FB pixel TP pixel
9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali

Ačkoli patří Netopýří muž mezi nejčastěji používané hrdiny, ani on nemá vždycky na růžích a perlách své matky Marthy ustláno. Řada projektů napříč roky skončila i v případě Batmana u ledu (Mr. Freeze approves) a my jsme je teď pro vás vyhrabali, abyste si s námi pobrečeli nad tím, co mohlo být.

Tipy na film

Batman vs. Godzilla

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

Roku 1965 zářil Adam West na televizních obrazovkách jako Temný rytíř, v Japonsku zase díky více než tuctu filmů dominoval král monster Godzilla spolu s dalšími kaiju. Scenárista Shinichi Sekizawa dokonce prezentoval svůj nápad před producenty z Toho Company a Warner Bros., z projektu ale nakonec logicky sešlo, neboť Westův Batman si díky televiznímu seriálu vysloužil legendární celovečerák a Godzilla s Ghidorahem a dalšími se nadále mydlili na japonských ostrovech.

Třetí Batman od Tima Burtona

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

Po seriálu s Adamem Westem, na který navázal i úspěšný film se po Batmanovi na čas slehla zem. Díky komiksovým peckám z osmdesátých let typu Návrat temného rytíře či Rok jedna se Batman rychle dostal zpět do kurzu a v roce 1989 natočil nový netopýří film stále ještě začínající režisér Tim Burton. Waynea si v jeho počinu zahrál Michael Keaton, jehož doplnili i Jack Nicholson, Jack Palance a Billy Dee Williams a díky úspěšnému přijetí se snímek dočkal sequelu. Burtonova dvojka, Batman se vrací, však svou temnotou fanoušky spíše vystrašila, díky čemuž byl Burton na postu režiséra nahrazen Joelem Schumacherem a brzy po něm z role Bruce Waynea odešel i Keaton. Ještě před svým vyhazovem měl Burton v plánu třetí epizodu, v níž by se z Harveyho Denta ve Williamsově podání stal ikonický zloduch Two-Face, čehož nakonec studio částečně využilo, když se Two-Face ukázal v Batman navždy. Ač to zní sebevíc neuvěřitelně, Burtonovy původní vize se nakonec můžeme, po více než třiceti letech, nakonec dočkat. Šokující návrat Michaela Keatona k roli Temného rytíře je na spadnutí a Burton by se další spolupráci se svým dobrým přítelem rozhodně nebránil. Tak snad jim to vyjde!

Třetí Batman od Joela Schumachera

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

Po Burtonově odchodu z postu režiséra se Batmana chopil nedávno zesnulý Joel Schumacher (zavzpomínat na něj můžete s naším podcastem) a natočil snímky Batman navždy a Batman a Robin s Valem Kilmerem, respektive Georgem Clooneym v roli Bruce Waynea. Po uvedení druhého jmenovaného snímku chtěl Schumacher natočit závěrečnou kapitolu své trilogie, jež měla pracovní názvy Batman Triumphant a Batman Unchained. Snímek od scenáristy Marka Protoseviche (Já, legenda) počítal s Clooneyho návratem, Batmanovi v něm pak sekundovali i Robin (Chris O'Donnell) a Batgirl (Alicia Silverstone). Coby padouchy si Schumacher představoval Harley Quinn a Scarecrowa, do role druhého jmenovaného zloducha byli dokonce reálně zvažováni Nicolas Cage a slavný rapper Coolio. Schumacher toužil ve svém třetím filmu zběhnout ze škatulky filmování reklam na hračky a plánoval návrat k temnotě burtonovských snímků. Po krachu Batman & Robin ale studio Warner Bros. jeho plány rázně utnulo.

Spin-off Batman & Robin

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

Při tvorbě svého Batuniverza v letech 1989-98 uvažovalo studio Warner Bros. i o několika spin-offech. Před premiérou Batman se vrací v roce 1992 se dlouho uvažovalo o spin-offu o Catwoman, z kterého se nakonec vyklubal příšerný snímek s Halle Berry z roku 2004, další úvahy o spin-offu pak přišly na přetřes o šest let později. Tehdy Akiva Goldsman a Joel Schumacher reálně uvažovali o sólovce Robina i Batgirl, fatální neúspěch Batman & Robin ale všechny plány zhatil.

