FB pixel TP pixel
Češi dál válcují Netflix. Mezi nejsledovanějšími filmy jsou čtyři české hity © Bontonfilm

Češi dál válcují Netflix. Mezi nejsledovanějšími filmy jsou čtyři české hity

Českým filmům se na Netflixu dlouhodobě daří a výjimkou není ani letošní rok. První čtyři měsíce roku 2022 jasně ukazují, že se před tuzemskými tvůrci často pokloní i obří blockbustery samotného streamerského giganta.

17. 4. 2022 11:00 | Filmové novinky

Máme za sebou téměř třetinu roku 2022, což je ideální čas podívat se, čemu se dlouhodobě nejvíce daří na Netflixu. Protože právě z úspěšných titulů se do budoucna jistě bude určovat, do čeho dalšího bude streamovací obr s chutí investovat. A pokud sledujete naše souhrny úspěšných titulů dlouhodobě, asi zase tolik překvapení nebudete.

Začněme tím, co jsme provalili již v titulku. Ano, českému filmu se na Netflixu nesmírně daří. Prokazují to i data platformy FlixPatrol, která sbírá údaje o nejsledovanějších titulech na streamovacích službách. Z bodového hodnocení je jasně patrné, že v rámci České republiky jsou tuzemské snímky pro Netflix doslova zlatem. Přesně tak, nikdy nezapomeňte, že mluvíme pouze o českém trhu. V globálním měřítku samozřejmě český film na Netflixu zase tolik lidí nezajímá, nicméně pro streamera je důležité vidět, co v Česku funguje, protože takový obsah bude v budoucnu doplňovat. A jestli si na něco můžete vsadit, pak je to skutečnost, že české novinky budou jistě přibývat.

České filmy slaví úspěch

Nejúspěšnějším filmem letošního roku na českém Netflixu je totiž komedie Prvok, Šampon, Tečka a Karel, která ještě v dubnu byla schopná čas od času povyskočit do streamovacího TOP 10. Neskutečná výkonnost na snímek, který na Netflix vstoupil už na konci ledna. Prvok je natolik úspěšný, že na něj nestačí ani Leonardo DiCaprio v K zemi hleď! nebo Ryan Reynolds v Projektu Adam. I další české filmy jsou ale úspěšné.

Šestým nejúspěšnějším filmem na českém Netflixu jsou totiž Bábovky Rudolfa Havlíka a Radky Třeštíkové. Tahle komedie to v kinech docela odnesla kvůli pandemii, na Netflixu si ale udržela solidní výkonnost a od své streamovací premiéry 31. ledna se rovněž dokázala stabilně držet mezi nejsledovanějšími pořady Netflixu. Hned o příčku níž je pak klasika Zdeňka Trošky Slunce, seno a pár facek, která vzala Netflix jako uragán, a zapomenout nemůžeme ani na dokument Karel o zesnulém Karlu Gottovi, který si uzmul desátou příčku letošního TOP 10. Na dokument ohromný úspěch, který odráží i popularitu filmu v tuzemských kinech.

Sci-fi i animáky

Kromě českých komedií, případně dokumentárních hitů, se můžeme do budoucna těšit na další várku sci-fi, které zůstává nejpopulárnějším žánrem Netflixu. Prokazuje to nejen druhé a třetí místo prozatimního TOP 10 žebříčku, kde je již zmíněné K zemi hleď! a Projekt Adam, ale také post-apokalyptická hitovka Černý krab s Noomi Rapace, jež se prozatím drží na osmé příčce. Popularitu true-crime dokumentů zase potvrzuje Podvodník z Tinderu, který je letos čtvrtým nejúspěšnějším pořadem. Ostatně v posledních dnech na Netflixu slaví úspěch i další true-crime Nejhorší spolubydlící a již ve středu 20. dubna dorazí nové Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho vyprávějící o slavném Klaunu zabijákovi. Kdepak, sériové vrahy a obdobná témata Netflix ještě dlouho nezastaví.

Thriller Víkendový útěk zase podtrhuje popularitu napínáků na Netflixu, který pravidelně těží i z obdobných žánrovek s Liamem Neesonem a slavil nemalý úspěch i se Stathamovým Rozhněvaným mužem. Pro Netflix se jedná o snímky, které nestojí moc peněz a nadělají hodně muziky.

Rodiče s dětmi ale smutnit nemusí, protože Netflix bude do budoucna určitě spoléhat i na filmy pro celou rodinu a hlavně animáky. Ostatně streamer se dlouhodobě netají záměrem konkurovat v tomto směru Disney Plus a hodlá každý rok uvádět šest původních celovečerních snímků a další filmy a seriály licencovat. Zájem diváků pak prokazuje například páté místo animáku Zpátky do divočiny. Solidně se ale dařilo i titulu My Little Pony: Nová generace. Už na konci dubna nás pak čeká seriálový Králík samuraj: Usagiho sága, nádherně vypadá i Mořská příšera a zapomínat nesmíme ani na Netflixem licencované filmy od Ghibli, tunu anime (Pacific Rim, Ghost in the Shell), případně videoherní adaptace, jimž ukázal cestu úspěch Arcane ze série League of Legends.

Zdroj: FlixPatrol

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Na Netflix dorazil jeden z nejlepších českých filmů loňského roku
Na Netflix dorazil jeden z nejlepších českých filmů loňského roku
17.04.2022 10:00:00 | Filmové novinky

Velikonoční svátky vysloveně vybízí k nakoukání filmových restů. Pokud tedy nevíte, jak naložit s volným časem, rozhodně byste měli zapnout Netflix a nakoukat poslední film Jana Prušinovského, který na streamovací službu právě dorazil.

Nové sci-fi Netflixu má strhující trailer. Přežije lidstvo proti síle Slunce?
Nové sci-fi Netflixu má strhující trailer. Přežije lidstvo proti síle Slunce?
15.04.2022 14:40:00 | Filmové novinky

Po navnazující ukázce na postapokalyptickou sci-fi sérii Yakamoz S-245 Netflix konečně přichází s plnohodnotným trailerem, který blíže prozradí, jakým směrem se bude děj napínavé novinky ubírat.

Netflix chystá vlastní verzi Saw. V traileru trpí hvězda Sexuální výchovy
Netflix chystá vlastní verzi Saw. V traileru trpí hvězda Sexuální výchovy
13.04.2022 14:00:00 | Filmové novinky

Fanoušci Otise ze Sexuální výchovy se mají na co těšit. Asa Butterfield se totiž už v pátek 15. dubna objeví v novém potenciálním hitu Netflixu, který nápadně připomíná kombinaci hitů Černé zrcadlo a Saw.

Hra na oliheň 2 vrátí jen pár postav. Předpokládané datum uvedení nepotěší
Hra na oliheň 2 vrátí jen pár postav. Předpokládané datum uvedení nepotěší
13.04.2022 13:50:00 | Filmové novinky

Hitový jihokorejský seriál Hra na oliheň si svou první řadou získal silnou základnu fanoušků. Ty pravděpodobně nepotěší zpráva od režiséra, který prozradil možný termín premiéry druhé série.