FB pixel TP pixel
HBO Max konečně startuje v Česku! Máme podrobné info a celý katalog © HBO

HBO Max konečně startuje v Česku! Máme podrobné info a celý katalog

Den D konečně nastal a spuštění HBO Max právě probíhá. Proč se na něj těšit? Co všechno nabízí? Kolik bude stát? Všechny podstatné otázky a odpovědi jsme pro vás přichystali do článku, který průběžně aktualizujeme.

8. 3. 2022 7:00 | Streaming novinky

Co byste měli o HBO Max vědět?

  • HBO GO končí a je nahrazeno HBO Max. Původní HBO GO web či aplikace přestávají fungovat, vše se převádí na HBO Max
  • V Česku nabízí HBO Max cca 1 500 filmů a seriálů
  • Většina je s českými titulky, zhruba dvě třetiny s českým dabingem
  • 45 dní po své premiéře v kinech uvidíme na HBO Max nové filmy jako The Batman nebo Fantastická zvířata 3
  • Kdo už má HBO GO a nebo si nově předplatí HBO Max do konce března a nepřeruší, bude mít slevu 33%, aktuálně bude platit jen 132 Kč měsíčně
  • Vaše přihlašovací údaje z HBO GO dále fungují, ale musíte si stáhnout novou apku HBO Max
  • HBO Max nabízí malou část titulů ve 4K kvalitě nebo s Dolby Atmos

Jaké filmy HBO Max nabízí?

HBO Max konečně startuje v Česku! Máme podrobné info a celý katalog © Warner Bros.

HBO vždy nabízelo filmy všeho druhu od všech společností, s aktuálním zastřešením pod značku Warner brzy začnou převažovat všechny hitovky tohoto studia. Úvodní peckou jsou premiéry Duny či nového Matrix Resurrections. Už nyní zde najdete nejslavnější Warner série jako jsou Pán prstenů, Harry Potter, Matrix, nová Godzilla či hororové série V zajetí démonů, komedie Dannyho parťáci či Pařba. Co zatím z klasických Warner sérií chybí jsou starší klasiky typu Drsný Harry, Policejní akademie či původní Šílený Max. Výstavním klenotem je potom nadupaná nabídka komiksovek od DC, kromě prvních verzí Batmana a Supermana tu máme novější verze z přelomu tisíciletí (Temný rytíř, Superman se vrací) a samozřejmě nejnovější DC Extended Universe od Batman v Superman, Aquamana, Wonder Woman až po Ligu spravedlnosti. Radost mohou mít milovníci klasik od Stanleyho Kubricka (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Olověná vesta), dramat (JFK) nebo westernů (Nesmiřitelní). Začínají mizet věci od Disney (licence na pixarovky typu Hledá se Nemo brzy doběhnou) a brzy se doufejme můžeme těšit na uvádění novinek od Sony včetně posledního Spider-Mana, tady ale žádný termín zatím není. Z českých filmů tu najdeme například čerstvě oceněnou Okupaci. Tady je kompletní seznam.

Exkluzivní premiéry na HBO Max

Zatímco loni si američtí předplatitelé mohli užívat paralelních premiér všech hitů (Duna, Mortal Kombat, Space Jam) zároveň s kinem, nyní už platí celosvětově jiná pravidla a všechny kinopremiéry budou prvních 45 dní od premiéry pouze v kinech. To se týká všech 6 hlavních Warner mega premiér roku - The Batman, Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství, DC Liga supermazlíčků, Black Adam, Aquaman 2 a The Flash. Protože The Batman už vstoupil do českých kin 3. března, už můžeme pomalu ale jistě vyhlížet jeho premiéru na HBO Max, která by tedy měla přijít okolo 20. dubna. Warneři se už dříve rozhodli pouze na HBO Max přesunout premiéry některých svých menších filmů jako je thriller Kimi (už dostupná), Moonshot (konec března), nové verze klasik typu Otec nevěsty (červen) či House Party (červenec). Pokud se nic zásadního nezmění a Warneři se do kin odváží posílat i náročnější filmy, tituly jako Elvis, nové Salem’s Lot či Don’t Worry Darling půjdou online také až 45 dní po kinopremiéře.

Jaké seriály HBO Max nabízí?

