FB pixel TP pixel
Rod draka upozornil na nejdůležitější zbraň celého seriálu. Kdo ji teď získá? © HBO Max

Rod draka upozornil na nejdůležitější zbraň celého seriálu. Kdo ji teď získá?

Pozorní diváci si v osmém díle první řady Rodu draka mohli všimnout na první pohled nenápadného, ale dlouhého záběru na velmi známou čepel z valyrijské oceli. Těchto pár sekund je ve skutečnosti mnohem důležitějších, než si možná myslíte.

13. 10. 2022 12:00 | Zajímavosti

POZOR: Následující text obsahuje spoilery ze seriálů Rod Draka, Hra o trůny i knihy Tanec draků.

Ve skutečnosti je to jeden z úplně posledních záběrů celého dílu. Poté, co si Alicent vyslechne nesrozumitelná králova poslední slova a interpretuje si je po svém (co chudák Viserys krátce před svou smrtí stihl způsobit, si můžete přečíst tady), odchází od krále. Kamera se přitom zaměří na Viserysovu dýku z valyrijské oceli, která čeká ve stojanu u jeho postele.

Čepel, která války začala i ukončila

Fanoušci Západozemí už tuto dýku moc dobře znají ze Hry o trůny, kde sehrála hned několik klíčových úloh a v důsledku de facto celý souboj o Železný trůn pomohla rozhodnout. Jde o čepel, která pomohla rozpoutat Válku pěti králů (probíhá v 2. a 3. řadě Hry o trůny) a v poslední řadě ukončit Dlouhou noc. Je tedy jednou z nejdůležitější – ne-li tou zcela nejdůležitější – zbraní v celém Západozemí.

To platí i 200 let před událostmi původního seriálu během vlády Targaryenů a událostí knihy Tanec draků, které máme možnost sledovat v rámci Rodu draka. Nový seriál zatím úspěšně prohlubuje význam Viserysovy dýky tím, že ji dokázal propojit nejen s Princem, jenž byl slíben, ale i s odkazem rodu Targaryenů, který je v rámci souboje o dědictví Železného trůnu středobodem prequelu.

Rod draka upozornil na nejdůležitější zbraň celého seriálu. Kdo ji teď získá? © HBO Max

Malá lekce historie: Tato dýka z valyrijské oceli patřila Aenaru Targaryenovi, dračímu lordovi ze staré Valyrie, který rod Targaryenů přesunul na Dračí kámen těsně před zkázou svého původního domova. Dýku poté předal Aegonovi Dobyvateli, který poručil posledním žijícím pyromancerům ze staré Valyrie, aby do čepele vyryli jeho proroctví („Z mé krve vzejde princ, jenž byl přislíben a jeho bude Píseň ledu a ohně“), které se na ní ukáže jen při extrémně vysokých teplotách.

Dýka, která bude psát dějiny Západozemí

Byť to tak ze seriálu Rod draka vůbec nepůsobí, tato dýka je ve skutečnosti nejdůležitější a nejvýznamnější odkaz rodu Targaryenů. Důležitější než všichni draci dohromady. V budoucnu bude psát dějiny, a nakonec rozhodne o osudu lidské populace v Západozemí.

Byl to ostatně právě Aegonův sen, který Targaryeny zavedl až na břehy Západozemí. Odsud vede pouť dýky napříč událostmi Rodu draka až ke klíčovým momentům před Hrou o trůny. Zatím to stoprocentně není známo, ale je dost dobře možné, že dýku vlastnil i Rhaegar Targaryen, což by vysvětlovalo, jak se k ní dostal Robert Baratheon poté, co ukončil vládu Targaryenů.

Rod draka upozornil na nejdůležitější zbraň celého seriálu. Kdo ji teď získá? © HBO Max

Jak víme, Rhaegar byl proroctvím o princi, jenž byl přislíben, doslova posedlý a dává smysl, že se o něm dozvěděl (aspoň zčásti) právě díky této dýce. Vědomí o existenci proroctví nakonec nepochybně vedlo k jeho sňatku s Lyannou Stark a narození Jona Sněha, čímž Aegonova věštba de facto do jisté míry definuje i děj Hry o trůny.