Batman: DarKnight

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

Nejen Joel Schumacher toužil na sklonku minulého století vrátit Batmana k jeho temným kořenům. Scenáristé Lee Shapiro a Stephen Wise plné dva roky pracovali na celovečerním snímku jménem Batman: DarKnight, jenž měl některé reálie zkopírovat z Návratu temného rytíře a hlavním zloduchem v něm měl taktéž být Scarecrow. Při pohledu na scénář taktéž vidíme, že Shapiro s Wisem chtěli uvést na scénu i doktora Kirka Langstroma a ukázat jeho proměnu v ikonického zloducha Man-Bata. Vize obou scenáristů ale vzala za své poté, co Warneři vyhlásili, že další netopýří snímek se zaměří na mladšího Bruce Waynea.

Batman od Darrena Aronofskyho

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

Na začátku třetího tisíciletí ohromil diváky animovaný seriál Batman budoucnosti, ve kterém Bruce Wayne cvičil svého nástupce, Terryho McGinnisse. Studio Warner Bros. brzy naplánovalo hraný celovečerní remake, jehož se měl chopit režisér Darren Aronofsky, jenž za sebou měl počiny jako Pí a Requiem za sen. Na Aronofského popud se z projektu brzy vyklubala adaptace Roku jedna, jež měla dramaticky změnit Batmanův origin. Aronofsky toužil Batmana změnit na pouličního ranaře a coby inspiraci si vzal kultovní snímek Taxikář od Martina Scorseseho. Po několika neshodách se studiem se však projekt začal drolit, což korunovala Aronofského snaha obsadit do role Batmana Joaquina Phoenixe namísto Warnery preferovaného Freddieho Prinze Jr. Joaquin se ale nakonec do Batuniverza dostal díky účinkování v loňském hitu Joker, jenž byl rovněž inspirován Taxikářem. A dopadlo to oscarově!

Batman Vs. Superman od Akivy Goldsmana

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

Scenárista Akiva Goldsman spolupracoval v devadesátých letech se Schumacherem na obou netopýřích filmech, po krachu třetí epizody i spin-offů pak na začátku milénia vrhl veškerou svou sílu do tvorby ambiciózního crossoveru, kde by se Gothamský netopýr postavil Poslednímu synu Kryptonu. Goldsman v nedávném interview popsal snímek jako temný souboj největších světových hrdinů a rovněž odhalil, že na post režiséra byl dosazen Wolfgang Petersen, zatímco Batmana by ztvárnil Colin Farrell a Supermana Jude Law. Warneři ale nakonec projekt zrušili ve prospěch Nolanova Batman začíná a Singerova Superman se vrací. Goldsman později na svůj zrušený snímek odkázal v postapokalyptickém snímku Já, legenda, kam vtipně zakomponoval fiktivní plakát na Batman Vs. Superman, oba dva herci, kteří si měli zahrát hlavní role si pak komiksy vyzkoušeli o něco později. Law se ukázal v komiksovkách Cesta do zatracení a Captain Marvel, Farrell zase ztvárnil Bullseye v Daredevilovi a coby Tučňáka jej uvidíme v The Batman od Matta Reevese.

