FB pixel TP pixel
Prima+ odstartovala. Otestovali jsme novou konkurenci Voyo a Netflixu. Co nabízí? © FTV Prima

Prima+ odstartovala. Otestovali jsme novou konkurenci Voyo a Netflixu. Co nabízí?

Česko má po dlouhých měsících čekání konečně další streamovací službu. Tentokrát se s ní vytasila dlouho vyčkávající FTV Prima, která pomocí prima+ (ano, malé písmeno není chyba, ale záměr) nahrazuje videotéku iPrima a zároveň chce konkurovat přinejmenším novácké službě Voyo. Má ale co nabídnout?

8. 2. 2023 20:00 | Streaming novinky

8. února okolo 10:00 FTV Prima spustila dlouho slibovanou vlastní SVOD službu, která by si ráda ukousla kus streamovacího koláče v Česku. Z toho si podle aktuálních odhadů nejvíce ukrajuje americký Netflix, přičemž stabilní růst vykazuje Voyo spadající pod TV Nova, ale i další gigant Disney Plus. Zapomínat se navíc nesmí na HBO Max, které má nyní v rukávu globální megahit The Last of Us a dařilo se mu i s návratem Hry o trůny v podobě Rodu draka. Už 14. února navíc o diváky začne bojovat i poslední z hollywoodských gigantů SkyShowtime, který nabídne spojení amerických služeb Peacock a Paramount+, pod kterou spadá i milovaný a nyní již i plně pohlcený SHOWTIME. Primácká videotéka to tedy rozhodně nebude mít jednoduché. Pojďme se jí ale podívat pod kapotu.

Prima+ rozhraní

Prima+ odstartovala. Otestovali jsme novou konkurenci Voyo a Netflixu. Co nabízí? © FTV Prima

Co se týče technické stránky samotného rozhraní, prima+ rozhodně ničím nepřekvapuje. Očividně padlo vcelku logické rozhodnutí, že se nikdo nebude pokoušet vynalézt kolo v době, kdy všichni jezdí ve formuli, a tak je nový SVOD víceméně totožný právě s Voyem. Horní část rozhraní patří jednak základnímu menu a také hlavním lákadlům v nabídce. Prima při spuštění spoléhá na nový seriál Sedm schodů k moci, který adaptuje pád politické kariéry Petra Nečase. Samotná Prima to ale raději moc nepřiznává, zřejmě z důvodu možných právních kroků bývalého premiéra a jeho ženy. Dále se prima+ opírá o komedii Vojtěcha Moravce Hádkovi, komediální seriál Bodyguardi nebo Indiána s Karlem Rodenem. Výrazně se tudíž v rámci rozhraní zcela logicky tlačí na tzv. prima+ ORIGINALS, případně na filmy, s nimiž měla televize v minulosti nějakou formu partnerství.

Další části rozhraní, které jsou mimochodem jednotné napříč verzemi pro TV (aplikace pro Android TV dostupná je u novějších modelů televizí, Chromecast možnost není), počítače i mobilní zařízení, patří nejsledovanějším pořadům, jimž samozřejmě vévodí vlastní obsah Primy typu ZOO nebo 7 pádů Honzy Dědka, nově přidaným filmům, prima+ ORIGINALS, kde je jasně vidět, že Prima při spuštění postrádá dost vlastních novinek, do nichž už ale slíbila výrazně investovat. Aktuálně tak kromě Sedmi schodů k moci a Bodyguardů láká ještě na Půlnoční zpověď a anoncuje blížící se seriály jako Agrometal, Pod hladinou nebo Zákony vlka. Obecně je každopádně hodně cítit tlak na oblíbené primácké žánrovky, takže se diváci mohou těšit hlavně na kriminálky a komedie podobně jako tak činí konkurence. Na nějaké velké spektákly z ranku Netflixu to samozřejmě nevypadá a ani je nikdo vlastně nečekal. Každopádně si vaše oblíbené pořady můžete přidat do vlastního uživatelského seznamu. A kdo je hodně retro, ten může známým posílat odkazy na pořady Facebookem nebo WhatsAppem. Oproti konkurenci má nicméně prima+ jeden zajímavý technický neduh, a to, že je rozhraní poměrně pomalé a hlavně přechody do náhledu jednotlivých karet na hlavní stránce jsou na ve webovém prohlížeči skokové a nikoli plynulé. Ale třeba si to ještě sedne. Na TV a mobilech problém není.

Prima+ přehrávač

Přehrávač samotný je pak nejvíc primitivní záležitostí, jakou si dovedete představit. Nečekejte nějaké zrychlování obsahu jako u Netflixu, možnost listovat epizodami nebo se na ně rovnou posunout jedním tlačítkem. V tomhle je největší hráč na trhu daleko před konkurencí. V rámci prima+ si můžete navolit rozlišení, hlasitost a vybrat jazyk audia, případně titulků. Pokud nejsou u titulu dostupné, nabídka jejich výběru se vám vůbec nezobrazí. Zatímco na PC tyto atributy řešíte na ovládací liště opravdu hodně zmenšeného nativního playeru (jde samozřejmě zvětšit na maximum), na mobilu použijete vyskakovací okno (hlasitost zde řídíte přímo na zařízení). V televizní aplikaci vás pak na možnost zakoupení předplatného upozorňují tlačítka nabízející možnost přehrání bez reklam. Mimochodem, reklamy lze na prima+ v televizní aplikaci po několika vteřinách přeskakovat. Na druhou stranu, pokud z pořadu vyskočíte a znovu ho zapnete, dostanete čerstvou palbu reklamních spotů. A pokud byste ptali, tak nikoliv, možnost streamovat z mobilní aplikace na televizi se nepodařilo.

