FB pixel TP pixel
Končí souběžné uvádění v kinech a online? Shang-Chi nakopnul Disneyho © Marvel Studios / Vlastní

Končí souběžné uvádění v kinech a online? Shang-Chi nakopnul Disneyho

Minulý týden vstoupila do kin nová marvelovka Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. Po prvním víkendu zažila celosvětový tržební úspěch. Jaký význam to může mít pro filmový průmysl?

Filmové novinky

Po nedávném ohlášení studia Paramount, které opět odložilo své dva největší hity - blockbustery Mission Impossible 7 a Top Gun: Maverick – o půl roku, čekali s napětím ostatní hollywoodští hráči na úspěch či případný neúspěch marvelovky Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, která minulý týden vstoupila do kin. Skvělých 71 milionů, které nová komiksová podívaná získala v zámořských kinech za první víkend a současných 140 mega celosvětově je impozantní číslo, které čekal jen málokdo. Od vypuknutí pandemie je to po Black Widow druhý největší otvírák, když marvelovka s asijským hrdinou těsně porazila nyní třetího v pořadí Rychle a zběsile 9. Navíc jsou všechna tato čísla bez kin z Austrálie (kvůli pandemii) nebo Číny, kde doposud není rozhodnuto, jestli zde tento snímek do temných sálů vůbec vstoupí.

Ostatní filmoví hráči se tak možná trochu uklidnili a další masový přesun premiér je snad alespoň na chvíli zažehnán. Vysoká víkendová tržební čísla Shang-Chiho ale nakonec nahrávají i všem těm, kteří kritizují taktiku souběžného uvádění filmů do kin a na streamovací platformy. Disney se totiž po sporu se Scarlett Johansson a domluvě s Marvelem rozhodl Shang-Chiho na své platformě Disney+ zatím neuvádět a dal filmu 45denní kinoexkluzivitu. Pravděpodobně k tomuto rozhodnutí vedl i 70% pokles tržeb u Black Widow, který nastal při druhém víkendu, což bylo mnohými interpretováno jako důsledek dostupnosti filmu s Natashou Romanoff na pirátských serverech. Patřičné závěry se tedy budou dělat až příští týden, ale denní čísla Shang-Chiho naznačují mnohem mírnější pád a napovídají, že takový propad by se neměl opakovat. Bude tedy nesmírně zajímavé sledovat, jaký bude další vývoj distribučních strategií. Disney však aktuálně má pár důvodů být ze svého dosavadního postupu nervózní.

 2 807 zobrazení  
Sci-fi desetiletí? První reakce Duny chválí absolutně epickou adaptaci
Sci-fi desetiletí? První reakce Duny chválí absolutně epickou adaptaci
06.09.2021 14:00:00 | Filmové novinky

Duna, nejočekávanější sci-fi nejen letošního roku, ale přinejmenším několika posledních let, byla ve své premiéře k vidění na filmovém festivalu v Benátkách. Jak se adaptace této klasiky v režii Denise Villeneuvea líbila?

Blade naváže na Eternals. Co má s bohy Marvelu společného a kdo ho natočí?
Blade naváže na Eternals. Co má s bohy Marvelu společného a kdo ho natočí?
05.09.2021 9:00:00 | Filmové novinky

Fanoušky milovaný Blade, který vraždí upíry po stovkách, se po letech konečně vrátí v nové sólovce. Nový film podle všeho odšpuntuje pátou fázi marvelovského filmového a seriálového vesmíru. Snímek nyní oficiálně hlásí angažmá režiséra i scenáristky.

Red Notice: Velkolepý akčňák Netflixu s Rockem má nařvaný první trailer
Red Notice: Velkolepý akčňák Netflixu s Rockem má nařvaný první trailer
02.09.2021 19:00:00 | Filmové novinky

Netflix představil první trailer na nejočekávanější akčňák ze své letošní nabídky. Red Notice spojí dohromady Dwayna Johnsona, Gal Gadot a Ryana Reynoldse a nabídne kotel hlášek i sexy akce.

Příšery, kouzla a akce! Fantasy Kolo času se roztáčí v prvním traileru
Příšery, kouzla a akce! Fantasy Kolo času se roztáčí v prvním traileru
02.09.2021 18:00:00 | Filmové novinky

Těšíte se, jak bude vypadat jedna z největších produkcí, která u nás v posledních letech vznikla? Po problematickém natáčení, které ovlivnila pandemie koronaviru a herce "uvěznila" několik měsíců v Praze, se již 19. listopadu přiřítí nová fantasy sága Kolo času. A konečně Amazon servíruje první trailer.