pro milovníky mysteriózních thrillerů si Netflix na půli srpna přichystal napínavou minisérii Ozvěny. Podle zveřejněné ukázky můžeme očekávat temnou podívanou s nečekanými zvraty.

Warneři mají konečně plán na zničení Marvelu. Naštve fanoušky Zacka Snydera
Warneři mají konečně plán na zničení Marvelu. Naštve fanoušky Zacka Snydera
10.08.2022 11:00:00 | Filmové novinky

David Zaslav a další členové vedení Warner Bros. Discovery spustili obrovskou reorganizaci komiksového univerza DC. Za oběť jí už padlo několik seriálů a filmů, tvůrci jsou ale stále na začátku. Cílem je vybudovat veleúspěšnou sérii, která konečně bude konkurovat Marvelu. Představme si na dalších řádcích hlavní aspekty této reorganizace.

Kompletní Akta X budou konečně online! Disney ukázal datum premiéry
Kompletní Akta X budou konečně online! Disney ukázal datum premiéry
08.08.2022 18:00:00 | Filmové novinky

Absence kompletních Akt X při spuštění české verze Disney Plus byla jedním z největších zklamání spojených se startem zatím solidně fungující služby. Nyní už se ale fanoušci Muldera a Scullyové mohou uklidnit, již za pár dní bude seriál kompletně dostupný online.

Netflix konečně natočí akční nářez. Ulovil režiséra Johna Wicka a Deadpoola
Netflix konečně natočí akční nářez. Ulovil režiséra Johna Wicka a Deadpoola
08.08.2022 9:20:00 | Filmové novinky

Netflix pro své předplatitele chystá velkou akční podívanou. Hlavní roli si v ní zahraje sympaťák Idris Elba a režírovat bude spolutvůrce akčního megahitu John Wick.