HBO Max konečně startuje v Česku! Máme podrobné info a celý katalog © Warner Bros.

Základem je samozřejmě nabídka, kterou díky HBO a HBO GO znáte. Tedy hitovky jako Hra o trůny, Westworld, klasiky jako Sex ve městě, Rodina Sopránů, Bratrstvo neohrožených či novější věci jako Mělas to vědět či Euforie. Už delší dobu jsou také online jiné seriály z dílny Warner televize jako jsou Přátelé, Teorie velkého třesku či Rick a Morty. Novinkou je nabídka HBO Max originálů, které začaly vznikat čistě pro streaming před dvěma lety. Zatímco dosud jich české HBO GO přejímalo minimálně (Vychováni vlky, Letuška, Love Life), nyní už na české HBO Max najdete například komiksovku Peacemaker, ale třeba komediální seriál Stále v kurzu překvapivě chybí. Z archivu Warner televize také přibyly jimi vyrobené klasiky jako Hranice nemožného, Fresh Prince, Dva a půl chlapa nebo One Tree Hill, ale zatím chybí v propagaci zmiňované seriály jako Lovci duchů nebo Upíří deníky. Zatím také zůstávají přejaté seriály jako Příběh služebnice, Živí mrtví nebo Miliardy, které vyrábí konkurence jako Hulu nebo AMC, ale ta zatím u nás nemá svoji platformu. Mrkněte na kompletní seznam.

Co má HBO Max pro děti?

Samostatnou sekci mají samozřejmě nadále i děti, ale zde je nabídka o něco slabší, než bývala. Z tvorby pro nejmenší zůstávají věci jako Prasátko Peppa, Cocomelon, Máša a medvěd či Tlapková patrola ve filmu. Pro starší jsou tu stále animáky či dobrodružné filmy ze série Lego příběhy či DC animáků. Dobrou zprávou je, že zatím na HBO zůstávají disneyovky (Ledové království, Zootropolis) a pixarovky (Hledá se Nemo, Auta) od konkurenčního studia Disney, ale to zřejmě moc dlouho nevydrží, tyto věci by se měly nejpozději v létě přesunout na Disney+. Mezi nejočekávanější Warner novinky patřily věci legendární značky Looney Tunes, ale těch je zatím jen část a jsou to hlavně novější filmy a seriály (Space Jam: Nový začátek, nový animovaný seriál Looney Tunes animáky), na rozdíl od amerického HBO Max chybí tedy starší věci. Také z klasické dílny Hanna & Barbera tu najdeme hlavně novinky typu Tom & Jerry a nikoliv původní epizody. Další slavnou Warner značkou je Cartoon Network, tu zastupuje především Scooby-Doo a jeho solidní nášup animovaných i hraných filmů. Tvorba studia Ghibli, kterou mají k dispozici američtí předplatitelé HBO Max, je v rámci speciální dohody dostupná u nás a v dalších zemích světa na Netflixu. Podívejte se na přehled toho, co má HBO Max pro děti.

HBO Max dabing a titulky

HBO Max konečně startuje v Česku! Máme podrobné info a celý katalog © HBO

Lokalizace byla na původním HBO GO dostupná u naprosté většiny pořadů, pouze okrajové filmy či dokumenty neměly ani titulky, více než polovina pořadů potom měla i český dabing. HBO Max je na tom podobě, z aktuálně dostupných cca 1500 filmů jich zatím evidujeme cca 1250 alespoň s českými titulky, 1000 potom s českým dabingem. Opět platí, že bez titulků se obejdou bud české či slovenské filmy (těch je zhruba 100), menší nezávislé filmy, dokumenty a žádnou lokalizaci potom nemají ani dětské tituly, které ji z principu nevyžadují (Mrňousci). Čím větší film či seriál, tam je na výběr mezi českými titulky, českým dabingem a také slovenskými titulky či dabingem. Nové původní seriály HBO Max (viz výše) mají zatím jen české titulky. Informace o podpoře najdete vždy v detailu jednotlivých filmů a seriálů.

Jaká je HBO Max cena?

