FB pixel TP pixel
Zapomeňte na Iron Mana. Šéf Marvelu vysvětlil, proč Downeyho Avengera nelze oživit © Marvel Studios

Zapomeňte na Iron Mana. Šéf Marvelu vysvětlil, proč Downeyho Avengera nelze oživit

S krizí komiksového obra Marvelu se čím dál častěji rojí spekulace, že se brzy vrátí někteří ze slavných Avengerů jako Kapitán Amerika nebo Iron Man. Okolo Downeyho hrdiny má ale šéf Marvelu naprosto jasno.

Filmové novinky

Robert Downey Jr. se v roli Iron Mana objevil v bezmála deseti filmech, přičemž svou dlouholetou cestu zakončil před čtyřmi lety ve filmu Avengers: Endgame. S jeho odchodem skončila také Infinity sága, tedy jedna velká etapa MCU. Ačkoliv Marvel po smrti Iron Mana v komiksových filmech pokračuje, kvalita i zisky filmů jsou čím dál tím nižší a studio tak čelí krizi. Aktuálně poslední MCU film Marvels je jedním z největších kasovních propadáků a předchozí filmy, až na výjimky (Spider-Man: Bez domova a třetí Strážci Galaxie), na tom nejsou o moc lépe. Studio tak musí zvolit novou strategii, jak diváky zaujmout. Jednou z možností je hra na nostalgii. Tuto variantu studio částečně využilo v traileru právě na Marvels, kde jsme mohli vidět záběry z Endgame. Jelikož se nová etapa MCU soustředí především na tzv. mnohovesmír, ve kterém je možné v podstatě cokoliv, vyvolává to otázku, zda se nedočkáme Iron Manova návratu. 

Ačkoliv je to představa lákavá, prezident Marvel Studios a šéf MCU, Kevin Feige, momentálně tuto možnost odmítá. Dle jeho slov se Iron Man za žádných okolností nevrátí, neboť jeho smrt představovala nejen vyvrcholení jedné etapy, ale také velmi emocionální moment pro celé MCU. Návrat Iron Mana, ať už v jakékoliv podobě, by tak vrhl na celou scénu z Endgame stín. Feigeho slova potvrzuje i režisér Joe Russo, který poukazuje na skutečnost, že Downey měl problémy i při dotáčkách Endgame. Ty totiž probíhaly až po natočení ikonické scény s lusknutím, po které se Downey definitivně rozloučil s celým štábem. Russo tak musel podle všeho Downeymu slíbit, že tyhle dotáčky jsou už opravdu poslední, které v roli Iron Mana bude dělat.

Jak jsou na tom ostatní hrdinové? 

Iron Man samozřejmě není jediný hrdina, který měl v MCU úspěch a v nové etapě se již nevyskytuje. Podobný osud totiž provází i herce Chrise Evanse, který ztvárnil Stevea Rogerse, a Scarlett Johansson, která si střihla roli Black Widow. Na rozdíl od Iron Mana se totiž návrat těchto dvou postav nezdá být definitivně zavrhnut. Sám herec Chris Evans nicméně potvrdil, že mu zatím nikdo ohledně návratu jeho postavy nic nenapsal. Podobně to nejspíš bude i s Johansson, která navíc před dvěma lety žalovala společnost Disney za to, že kvůli brzkému uvedení filmu Black Widow na streamovací službě Disney Plus, přišla o podstatnou část zisku z kin.  Již v případě třetího Spider-Mana a druhého Doctora Strange jsme viděli, že Marvel se nebojí ukázat nám alternativní verze oblíbených hrdinů. Vytahovat ale verze starých postav není podle tvůrců v tuto chvíli na místě. Jejich slova je ale nutné brát s rezervou, jelikož MCU momentálně zažívá krušné časy a pokud se situace nezlepší ani v příštím roce, je otázka, zda se nakonec nerozhodnou osvědčené hrdiny nějakým způsobem přivést zpět.

Zdroj: Collider / iRozhlas

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Velký návrat Jeremyho Rennera! Po roční léčbě se vrací k herectví a ikonické roli
Velký návrat Jeremyho Rennera! Po roční léčbě se vrací k herectví a ikonické roli
01.01.2024 14:40:00 | Filmové novinky

Jeremy Renner je skutečně inspirací pro každého, kdo někdy utrpěl těžký úraz nebo prožil jinak komplikované životní období. Po těžkém zranění sněžným pluhem se dal do roka dohromady natolik, že ohlásil návrat k herectví.

Disney slaví velký hit závěru roku. Fantasy Percy Jackson překonala očekávání
Disney slaví velký hit závěru roku. Fantasy Percy Jackson překonala očekávání
29.12.2023 18:50:00 | Filmové novinky

Ani Disney se letos neobešel bez mnoha ekonomických škrtů ve své streamovací sekci a s výjimkou seriálů od Marvelu či Lucasfilmu měl problém vyrábět nové hitové projekty. Teď už to ale neplatí, nová fantasy Percy Jackson totiž odstartovala víc než slušně.

Zrodila se nová seriálová klasika? Jedna rodina je víc než další Ulicí a Ordinací
Zrodila se nová seriálová klasika? Jedna rodina je víc než další Ulicí a Ordinací
28.12.2023 14:20:00 | Filmové novinky

Zaujmout v dnešní záplavě nekonečných rodinných seriálů, které si vybudovaly neotřesitelnou základnu skalních diváků i pevné místo v jejich diářích, se na první pohled zdá být nemožné. Duchaplný scénář a sázka na kvalitní obsazení však dokázali i ve zdánlivě obsazených vodách českých rodinných seriálů vykouzlit úspěch jménem Jedna rodina.

Sledovanost sci-fi Rebel Moon je zklamáním. Zack Snyder přesto děkuje fandům za dobytí Netflixu
Sledovanost sci-fi Rebel Moon je zklamáním. Zack Snyder přesto děkuje fandům za dobytí Netflixu
27.12.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera měla odstartovat celý nový multimediální vesmír, úvodní čísla sledovanosti jsou však daleko za očekáváním a o budoucnosti série rozhodnou následující dny. Samotný režisér přesto poděkoval fanouškům, že se dostal na vrchol TOP 10 žebříčku sledovanosti.