Co bude s Viserysovou dýkou dál?

A nyní ta zajímavá část. Velká část historie této klíčové zbraně totiž stále není jasná. Z dosud známých informací můžeme usuzovat, že jde o zbraň, která se v rodu Targaryenů předává z krále na jeho nástupce dost možná od dob ještě před Aegonem Dobyvatelem, čímž se vysvětluje, jak se k ní dostal král Viserys.

V knižní předloze Rodu draka ji však George R.R. Martin vůbec nezmiňuje, takže je nyní na seriálu, aby popsal a vysvětlil, jak se dýka dostane dál k relevantním Targaryenům. Jelikož Viserys je po smrti a Rhaenyra zamířila zpět na Dračí kámen, jen tak se jí pravděpodobně nezmocní.

Logickým krokem by bylo dát ji nejstaršímu synovi Viseryse a Alicent Aegonovi a tím umocnit jeho právo na Železný trůn. V knize plní podobný účel Viserysův meč (rovněž z valyrijské oceli) Blackfyre. Ten už jsme sice v seriálu rovněž zahlédli, ale zatím mu zdaleka nebyla věnována taková důležitost jako dýce.

Rod draka upozornil na nejdůležitější zbraň celého seriálu. Kdo ji teď získá? © HBO Max

Darovat místo toho dýku Aegona Dobyvatele synovi se stejným jménem, o němž si navíc Alicent nyní myslí, že je dle Viseryse „princ, jenž byl přislíben“, dává větší smysl (možná nakonec dostane obě zbraně po otci). Zároveň by šlo o ránu pro Rhaenyru, která pravdu o Aegonově snu i proroctví zná a dýku považuje za symbol břemene všech targaryenských králů, které ji Viserys předal společně s dědictvím Železného trůnu.

Poslední dva díly první řady Rodu draka nepochybně nabídnou řadu epesních dialogů, epických scén i nečekaných zvratů. Ve volných chvílích ale nezapomeňte sledovat, kde se tahle dýka objeví příště. Slova skrytá na její čepeli a jejich skutečný význam jsou totiž něčím, co veškeré spory nejen v Rodu draka, ale konec konců i ve Hře o trůny přesahuje.

Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
Rod draka přinesl zásadní zlom událostí. Co znamenají Viserysova poslední slova?
Rod draka přinesl zásadní zlom událostí. Co znamenají Viserysova poslední slova?
11.10.2022 12:00:00 | Zajímavosti

První řada Rodu draka ve své druhé polovině velmi rychle nabírá na obrátkách a pouto, kterým král Viserys až doposud držel obě rozkmotřené části své rodiny pohromadě, pozvolna mizí. Kritická poslední scéna 8. dílu však do již tak nebezpečně planoucího ohně hodila pomyslný kanystr benzínu!

Brutální video z Doctora Strange 2 ukazuje krvavou řež plnou mozků a zlámaných těl
Brutální video z Doctora Strange 2 ukazuje krvavou řež plnou mozků a zlámaných těl
30.09.2022 10:00:00 | Zajímavosti

Na sociálních sítích byla zveřejněna brutální akční scéna z akčního hororu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, která se nakonec do výsledného střihu nevešla. Mrkněte na ni.

Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř
Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř
20.09.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Ostřílení fandové Hry o trůny jsou na trochu krve či dámské ňadro sice zvyklí, ale Rod draka s každým dalším dílem důrazněji naznačuje, že má v úmyslu jít za pomyslnou linii tabu ještě o krok dál. I přesto (a zároveň naštěstí) není šokování naturalistickými záběry zdaleka jedinou zbraní seriálu.

Rod draka řeší bizarní incest a dědice trůnu: Co znamenal ten bílý jelen?
Rod draka řeší bizarní incest a dědice trůnu: Co znamenal ten bílý jelen?
08.09.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Třetí díl Rodu Draka z dílny HBO Max díky bohu drží laťku nastavenou prvními dvěma díly a bez okolků nadále tne do živého. Teče krev, létají kusy střev, tu a tam leží ohořelý člověk, zatímco na druhé straně se politikaří, pletichaří a řeší mnohdy ještě špinavější a krutější intriky.