Prima+ televizní archiv a prémiová videotéka

Zajímavá je na prima+ implementace kategorií jako COOLtovní Movies, v nichž se Prima snaží upozorňovat na své další brandy v rámci stanice, v tomto případě na obsah kanálu Prima COOL, který dlouhodobě stáčí pozornost k akčním filmům pro mužské publikum. Nepřekvapí proto, že i kategorie COOLtovních filmů je plná akčňáků jako Terminátor nebo John Wick. Žádné další kanály ale zatím na hlavní stránce tlačenku nemají. Což zamrzí například milovníky dokumentů z Prima ZOOM, na které se musíte proklikat až skrze dlouhou lištu žánrů, záložku Pořady z TV, případně přes patičku webu. Pakliže navíc na primu+ vstupujete poprvé, jistě vás rychle uhrane velká přehlídka zámečků u jednotlivých filmů. Ty jsou samozřejmě spojeny s různými podobami předplatného.

Protože se Prima snaží zaujmout široké spektrum diváků, přichází i s poměrně zajímavým mixem tarifů:

Tarif Free: Základní nabídka FREE umožní přístup do videoarchivu pořadů skupiny Prima a je – jak název naznačuje – zdarma. Registrovaným uživatelům umožní také sledování živého vysílání všech českých stanic skupiny Prima. Kvalita však jen SD (576p) a s reklamou.

Tarif Light: Rozšířená nabídka LIGHT nabízí za 99 Kč měsíčně uživatelům i předpremiéry oblíbených Prima pořadů a seriálů až sedm dní před televizním vysíláním, více než dva tisíce českých i zahraničních titulů a také exkluzivní obsah prima+ ORIGINALS. V HD kvalitě (720p) a s polovičním objemem reklamy.

Tarif Premium: Za 149 Kč měsíčně obsahuje prima+ kompletní nabídku ve FullHD kvalitě a zcela bez reklam. Každý registrovaný uživatel si může vytvořit až pět rodinných personifikovaných profilů s doporučovaným obsahem na míru. Registrovat je možné rovněž až pět zařízení v domácnosti (SMART TV nebo HbbTV, telefon, počítač či tablet), současně je možné sledovat tři streamy prima+.

Prima+ odstartovala. Otestovali jsme novou konkurenci Voyo a Netflixu. Co nabízí? © FTV Prima

Základní tarif FREE rozhodně není nic úžasného a je zde silně cítit snaha Primy neztratit zákazníky, kteří si zvykli sledovat pořady z jejího archivu a zároveň žádnou další službu nechtějí. V rámci catch-upů se tak tito zákazníci dostanou nejen k primáckému původnímu katalogu (kromě prima+ ORIGINALS), ale i některým filmům a seriálům, na které má televize delší dobu práva (cca 150 kusů). Obvykle to ale znamená, že si filmy pustíte kromě mizerného rozlišení (576p je v éře YouTube urážkou i zdarma) pouze s dabingem, což je legrace u filmů jako Komorná, kterou si můžete kromě dabingu pustit i v korejštině. Jenže k ní nebudete mít titulky. Humor je to o to větší, že tahle pecka Park Chan-wooka je v kategorii Pro fajnšmekry, avšak ti si asi těžko budou chtít pustit film s dabingem. Diváky, kteří ale nechtějí za VOD platit, to nemusí moc trápit. Protože kromě catch-upů z televize je v rámci FREE tarifu filmů opravdu pomálu. I když je mezi nimi aktuálně John Wick. Seriály pak obvykle mají i titulky, ale jsou samozřejmě často nekompletní a najdete v nabídce jen třeba dvě řady. Nebo vás snad stařičká 9. a 10. řada Top Gearu nebo 5. a 6. řada Čarodějek vytrhnou?

