FB pixel TP pixel
Kritici se vysmáli novému fantasy Netflixu. Pokus o dalšího Pottera krutě nevyšel © Netflix

Kritici se vysmáli novému fantasy Netflixu. Pokus o dalšího Pottera krutě nevyšel

Od středy je v katalogu Netflixu k dispozici výtvarně oslňující a hvězdně obsazené akční fantasy Škola dobra a zla. Bohužel to dle prvních kritických reakcí vypadá, že o mnoho více toho nový netflixovský spektákl nenabídne.

20. 10. 2022 11:00 | Filmové novinky

Mělo to být jedno z největších netflixovských lákadel podzimu, ale dopadlo to jako obvykle. Hvězdně obsazený fantasy snímek Škola dobra a zla bohužel kritici ani první diváci nepřijali vřele. Adaptace světového bestselleru od Somana Chainaniho, který má širokou fanouškovskou základnu i v Česku, sleduje dvě nejlepší kamarádky Sophii a Agathu, které se nechají zapsat do školy, kde se vzdělávají pohádkoví hrdinové a padouši. Sophie si je jistá, že bude přijata do Školy dobra, zatímco Agatha se zprvu zdá být ideální pro Školu zla. Jakmile však dívky dorazí, překvapivě se role obrátí a kamarádky jsou nuceny poznat, kým ve skutečnosti jsou. Snímek, který si na serveru Rotten Tomatoes odnáší nelichotivé skóre 42 % kladných recenzí, není dle většiny hodnotících vyloženou katastrofou, ale hlavně nestřídmě natahovanou a scenáristicky předvídatelnou eskapickou povídačkou.

Všemožná klišé, strojené dialogy i všudypřítomnou křiklavou barevnost tak nakonec stráví snad pouze cílovka snímku, tedy náctileté fanynky žánru Young Adult. Stopáž 150 minut je sice naprosto přestřelená, přesto se divák neubrání pocitu, že je vše ve filmu jen naznačeno. Seriálová podoba by adaptaci pravděpodobně seděla mnohem více. U sledování snímku se po celou dobu neodbytně vtírá pocit, že jsme již vše viděli zpracováno někde jinde a mnohem lépe. Tato adaptace ukazuje, že vytvořit fenomén srovnatelný s Harrym Potterem není tak jednoduché, jak by se mohlo mnohým zdát. Na druhou stranu se filmu nedá upřít úchvatný vizuál podpořený okouzlujícími hereckými výkony hvězd jako Charlize Theron, Kerry Washington, Michelle Yeoh či Laurence Fishburnea. Ti zvedají úroveň Školy dobra a zla do alespoň usledovatelné podívané. Pokud si chcete udělat vlastní názor, akční fantasy Škola dobra a zla je již online k dispozici na Netflixu.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Netflix chystá návrat akčních hitů. Nové trailery jsou plné monster a adrenalinu
Netflix chystá návrat akčních hitů. Nové trailery jsou plné monster a adrenalinu
19.10.2022 13:30:00 | Filmové novinky

Na listopad si Netflix připravil návrat svých dvou úspěšných akčních franšíz. V právě vydaných vysokoktanových trailerech streamer láká na druhou řadu akční fantasy a na pokračování francouzského akčního krimi hitu.

Nový Rocky přichází. Emocemi a akcí nabušený trailer ale řadu lidí zklame
Nový Rocky přichází. Emocemi a akcí nabušený trailer ale řadu lidí zklame
19.10.2022 11:15:00 | Filmové novinky

Série Rocky pokračuje už svým devátým dílem. Tentokrát se Adonis Creed bude muset vyrovnat se svým nejhorším soupeřem, na dveře mu totiž zaklepe jeho vlastní temná minulost. A on má doopravdy co ztratit.

Kolik řad bude mít Rod draka? Autor Hry o trůny odhalil naprosto nutný počet
Kolik řad bude mít Rod draka? Autor Hry o trůny odhalil naprosto nutný počet
18.10.2022 18:30:00 | Filmové novinky

Nový seriál Rod draka, který začíná 173 let před narozením Daenerys Targaryen, je u diváků obrovský hit! Seriál je úspěšný i co se týče čísel. Jednu epizodu sleduje průměrně 29 miliónů diváků. Co však bude dál?

Henry Cavill se vrací jako Superman! Uvidíte ho dřív, než byste čekali
Henry Cavill se vrací jako Superman! Uvidíte ho dřív, než byste čekali
18.10.2022 18:00:00 | Filmové novinky

Nejdříve nenáviděný, pak milovaný. Takový je osud Henryho Cavilla, kterého nejdříve řada fanoušků odmítala přijmout jako Muže z oceli, aby nakonec plakali a volali po jeho návratu. Minulé vedení WB tomu nevyhovělo, intervence Dwayna Johnsona ale vrací hrdinu zpátky do hry. A nejsou to jediné novinky v rámci DC.