Původní HBO GO jste mohli pořídit napřímo za 159 Kč za měsíc a nebo jste ho dostali jako bonus k vašemu televiznímu balíčku s HBO od kabelového či internetového operátora. Pro nové zákazníky se cena zvyšuje na 199 Kč za měsíc a HBO Max tak bude stát stejně jako nejlevnější tarif Netflixu (ten má nejdražší za 319 Kč) a bude dále druhou nejdražší službou na českém trhu (Voyo je za 159 Kč, Apple TV+ za 139 Kč, Amazon Prime Video stále za 79 Kč měsíčně). Pokud však HBO GO máte a nebo si HBO Max předplatíte nově od 8. do 31. března a toto předplatné nepřerušíte, dostáváte slevu 33%. To aktuálně znamená jen 132 Kč za měsíc, trvalá sleva je však procentuální, nikoliv jako absolutní částka. Pokud se tedy v budoucnu HBO Max zdraží, pohne se i vaše předplatné, ale budete ho mít o 33% levnější než standard. Speciální akcí je roční předplatné 1590 Kč, u kterého vychází také cena cca 132 Kč a které budete moci získat i po 1. dubnu, ale u něj už nemáte v budoucnu vůbec garanci, že se nezvýší. Platit půjde přes platební karty, PayPal, Apple, Google či Samsung Checkout. Ze všech možností by nemělo zapadnout, že česká cena 199 Kč (nyní cca 7,70 euro) bude ze všech nových zemí nejdražší, ale cenová politika je speciální, takže zákazníci ve všech zemí bývalé Jugoslávie budou platit například více než v Rumunsku či Bulharsku.

Co se stane s mým HBO GO účtem?

HBO Max konečně startuje v Česku! Máme podrobné info a celý katalog © HBO

Pokud jste doteď se svým účtem HBO GO nic nepodnikli, měl by být převeden automaticky do HBO Max. Komplikace mohly nastat pokud jste si pořídili HBO GO přes operátora, kde je spojování vždy složitější, ale i tam bylo slíbeno, že půjde vše automaticky, hlídejte si instrukce, které by vám operátor měl poslat. Převod vašeho účtu je jedna věc, ale s ním souvisí několik nepříjemností. Všechno, co jste měli na HBO GO rozkoukané nebo přidané na později, se vám vymazalo. Zřejmě kvůli tomu, že HBO Max nově vyžaduje, abyste si založili svůj profil a tím pádem celá uživatelská cesta vzniká znova. Profilů si můžete vytvořit kolik chcete a to včetně dětského s rodičovskou ochranou (to už mělo HBO GO). Také platí, že si budete muset nově stáhnout do telefonu či mobilu novou aplikaci HBO Max, stávající HBO GO přestane brzy fungovat. Do ní se budete muset přihlásit svými přihlašovacími údaji a doufat, že se vše povedlo úspěšně převést. Pokud se to nepodaří, kontaktuje zákaznickou podporu na emailu podpora@hbomax.com nebo telefonním čísle +420 800 022 562.

Kde budu moci HBO Max sledovat?

Hlavní možnosti sledování zůstávají stejné jako u HBO GO. Základem je webová verze na stránkách hbomax.com, kam vás stávající hbogo.cz přesměruje. Samozřejmostí jsou mobilní aplikace pro Android (verze 5.0 a výše) a iOS (verze 12.2. a výše), ty si rozhodně musíte stáhnout sami znova, to za vás HBO nevyřeší. Co se týče chytrých televizí, HBO MAX slibuje podporu pro novější generace LG (OS verze 3.5 a vyšší), Samsung (OS verze 2016 a novější) či Android TV (verze 7.0 a výše), ale vždy si ověřte u svého modelu podporu na stránkách HBO Max, tady bude určitě nejvíce různých verzí. Herní konzole jsou jasné, HBO Max podporují platformy modelů Playstation (verze 4 a 5) a XBOX (série One a X/S). A ještě tu máme chytré krabičky, radost mohou mít majitelé Apple TV 4K či ChromeCast. Nativní aplikaci HBO Max mají ve svých zařízeních také čeští operátoři T-Mobile či Vodafone. Počet připojených zařízení není pro HBO Max omezen a lze streamovat na třech zařízeních najednou.

V jaké kvalitě pořady HBO Max budou?

HBO Max konečně startuje v Česku! Máme podrobné info a celý katalog © Warner Bros.

