FB pixel TP pixel
Přeobsazení herců v Rodu draka zaskočilo fanoušky. Tvůrci vysvětlují, proč to jinak nešlo © HBO Max

Přeobsazení herců v Rodu draka zaskočilo fanoušky. Tvůrci vysvětlují, proč to jinak nešlo

Protože hitové fantasy HBO Rod draka vypráví příběh dlouhý desítky let, museli se tvůrci seriálu vypořádat s velkými časovými skoky a přeobsazením některých hereckých představitelů.

28. 9. 2022 13:00 | Filmové novinky

Zatímco seriálový Pán prstenů od Amazonu čelí ze strany fanoušků na sociálních sítích poměrně velké kritice a na hodnotících webech čelí masivnímu review bombingu, konkurenční Rod draka od HBO je naopak přijímán víceméně kladně. A to se tvůrci musí při adaptaci prequelového příběhu George R. R. Martina Oheň a krev popasovat s vyprávěním o vzestupu a pádu různých targaryenských panovníků rozprostřeným do 150 let. Dokonce i soustředění seriálu na občanskou válku Targaryenů představovalo výzvu, protože kořeny konfliktu sahají desítky let do minulosti. V právě odvysílaném šestém díle se tak fanoušci dočkali výrazného a dosud největšího časového skoku, který zahajovaly Emma D'Arcy (30 let) a Olivia Cooke (28 let), které převzaly hlavní ženské role Rhaenyry a Alicent po Milly Alcock (22 let), respektive Emily Carey (19 let). Několik starších postav však i nadále hrají stále stejní herci.

Proč přeobsazovat?

Nad tím se pozastavili někteří fanoušci sympatických hereckých představitelek Alcock a Carey. Proč by mladší představitelky nemohly hrát postavy v seriálu i nadále, když věkový rozdíl mezi všemi čtyřmi herci je menší než deset let? Částečným důvodem výměny dle autorů je, že seriál musel začínat s hlavními představitelkami jako opravdu mladými a dospívajícími postavami, které projdou zásadními událostmi v jejich životě (například sňatek Alicent s otcem její nejlepší kamarádky, králem, a jmenování Rhaenyry dědičkou Železného trůnu). Nejnovější desetiletý skok však nebude v seriálu tím posledním. Velmi brzy se například Alicentin syn Aegon stane starším než Alicent v první epizodě seriálu.

K natáčení se vyjádřili i samotní showrunneři Ryan Condal a Miguel Sapochnik, kteří si spolupráci s HBO nemohou vynachválit: „Jsme nadšení tempem a strukturou příběhu, který v první sezóně vyprávíme. Aby však bylo možné vyprávět tak komplexní příběh generační války, který se odehrává se v dlouhém časovém úseku, ve kterém se děti musí oženit a pak samy dospět a pak mít vlastní děti, které vyrostou, potřebujete velkou tvůrčí volnost. Tu nám naštěstí HBO poskytlo, na jiné stanici by takový příběh vznikal jen stěží.“ Jakmile však vypukne občanská válka, je pravděpodobné, že se rychlý sprint seriálu po časové ose značně zpomalí. Válka - přezdívaná Tanec draků - by prý měla trvat jen asi dva roky.

Zdroj: THR

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Nový originální thriller vyvolává závratě a vlny adrenalinu. Recenze jsou nadšené
Nový originální thriller vyvolává závratě a vlny adrenalinu. Recenze jsou nadšené
27.09.2022 14:00:00 | Filmové novinky

Co se stane, když se hecnete a vylezete na 600 metrů vysokou rádiovou věž? Pokud se nacházíte v hollywoodském filmu, můžete si být jistí, že rozhodně nic pěkného. Může to však být velká zábava pro diváky.

Trailer 7. dílu Rodu draka láká na ostré nože a krádež draka
Trailer 7. dílu Rodu draka láká na ostré nože a krádež draka
27.09.2022 13:45:00 | Filmové novinky

Nová Hra o trůny konečně plně přeskočila do své druhé poloviny, s níž se naplno rozjíždí pletichy nové generace Targaryenů a Hightowerů. A soudě podle nového traileru bude ještě hůř.

HBO ukázalo trailer nejočekávanější sci-fi současnosti. Fanoušci budou nadšení
HBO ukázalo trailer nejočekávanější sci-fi současnosti. Fanoušci budou nadšení
26.09.2022 18:30:00 | Filmové novinky

HBO po několika dříve ukázaných záběrech konečně přichází s pořádným trailerem sci-fi The Last of Us. Fanoušci videoherního hitu od studia Naughty Dog si tak mohou naplno užít hranou podobu Ellie a Joela, kteří se snaží přežít ve světě pandemické zkázy.

Nový sci-fi hit Netflixu skončí dvojitým finále. Trailer odhaluje i datum premiéry
Nový sci-fi hit Netflixu skončí dvojitým finále. Trailer odhaluje i datum premiéry
26.09.2022 11:00:00 | Filmové novinky

Příběh cestujících letu 828 se blíží do finále. Po zrušení a následném obnovení od Netflixu skončí schválená sci-fi Manifest čtvrtou řadou, ve které nebude nouze o sérii zvratů a překvapení. Akce Tudum nám nabídla první trailer i datum premiéry.