Na Netflix se nechytá, Voyo musí dohánět

Pakliže se budete držet FREE verze, prima+ vám bude v rozhraní neustále pomocí ikonek Aktivovat PREMIUM promovat nabídku nejvyššího a nejdražšího tarifu bez reklam. Po rozkliknutí teprve zjistíte kompletní možnosti předplatného včetně LIGHT verze, která za 99 korun počítá s 50% podílem reklam. Bude bezpochyby zajímavé počkat si na první čísla předplatitelů, protože malý počet ORIGINALS zatím k předplatnému moc neláká a zakoupený katalog cca 2000 titulů zatím nenabízí žádné velké novinky, ale spíše snímky staršího data, které Prima v posledních měsících hojně nakupovala u lokální distribuce. Pořád je ale těch cca 2000 titulů lepší než oněch cca 150 ve verzi zdarma. Najdete tu třeba kompletní trilogii Hobit, Jana Žižku, Promlčeno, Quo Vadis, Aida?, Palm Springs, ale i Marketu Lazarovou, Hon, Parazita, Krvavý sport a dokonce i Amerického ninju a Delta Force. Sorry jako, ale můžete něco vyčítat službě, která má vedle sebe Marketu Lazarovou a Chucka Norrise? Na druhou stranu, celou řadu obdobných licencovaných titulů má i konkurence. Ať už ta přímá jako Voyo, která dokáže hravě konkurovat například v rámci českých titulů, které jsou rozprodávané všude možně, nebo nepřímá. Katalog Disney Plus, který je plný rodinných pecek, má aktuálně okolo 1800 filmů a seriálů s titulky, z toho lehce přes 1000 má i dabing. Netflix je pak úplně někde jinde a s titulky nabízí přes 4000 filmů (s dokumenty) a 1000 seriálů, dabing obsahuje zhruba tisíc kousků napříč kategoriemi. HBO pak má v nabídce s nějakou formou češtiny přes 2000 titulů. Aktuální nabídku titulů prima+ každopádně stále zpracováváme, můžete ji sledovat zde.

Prima+ a spousta práce do budoucna

Aktuálně je zkrátka vidět, že je prima+ spíše v plenkách a vzhledem k tomu, že má zřejmě filmy od třetích stran licencované zhruba na rok, si prozatím jen koupila čas, který jí bude pomalu odtikávat a ona bude muset dokázat, že dokáže diváky zaujmout svými původními pořady. Nejedná se o technicky mizernou službu, také ale nejde o žádný zázrak, který by v roce 2023 někoho překvapil. Prima vsadila na osvědčený řemeslný mustr, který rozhodně není dokonalý (obsahy filmů jsou nepřehledné, místy chybí překlady názvů, chybí viditelná jazyková podpora před spuštěním pořadu) a je na něm co vylepšovat. Zároveň nejde o nic, co by mělo běžné uživatele odrazovat. A po vzoru konkurence nyní zkusí pumpovat peníze do vlastního původního obsahu, který bude na prima+ exkluzivní s tím, že se do nabídky zamíchá i obsah televize. Obecně mi kombinace televizního archivu a prémiového SVODu nepřijde ideově špatná, již nyní se však ukazují problémy, které tohle rozhodnutí nese ve smyslu značně nekompletní nabídky, nejednotného přístupu k jazykové výbavě titulů i nutnosti neustále promovat placenou verzi, aniž by potenciální zákazníci dokázali nějak kloudně zhodnotit, o kolik lepší nabídka je za platební bránou čeká. Primu tak rozhodně čeká velký kus cesty. Ostatně vstupuje na trh, který je do velké míry rozebrán a ona zrovna neútočí v káře, která by rvala asfalt. Spíš se zatím kodrcá hezkou padesátkou po okresce.

Zdroj: Autorský text

 10 se líbí
Daniela Pelikánová
Miluje sci-fi, fantasy, akci, ale dokáže se přepnout i na něžnější žánry či multioscarové drama. Odrostla na akčních nářezech 80. let, dokáže ale ocenit i klasický a nový Hollywood. Jen s těmi českými filmy to má trochu na štíru, takže se v nich raději moc nevrtá a užívá si, co ji baví.
Zadlužené Disney Plus zvažuje rozprodávání obsahu. Mandalorian má speciální strategii
Zadlužené Disney Plus zvažuje rozprodávání obsahu. Mandalorian má speciální strategii
08.02.2023 15:00:00 | Streaming novinky

V posledních letech převládal u streamovacích společností trend nabízet své původní tituly exkluzivně na svých platformách. Finanční situace ale nyní donutila Disneyho zkoumat možnosti licencování vlastních původních titulů konkurenci.

Je Zaklínač od Netflixu tragédie? Autor knih prozradil svůj názor
Je Zaklínač od Netflixu tragédie? Autor knih prozradil svůj názor
07.02.2023 16:50:00 | Streaming novinky

V poslední době schytává seriálový Zaklínač jednu ránu za druhou. Nedávno se k tomuto projektu od Netflixu vyjádřil i autor knižní předlohy Andrzej Sapkowski a řekl, co si o seriálu myslí.

Netflix vylepšuje nabídku předplatného. Část zákazníků si vychutná i lepší zvuk
Netflix vylepšuje nabídku předplatného. Část zákazníků si vychutná i lepší zvuk
07.02.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Netflix zavádí zajímavé výhody pro předplatitele nejvyšší Premium verze streamovací služby. Pro ostatní typy předplatného tyto výhody bohužel zatím neplatí.

Netflix stáhl pravidla boje proti příživníkům. Útok na peněženky začne později
Netflix stáhl pravidla boje proti příživníkům. Útok na peněženky začne později
06.02.2023 17:45:00 | Streaming novinky

Netflix minulý týden v centru nápovědy aktualizoval podmínky sdíleného používání účtu a konkretizoval svůj boj s takzvanými příživníky. Nyní tvrdí, že nová pravidla byla zveřejněna omylem.