Jednou z nejčastějších kritik stávajícího HBO GO bylo, že jeho obrazová a zvuková kvalita za konkurencí pokulhává. To by se nyní mělo zlepšit. Z nabízených cca 1500 filmů a seriálů jich minimálně HD kvalitu má většina, především starší filmy či dokumenty zůstávají stále v SD. Lákadlem je 4K kvalita, ta se však podobně jako v USA objevuje jen zhruba u 20 filmů (Duna, Matrix - viz seznam) a bohužel ji nemá žádný původní HBO seriál (Hra o trůny či Westworld). Rozlišení je jedna věc, ale co datový tok? HBO slibuje u HD pořadů průměrně 8 Mb/s, u 4K pořadů potom až 25 Mb/s, ale to je třeba nejdříve ověřit. Pro srovnání, na českém Netflixu najdete cca 1000 (především originálních Netflix) pořadů ve 4K kvalitě, na Amazonu cca 250. Žádná další česká půjčovna za předplatné lepší kvalitu nemá, na iTunes či Rakuten si ale můžete půjčit či koupit stovky pořadů ve 4K, na Google Play potom desítky.

Vyplatí se HBO Max předplatit?

  • Pro stávající předplatitele HBO GO je to jasná volba. Budou platit méně a dostanou o něco více pořadů, v lepší aplikaci s vylepšeným zvukem či obrazem. Lákadlem je také množství HBO a HBO Max seriálů, kterých bude více než nyní, lahůdkou jsou potom brzké premiéry vybraných filmů z kin. O něco hůře na tom bude HBO Max s dětskou sekcí, hlavně po nástupu dravé konkurence (Disney+).
  • U nových předplatitelů se vyplatí si zhodnotit očekávání. Kdo čeká raketovou zásobu nových filmů či seriálů bez ohledu na kvalitu jako dělá Netflix, není HBO Max pro něj. Jestliže ale jedete hlavně na kvalitu a chcete si vychutnávat nové seriály postupně a vyžadujete vždy českou podporu, ideálně dabing, neváhejte a do konce března objednávejte, než HBO Max přejde na plnou cenu.

Finální zhodnocení HBO Max si můžete udělat sami, každopádně platí, že totální revoluce se nekoná, nabídka je z 85% stejná a benefity budou přicházet postupně. Je to tedy především evoluce, ale evoluce správným směrem.

 13 757 zobrazení   210 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Streamovací obr Netflix kvůli invazi Ukrajiny ukončuje služby v Rusku
Streamovací obr Netflix kvůli invazi Ukrajiny ukončuje služby v Rusku
07.03.2022 1:00:00 | Streaming novinky

Protože situace na Ukrajině se nelepší, rozhodl se streamovací obr na protest proti ruské invazi zcela přerušit své služby v Rusku. Již dříve oznámil, že nebude vysílat propagandistické vysílání, jak mu nakazoval nový zákon.

České filmy válcují Netflix. Na špici sledovanosti je hned pětice snímků!
České filmy válcují Netflix. Na špici sledovanosti je hned pětice snímků!
06.03.2022 12:30:00 | Streaming novinky

České snímky sice za hranicemi mnoho lidí nezajímají, Netflix ale může být s nákupy spokojený. České snímky totiž opět dobývají jeho streamovací službu alespoň v Česku.

Další rána pro Zaklínače. Sledovaností ho zřejmě překoná i laciná novinka
Další rána pro Zaklínače. Sledovaností ho zřejmě překoná i laciná novinka
06.03.2022 11:00:00 | Streaming novinky

Do druhé řady Zaklínače nalil Netflix nemalé peníze ve výši přes 100 milionů dolarů. Pokračování slavné fantasy ale nejenže ve sledovanosti netrumflo svou první řadu, ale šlapou mu na paty i další novinky. Mnohdy i výrazně levnější.

HBO Max startuje v Česku už za pár dní! Jak ušetřit a co všechno čekat?
HBO Max startuje v Česku už za pár dní! Jak ušetřit a co všechno čekat?
04.03.2022 18:00:00 | Streaming novinky

Pokud se nic mimořádného nestane, v úterý 8. března dopoledne odstartuje v Česku streamovací platforma HBO Max. Základní informace už známe, ale co další detaily? Máme pro vás shrnutí těch nejzajímavějších.