FB pixel TP pixel
Češi se učí platit za Netflix a spol. Za Evropou podle nových dat stále silně zaostáváme © Netflix

Češi se učí platit za Netflix a spol. Za Evropou podle nových dat stále silně zaostáváme

Český statistický úřad dodal nová zajímavá data týkající se sledování placených streamovacích služeb. Z nich vyplývá, že platformy jako Netflix, HBO či Voyo i v loňském roce v Česku významně rostly.

27. 3. 2023 14:10 | Streaming novinky

Tak jako každý rok i letos vydal Český statistický úřad publikaci Informační společnost v číslech, v níž přináší data sledující informační technologie a jejich využívání domácnostmi, veřejnou správou i firmami v předešlém roce. Pro naše účely jsou samozřejmě nejzajímavější údaje zaměřující se na sledování placených videí, z nichž se potvrzuje jasný trend, že se streamovacím službám v Česku daří. V celkovém součtu placené streamovací platformy jako Netflix, Disney+, HBO Max či Voyo zaznamenaly během loňského roku nárůst sledovanosti a zvýšil se i prodej chytrých televizorů. Z dodaných dat vyplývá, že během roku 2022 sledovalo některou z placených online služeb až 22 % osob starších 16 let. Oproti roku 2019, kdy se ke sledování těchto platforem hlásila pouhá 3 % dotázaných, jde o nárůst o slušných 19 procentních bodů.

Češi se učí platit za Netflix a spol. Za Evropou podle nových dat stále silně zaostáváme © Český statistický úřad

Prostor k růstu je ovšem i tak stále velký, průměr Evropské unie je totiž s 42 % téměř na dvojnásobku oproti využívání těchto platforem u nás. Podrobnější data nám také prozradí, že tyto placené služby využívají více muži (25 %) než ženy (20 %), nejaktivnější věkovou skupinou jsou pak diváci v rozmezí 25-34 let (40 %) před skupinou 16-24 let (38 %), nejméně pak tyto služby logicky využívají diváci nad 75 let (1 %). Pokud bychom započítali i neplacené online platformy jako Youtube (s reklamou), dostaneme se v celkovém součtu sledujících na 66 %. To představuje meziroční nárůst o 3 %. Velký nárůst zaznamenaly v loňském roce i prodeje chytrých televizorů, když je má k dispozici již 43,8 % domácností, což představuje nárůst o 11 % oproti roku 2021. Podrobnější informace pak lze nalézt na stránkách Českého statistického úřadu.

Zdroj: MediaGuru

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Streamovací obři narvou filmy za miliardy do kin. Online exkluzivita se rozpadá
Streamovací obři narvou filmy za miliardy do kin. Online exkluzivita se rozpadá
26.03.2023 14:10:00 | Streaming novinky

Zatímco v době covidové zažívaly streamovací služby ohromné žně, když jim předplatitelé narůstali v podstatě za nic, nyní se musí znovu snažit. Nestačí však jen zvedat množství předplatitelů, a tak největší giganti znovu objevili zlatou husu, kterou celé roky pohrdají. Tradiční kina však mají pomoci nejen s příjmy.

Nejsledovanější film na Netflixu byste neuhádli. Češi prokázali i zálibu v pornu
Nejsledovanější film na Netflixu byste neuhádli. Češi prokázali i zálibu v pornu
24.03.2023 18:15:00 | Streaming novinky

Nic není zajímavějšího než vkus tuzemských diváků. Alespoň tak můžeme soudit při pohledu na aktuálně nejsledovanější snímky na Netflixu. Češi totiž na jednu stranu milují animáky, na druhou si ale užijí i nechutnosti a zákulisí pornografie.

Češi školí Netflix. Největší hit letošního roku vznikl v Česku, daří se i dalším filmům
Češi školí Netflix. Největší hit letošního roku vznikl v Česku, daří se i dalším filmům
22.03.2023 17:40:00 | Streaming novinky

Pokud si myslíte, že lokální produkce nejsou pro streamovací služby zásadní, nová data vás vyvedou z omylu. České filmy jsou totiž pro Netflix velmi důležité a v rámci individuálních regionů jsou obdobně zásadní i další velké akvizice. Samotné originály Netflixu občas nestačí.

Marvelovské seriály se odkládají. Zpoždění zasáhne i druhou řadu Lokiho
Marvelovské seriály se odkládají. Zpoždění zasáhne i druhou řadu Lokiho
20.03.2023 16:04:00 | Streaming novinky

Jak naznačují mizející data premiér chystaných marvelovských seriálů na streamovací platformě Disney+, produkční problémy v Marvelu, které se objevily na podzim, i nadále přetrvávají.