FB pixel TP pixel
HBO Max stahuje kvůli rasismu Jih proti Severu. Problém řeší i další služby © TMDB

HBO Max stahuje kvůli rasismu Jih proti Severu. Problém řeší i další služby

Vyhrocená situace ve Spojených státech nutí zaujmout postoj i tamní zábavní průmysl. Proto v tuto chvíli diváci na HBO Max neuvidí klasickou romanci Jih proti Severu či na Netflixu komediální seriál Malá Velká Británie.

Streaming novinky

Současné americké nepokoje a protesty vypuknuvší po smrti George Floyda a namířené proti policejnímu násilí a rasismu přinášejí reakce a změny i do světa filmů a seriálů. Asi největší pozornost k sobě přitáhlo oznámení streamovací služby HBO Max, jehož vedení se rozhodlo dočasně stáhnout klasické romantické drama a držitele osmi Oscarů Jih proti Severu z roku 1939. Film, který je po započtení inflace brán jako nejvýdělečnější snímek všech dob, se tak na nové službě HBO Max spuštěné před 14 dny moc neohřál. HBO totiž reagovalo na článek oscarového scenáristy Johna Ridleyho (12 let v řetězech), který pro deník Los Angeles Times napsal, že tento populární snímek prakticky zkresluje historii, romantizuje otroctví a zobrazuje rasové stereotypy, které jsou pro mnoho Američanů, zvláště v této době, bolestivé. Sám Ridley nevolá po cenzuře, ale po vsazení filmu do kontextu, který by rámovaly a doplňovaly skutečné příběhy té doby nebo by byl přidán ujasňující výklad.

HBO Max stahuje kvůli rasismu Jih proti Severu. Problém řeší i další služby © TMDB

HBO reagovalo na Ridleyho otevřený dopis a film ze své videotéky dočasně odstranilo, když převzalo i jeho argumentaci. Na streamovací službě by se tak měl snímek objevit až s detailnějším vysvětlujícím komentářem. K podobnému kroku se odhodlala také britská veřejnoprávní BBC i Netflix, když ze svých knihoven stáhli skečovou komedii Malá Velká Británie. V ní se herci často vyskytovali v rolích různých etnických či sexuálních menšin. Mluvčí BBC odstranění pořadu z nabídky komentoval prohlášením, že časy se změnily, a proto pořad stáhli. Tato taktika ovšem není nijak výjimečná, například Disney ji razí dlouhodobě a na svém streamovacím kanále Disney+ nehodlá nikdy uvést muzikál Song of the South, mnohými označovaný jako rasistický. A to ani s explikujícím titulkem “zastaralé kulturní vyobrazení”, které jinak k těmto snímkům s problematickým obsahem přidává. Na současnou vyhrocenou situaci reagovala i televize Paramount Network, když po 31 letech ukončila nejdéle běžící reality show v USA s názvem Cops, pojednávající o zásahových výjezdech policejních jednotek.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 501 zobrazení   55 se líbí
Kinařům má skončit éra časové exkluzivity. Situace je neudržitelná
Kinařům má skončit éra časové exkluzivity. Situace je neudržitelná
02.06.2020 | Streaming novinky

Americký analytik Robert Fishman tvrdí, že nynější devadesátidenní promítací období mezi kinopremiérou a uvedením online je nadále neudržitelné a kinaři o svou výlučnost s velkou pravděpodobností přijdou.

Online odstartoval globální filmový festival We Are One. Potrvá 10 dnů
Online odstartoval globální filmový festival We Are One. Potrvá 10 dnů
29.05.2020 15:00:00 | Streaming novinky

21 filmových festivalů spojilo síly a na YouTube v rámci 10 dní vynahrazuje zrušení řady festivalů v důsledku koronaviru jednou velkou globální akcí. A nechybí ani česká troška do mlýna v podobě české klasiky a výtečného českého kraťasu Ondřeje Hudečka.

Exkluzivní seriály HBO Max dorazí k nám. České HBO pořady přebírá
Exkluzivní seriály HBO Max dorazí k nám. České HBO pořady přebírá
28.05.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Co jsme tak trochu tušili, se nakonec opravdu potvrzuje. Ačkoli nová streamovací služba HBO Max svou expanzi chystá až na příští rok a k nám možná vůbec nedorazí, diváci o exkluzivní nové seriály nepřijdou. Již nyní je začala přebírat česká pobočka HBO, která je uvede na HBO GO.

V USA startuje streamovací služba HBO Max. Do Česka se zatím nechystá
V USA startuje streamovací služba HBO Max. Do Česka se zatím nechystá
27.05.2020 13:30:00 | Streaming novinky

Spojené státy americké sice mají plné ruce práce s pandemií koronaviru, ani ta ale nezastavila spuštění nové služby HBO Max spadající pod telekomunikačního giganta AT&T. Na úvod slibuje 10 000 hodin obsahu a do budoucna řadu exkluzivních pořadů.