FB pixel TP pixel
Pán prstenů versus Hra o trůny: Který seriálový hit se aktuálně vyplatí sledovat? © HBO Max / Amazon Studios

Pán prstenů versus Hra o trůny: Který seriálový hit se aktuálně vyplatí sledovat?

Letošní podzim přinesl všem fanouškům kvalitního fantasy hotové žně. Zatímco na HBO Max se po tříleté pauze vrátila značka Hra o trůny, Amazon se osm let po posledním tolkienovském filmu vrací do světa Pána prstenů. Komu z těchto dvou gigantů se ale dnes více vyplatí dát své peníze?

13. 9. 2022 13:30 | Tipy na film

V době vysoké inflace a drahých energií si jeden dvakrát rozmyslí, jestli si opravdu potřebuje měsíčně předplácet více než jednu streamovací službu. O to víc se nyní řeší, kdo z aktuálního podzimního fantasy souboje těžkých vah Rod draka versus Pán prstenů: Prsteny moci vychází lépe.

Oba seriály už dostaly férových několik hodin stopáže na to, aby nám předvedly, co umí. Nabízí se proto otázka, který z nich stojí za zhlédnutí (pokud jste ještě ani s jedním nezačali), případně v kterém dává smysl pokračovat i v říjnu, kdy oba zakončí své první řady.

Na rovinu: LOTRa ocení maximálně milovníci Attenborougha

Ujížděli jste na dokumentárních cyklech jako Zázračná planeta nebo Naše planeta, kde sledujete úžasně vypadající záběry fauny a flóry, zatímco vše svým typickým dědečkovským hlasem komentuje David Attenborough? Ok, pak stojí Prsteny moci možná za zvážení. První tři díly první řady totiž opravdu působí spíš jako vizuálně mimořádně povedený hraný dokument navštěvující nejrůznější zákoutí Tolkienova světa.

Pán prstenů versus Hra o trůny: Který seriálový hit se aktuálně vyplatí sledovat? © Amazon Studios

Místo aby děj nabíral nějaké zajímavé obrátky a divák získával emoční pouto k jednotlivým postavám, vychutnáte si třeba jedinečný vhled do života zcela nepodstatného a nikoho nezajímajícího kmene rasy předků hobitů, nikam nevedoucí dialogy nebo zpomalené záběry koně běžícího po pláži. Vážně povedené záběry, nic dějově či charakterově hmatatelného ale za touhle místy uspávací potravou pro oči nehledejte. Budete totiž hledat marně.

Každého, kdo si Prsteny moci pustí v očekávaní hutného, do detailů propracovaného příběhu hodného Tolkiena, čeká hořké zklamání. Tedy pokud už během prvích dílů bezostyšně neusne.

Stručně řečeno, jestli byla filmová trilogie Hobit svého času takový Pán prstenů, kterému někdo ustřihl varlata, pak Prsteny moci jsou čistokrevným tolkienovským eunuchem. Aspoň jedna věc se jim tedy povedla - z Hobita je najednou vlastně docela fajn podívaná, v níž se něco děje.

A je vlastně naprosto šílené, že parta českých fanoušků před dvěma lety natočila krátkometrážní fantasy film ze Středozemě Roh Gondoru, který člověka do Tolkienova světa a děje dokáže za svých 19 minut vtáhnout více, než jak to Prsteny moci dokáží za první tři z celkem osmi hodin stopáže první řady. Amazon si měl raději najmout našince, dopadlo by to asi lépe - a finančně za nesrovnatelnou hubičku.

Pán prstenů versus Hra o trůny: Který seriálový hit se aktuálně vyplatí sledovat? © Amazon Studios

Protože už teď je prakticky jisté, že těch absurdních 450 milionů dolarů, které tvůrci propálili za pouhých osm dílů první řady, se rozhodně nevyplatilo. Spíš to připomíná klasickou českou fušeřinu při velké stavební zakázce, kdy se sice všichni zúčastnění solidně napakovali, ale výsledek je katastrofální a i na kolaudaci bude potřeba někoho tučně podmáznout.

Toužíte-li po opravdovém fantasy, je Rod draka jediná volba

Ano, na celkové hodnocení prvních řad obou seriálů je stále brzy. Ale oba už mají venku téměř celou polovinu, a můžeme-li soudit z prvních 3-4 dílů, vlastně to ani není žádný konkurenční souboj.

Zatímco u Pána prstenů se dokáží bavit jen milovníci audiovizuálu, kteří sní o bezcílném bloudění různými kouty Tolkienova světa, všichni ostatní okamžitě přepnou na HBO Max a už nebudou mít jediný důvod vracet se zpět.

Tvůrci Rodu draka samozřejmě u fanoušků rovněž mají vroubek za poslední řadu Hry o trůny, ale nutno dodat, že zatím odvádějí zatraceně dobrou práci, aby své hříchy odčinili. Už od prvních sekund seriálu se budete v Západozemí opět cítit jako doma.

