FB pixel TP pixel
Češi dobyli Netflix i bez trapného pitvoření. Úspěch slaví hned dvojice filmů © Bontonfilm

Češi dobyli Netflix i bez trapného pitvoření. Úspěch slaví hned dvojice filmů

Českým filmům se na Netflixu nebývale daří, obvykle to ale platí hlavně pro romantické komedie, ve kterých se herci předhání v pitvoření a trapnosti. Nyní už to ale neplatí. Na Netflixu totiž uspěla i dvojice filmů, které lze brát zcela vážně a které si pozornost publika rozhodně zaslouží.

3. 3. 2023 16:50 | České novinky

21. února se čeští diváci dočkali na Netflixu nového filmu Petra Václava Il Boemo a ve středu 1. března po něm následoval i BANGER. Adama Sedláka. Oba filmy jsou sice žánrově značně rozdílné, když první je historickým dramatem a druhý moderní dramedií o drogových trampotách současné mládeže, pár věcí ale mají i společných. Jednak se v nich hrdinové nemusí trapně pitvořit jako v řadě českých (romantických) komedií a také jde o filmy, které jsou kvalitní a hlavně ambiciózní. Což stále není něco, na co bychom v Česku byli doopravdy zvyklí. O to příjemnější je, že BANGER. i Il Boemo slaví na streamovací službě úspěch.

Sedlákův BANGER. válí

Příběh Josefa Myslivečka v hlavní roli s Vojtou Dykem sice Netflix vyloženě nedobyl, dostal se ale alespoň do TOP 10, kde zaujal od své premiéry vcelku stabilní pozici okolo 3. a 4. místa v žebříčku. Aktuálně přitom klesá někam k šesté příčce a bude zajímavé sledovat, zda se dokáže s přívalem víkendových novinek mezi nejúspěšnějšími tituly na českém trhu prosadit. O to překvapivějším a příjemnějším úspěchem je tudíž Sedlákův BANGER. Drogová epojej s Adamem Mišíkem a Marselle Bendigem totiž okamžitě po své premiéře vystoupala na samotný vrchol zájmu tuzemského publika a urvala si první místo. To drží i dnes a v týdenní přehlídku naší platformy FlixPatrol už film vyšplhal již na sedmou příčku, když se drží nad filmy jako Croodsovi nebo Smrtící ticho.

Co se týče ambicí, Il Boemo i BANGER. navazují na Jana Žižku Petra Jákla, který je – co se českého Netflixu týče – prozatím jednoznačným králem zájmu mezi diváky v letošním roce. V žebříčku TOP 10 se dokonce umístil na lepších pozicích než původní film Netflixu Na nože: Glass Onion. Letos se zároveň dařilo i dalším dvě českým titulům – asi milionkrát zremakované komedii Známí neznámí (7. místo v letošním roce) a Láska na špičkách (3. místo v letošním roce). Tady ale byly ambice výrazně nižší. U Jáklova historického bijáku je navíc potřeba zmínit, že ten neslavil úspěch jen v Česku, ale i v desítkách dalších trhů, kde ho Netflix uvedl. Rozhodně se tak povedl tehdejší záměr vytvořit globální titul, který bude srozumitelný napříč kontinenty. V tomto směru se zatím Žižkovi nikdo nevyrovnal.

Zdroj: FlixPatrol

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejlepší streamovací službou na Vánoce není Netflix. Trumfují ho Češi
Nejlepší streamovací službou na Vánoce není Netflix. Trumfují ho Češi
23.12.2022 17:30:00 | České novinky

Ačkoli je Netflix zdaleka nejoblíbenější streamovací službou nejen ve světě, ale i v Česku, co se týče komplexnosti nabídky pro vánoční období, rozhodně není nejsilnějším hráčem na trhu. Kupodivu mu zdatně konkurují Češi z tuzemského Voya, kteří nic nepodcenili a nabízí komplexní nabídku komedií a pohádek z domova i zahraničí.

Nový český film je rekordně rychle na Netflixu. V kinech ho nikdo neviděl
Nový český film je rekordně rychle na Netflixu. V kinech ho nikdo neviděl
30.11.2022 11:30:00 | České novinky

Českým filmům se na Netflixu obecně daří a mnoho z nich míří na streamovací služby i v neuvěřitelně rychlém čase od premiéry v kinech. Po Třech Tygrech, kteří se online stali hodně slušným fenoménem, zkouší štěstí titul, na který se v kinech mnoho štěstí neusmálo a potřeboval by, aby ho někdo vůbec viděl.

Jedna z nejlepších českých streamovacích služeb končí. Obsah se přesouvá
Jedna z nejlepších českých streamovacích služeb končí. Obsah se přesouvá
05.10.2022 14:30:00 | České novinky

Dobrých tuzemských streamovacích služeb je stále velmi málo, ta od společnosti Aerofilms ale patřila bez diskuze mezi ty nejlepší. Nyní ji čeká ukončení provozu a přesun obsahu na novou platformu.

Zemi ovládli mimozemšťané! Nová marvelovka v traileru připomíná paranoidní thrillery
Zemi ovládli mimozemšťané! Nová marvelovka v traileru připomíná paranoidní thrillery
11.09.2022 17:00:00 | České novinky

Marvel konečně ukázal pořádný trailer na očekávanou seriálovou hitovku Tajná invaze. V ní se Samuel L. Jackson bude muset vypořádat s invazí nebezpečných Skrullů. Naštěstí však hrozbě z vesmíru nebude čelit sám.