FB pixel TP pixel
Lepší než Mandalorian? Recenze nového Star Wars seriálu chválí velké změny © Lucasfilm

Lepší než Mandalorian? Recenze nového Star Wars seriálu chválí velké změny

Od středečního rána je na službě Disney Plus dostupný nový seriál Andor, který nás opět zavádí do světa Star Wars. A podle prvních recenzí se jedná o zcela unikátní zážitek, přičemž seriálové Hvězdné války prý nikdy nevypadaly lépe.

21. 9. 2022 15:10 | Filmové novinky

Andor byl dlouhou dobu vnímán jako poněkud zbytečný projekt. Ostatně jak jinak byste vnímali oznámení, že Disney nechá natočit seriálový prequel k filmovému prequelu původních Star Wars. Ano, zní to až komicky, jenže Rogue One: Star Wars Story patří mezi nejlepší Star Wars posledních 20 let a dějová linie Cassiana Andora, jež odhaluje šedou zónu vzestupu Povstalců proti Impériu, rozhodně nabízela mnoho příležitostí pro další prozkoumání. A podle prvních recenzí se seriál podařil.

Režisér a tvůrce seriálu Tony Gilroy podle recenzentů dokázal perfektně navázat na vizuální hody Rogue One a přináší unikátní pohled na Předalekou galaxii, který je špinavý, nevlídný, plný temnoty a realismu. Ano, pořád se tu střílí z blasterů, pořád jsou tu Klonoví vojáci (respektive jejich mezistupeň ke klasickým Stormtrooperům), jádrem je však zrození rebélie, politické tahání za nitky a dopady povstaleckého boje na lidskou psychiku jeho protagonistů. Gilroy podle všeho vytvořil sice velmi pomalu vyprávěný, ale uhrančivý příběh, který dále relativizuje dobro a zlo a nabízí jedny z nejlepších hereckých výkonů a efektů, které jsme doposud v televizních Star Wars viděli.

Realismus a pravé lokace

Velmi je chváleno zpracování, ze kterého na vás dýchne realisticky fungující svět, kdy máte doopravdy pocit, že jste ve vzdálené galaxii a nikoli na uzavřeném natáčecím setu s obří OLED obrazovkou. Což dává smysl, Gilroy totiž odmítl technologii z Mandaloriana či Boby Fetta použít a šel starosvětskou cestou skutečných lokací a postavených kulis. Výsledek má podle reakcí úžasnou hloubku a jako diváci získáme dojem, že se procházíme v otevřeném světě, jenž je větší než pár metrů. Ano, už první epizody prý mají občas slabší momenty, tempo a vzájemné přechody. Stejně tak pojetí nemusí očividně sednout každému (stejně jako Rogue One), pokud však hledáte netradiční Star Wars, tahle špiónská akce se jeví jako jasná volba. Herci jsou navíc prý do jednoho neskutečně silní a Stellan Skarsgard s Genevieve O'Reilly v roli senátorky Mon Mothmy naprosto vládnou každé své scéně.

Seriál má nyní venku tři epizody, které je doporučeno vidět najednou. Již nyní má pak seriál schválenou druhou řadu, která nás zavede blíže k událostem Rogue One. Ačkoli totiž první řada začíná pět let před bitvou o Yavin z Epizody IV, Gilroyovým cílem je odvyprávět postupně celý zrod Povstalecké aliance.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejzvrácenější horor roku bude pouze online. Trailer vypadá skvostně
Nejzvrácenější horor roku bude pouze online. Trailer vypadá skvostně
21.09.2022 14:30:00 | Filmové novinky

Disney není jen Disney Plus, ale také Hulu. A právě skrze tuhle streamovací službu filmový gigant přináší řadu temných a drsných žánrovek. Po vydařeném Predátorovi nás nyní čeká návrat další klasiky.

Roky čekání končí! Jeden z nejlepších seriálů všech dob je konečně online
Roky čekání končí! Jeden z nejlepších seriálů všech dob je konečně online
20.09.2022 16:00:00 | Filmové novinky

Dlouhé roky vyčkávání se fanouškům seriálových klasik konečně vyplácí. Nejen služba Disney Plus totiž konečně přivádí nejlepší zástupce různých žánrů do online světa streamingu.

Trailer 6. dílu Rodu draka přináší velké změny, odhalení a ohnivé dračí hody
Trailer 6. dílu Rodu draka přináší velké změny, odhalení a ohnivé dračí hody
19.09.2022 18:00:00 | Filmové novinky

Seriálová událost podzimu Rod draka se konečně překlápí do své druhé poloviny a diváky čekají zásadní změny. Mění se totiž herecké obsazení a otěže přebírá mladší generace postav.

Netflix ukázal trailery na tři nové napínavé thrillery, které vám pocuchají nervy
Netflix ukázal trailery na tři nové napínavé thrillery, které vám pocuchají nervy
19.09.2022 15:00:00 | Filmové novinky

Pokud jste fanoušky nervydrásajících příběhů, určitě vás potěší trojice projektů, které Netflix brzy vypustí do svého katalogu a na které právě láká v nových ukázkách. Těšit se můžete na adaptaci povídky Stephena Kinga, portrét sériového vraha a napínavý psychologický krimi thriller.