Justice League: Mortal

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

George Miller je díky sérii Šílený Max nesmrtelný a oscarových vavřínů si užil po triumfu animáku Happy Feet, mohl se však proslavit i coby režisér jednoho z nejambicióznějších filmových crossoverů vůbec. Komiksovka Justice League: Mortal z produkce Warner Bros. byla poprvé ohlášena roku 2005, s premiérou se pak počítalo někdy v letech 2007-8. Do hlavních rolí byli obsazeni Armie Hammer (Batman), D.J. Cotrona (Superman), Adam Brody (Flash), Common (Green Lantern), Megan Gale (Wonder Woman), Santiago Cabrera (Aquaman) a Hugh Keays-Byrne (Martian Manhunter). Snímek přímo vycházel ze slavného eventu DC Comics Final Crisis a měli jsme se v něm dočkat pořádně vyšinutého Temného rytíře, jenž neváhá pro dobro zabíjet. Kvůli problematické produkci a velkému úspěchu Nolanových filmů jsme se však JL: Mortal nakonec nedočkali. Velká škoda, neboť proti Lize se měli ve filmu postavit padouchové Talia Al Ghul (Teresa Palmer) a Max Lord (Jay Baruchel), kteří se prozatím v žádné své hrané inkarnaci nepovedli.

The Batman od Bena Afflecka

9 filmů s Batmanem, kterých jsme se bohužel nedočkali © TMDB

Na závěr jsme si nechali další projekt, jehož se nakonec můžeme rovněž dočkat. Populární herec a dvojnásobný držitel Oscara, Ben Affleck, byl do role Temného rytíře obsazen v roce 2014 a Batmana si zahrál ve třech snímcích, tedy v Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti, Sebevražedný oddíl a Liga spravedlnosti. Na rok 2019 pak studio Warner Bros. naplánovalo netopýří sólovku, kterou měl Affleck natočit i si připravit scénář. Už roku 2017, před premiérou Ligy, pak Affleck na sociálních sítích prezentoval video s Deathstrokem, jenž měl být hlavním záporákem filmu. Ben scénář několikrát přepsal a údajně se částečně inspiroval i filmem Zmizelá z roku 2014, v němž si sám zahrál. V září 2017 se ale Affleck vzdal režisérského postu, který později získal Matt Reeves, postupně pak byl od projektu odstaven úplně a místo jeho verze se příští rok dočkáme snímku The Batman s Robertem Pattinsonem coby Temným rytířem. V souvislosti s chystaným uvedením Snyder Cutu a warnerovskému plánu na DC Multiverse se ale stále častěji hovoří i o možném Affleckově návratu. Podle některých insiderských zpráv by Affleck a herci Jared Leto (Joker) a Joe Manganiello (Deathstroke) mohli dostat vlastní seriál na HBO Max, jenž by vycházel z Benovy vize.

 559 zobrazení   5 se líbí
14 nejzajímavějších filmů a seriálů, které Netflix přidá do konce července
14 nejzajímavějších filmů a seriálů, které Netflix přidá do konce července
21.07.2020 | Tipy na film

Sice už jsme přehoupli do závěrečné třetiny července, to ale neznamená, že by Netflix hodlal utlumit dávkování nových filmů a seriálů z vlastní či licencované provencience. Projeli jsme kalendář a našli 14 filmů a seriálů, na které se můžeme v nadcházejících dnech stále těšit.

10 nejsledovanějších filmů na HBO GO za poslední týdny
10 nejsledovanějších filmů na HBO GO za poslední týdny
20.07.2020 | Tipy na film

Červnu na HBO GO v kategorii filmů dominovala Angelina Jolie coby zlá královna Zloba a až za ní se umístil klonovaný Will Smith či dětinský superhrdina Shazam. Podívejte se na prazvláštní desítku nejsledovanějších snímků minulého měsíce.

10 novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
17.07.2020 12:00:00 | Tipy na film

Počasí v těchto dnech se zdá být značně vyzpytatelné. My to ale neřešíme, protože Netflix a další streamovací služby stále šlapou do plných. Netflix nám k víkendu naservíroval jednu z největších fantasy letošního roku. HBO pro změnu kontruje povedenými žánrovkami a maratonem Star Wars.

10 největších hitů Netflixu z posledních týdnů
10 největších hitů Netflixu z posledních týdnů
16.07.2020 | Tipy na film

Netflix moc dobře ví, proč se spoléhá především na svou originální produkci. Důkazem budiž desítka nejúspěšnějších titulů na Netflixu z posledních týdnů, které jasně ukazují, že cesta k úspěchu leží u původních pořadů, kterých má Netflix kvanta.