Pán prstenů versus Hra o trůny: Který seriálový hit se aktuálně vyplatí sledovat? © HBO Max

Všechno tak nějak hraje, většina věcí dokonce i dává smysl, což už je dnes prakticky nadstandard. Žádná scéna tady kupodivu není zbytečná, žádná nemá odér vaty vyplňující kreativní vzduchoprázdno tvůrců. A ani děj nervózně nepřešlapuje na místě, ale ihned začne upalovat kupředu a už se nezastaví.

Mezi postavami zase budete marně hledat nějakou vyloženě otravnou, která začne být velmi rychle nesnesitelná (což v Prstenech moci Galadriel hravě svede už v prvním díle). Nic za vlasy přitaženého, jen slušná nálož typicky Martinovsky „šedých“ charakterů, které nejsou ani dobré, ani špatné, ale kterým chvíli fandíte, chvíli se jich bojíte a v další chvíli s nimi zase soucítíte.

Fantasy bitva roku, která se nakonec nekoná

Za mě tedy není o čem. Pokud jste ještě s ani jedním ze seriálů nezačali, hopněte bez výčitek do HBO Max a pusťte se do dračí fantasy. Na Pána prstenů zatím zapomeňte, ten za ty peníze alespoň prozatím spíš nestojí, a i když bych tuze rád, fakt se mi na něm aktuálně kromě vizuálu nedaří najít žádné opravdu velké pozitivum. Dokonce i tu znělku má Amazon horší, byť k ní hudbu skládal autor hudby k původní LOTR trilogii Howard Shore.

Kdyby se jednalo o nějakou méně známou předlohu, asi by šlo přimhouřit obě oči a říct, že jde zkrátka o takový obyčejný, průměrný fantasy seriál, který nenadchne ani neurazí. Jenže tohle je Tolkien, tedy absolutní Créme de la Créme fantasy světa, bez kterého bychom se reálně nedočkali vzniku celé řady dalších fantasy včetně knižního Západozemí a Hry o trůny. Takže čekat maximum možného je dle mého zcela na místě. A zatím ho Amazon rozhodně nenabízí. Spíše opatrně přešlapuje.

Pán prstenů versus Hra o trůny: Který seriálový hit se aktuálně vyplatí sledovat? © HBO Max

Až v říjnu po finále obou řad samozřejmě bude správný, férový čas zhodnotit celé první řady obou počinů a v případě Amazonu naděje umírá poslední. Zatím se ale zdá, že z LOTRa bude nakonec jen solidní osmidílná ukolébavka, zatímco Rod draka přinese deset dílů plných politikaření, intrik, draků, solidních bitev, napětí, emocí a pohledů na lidské vnitřnosti i sex bez cenzury.

Samozřejmě ale nikdo nikomu nediktuje, na co by měl koukat. A rozhodně by tento text neměl vést k nějakým nesmyslným šarvátkám o to, co se komu líbí a kdo má větší pravdu. Líbí se vám Pán prstenů? Dobře pro vás. Líbí se vám Hra o trůny a Rod draka? Nic proti tomu. Kouzlo streamingu je mimo jiné v tom, že máme tak velký výběr, že se máme v čem neustále přebírat. Při vzniku Jacksonova Pána prstenů se nám o tom ani nesnilo a je to dar, který bychom si měli cenit. I když se nám výsledek ne vždycky zamlouvá.

 57 zobrazení  
Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
10 největších zářijových novinek Netflixu, které musíte vidět. Dorazí i nepřístupný film
10 největších zářijových novinek Netflixu, které musíte vidět. Dorazí i nepřístupný film
12.09.2022 9:00:00 | Tipy na film

Na září si Netflix připravil pro své předplatitele opět tunu novinek. Vybrali jsme deset, které nám přišly nejzajímavější. Nechybí drsný thriller, fantasy seriál ani ambiciózní festivalová dramata.

10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
09.09.2022 17:20:00 | Tipy na film

Nadcházející dny budou ve znamení filmových drsňáků! Jak jinak označit víkendový střet, v němž se o diváky poperou mocný Thor, krvavý Seveřan, ale také borci z Cobra Kai. A tím nabídka streamovacích služeb teprve začíná.

10 filmů a seriálů, kterými vzdáte hold zesnulé královně Alžbětě II.
10 filmů a seriálů, kterými vzdáte hold zesnulé královně Alžbětě II.
09.09.2022 15:40:00 | Tipy na film

Velkou Británii a celý svět zasáhla smutná zpráva. Zemřela britská královna Alžběta II. Vládla monarchii 70 let a díky tomu se stala samozřejmě předmětem mnoha filmů či seriálů, které mapovaly přímo i nepřímo její život. Některé jsou vážné a historicky přesné, některé nevážné a jen pro pobavení. Vybíráme ty nejvýraznější.

10 velkých novinek, které se právě teď objevily na Disney Plus
10 velkých novinek, které se právě teď objevily na Disney Plus
08.09.2022 18:30:00 | Tipy na film

V rámci Disney+ Day se studio Disney snaží zlákat k předplatnému řadu nových zákazníků. Nepřekvapí tudíž, že se od rána na streamovací službě objevila řada horkých novinek. Podívejme se na ně.